utopia

digital world - analog minds

ANem hallható semi

"...a Supertweeter olyan dolog,ami igaz,hogy 300e, mégis jobb hangot hoz egy Preludium vele, mint egyéb hangdoboz 330-ért. Persze ez így azért sarkos(és valsz megdönthető is a tézis, de van sok hangsugárzó,amitől tényleg hatékonyabb ez a párosítás) ... az emberi pszicho/ego ezt a vásárlást nem engedi meg(még nekem se), de magasabb szinten már elgondolkodtató.
most van kis évvégi pénzem fejleszteni. Nemrég kicseréltem a régi vágású AN-K dobozomat egy új, AN AZ2-re. tetszik, de lépnék tovább(most hogy pénz állt a házhoz+lemondtam az új autóról). 2 lehetőség van. az egyikhez kell még pénz. ha összejön,akkor avantgarde Solo(de akkor koplalok). Ha nem jön össze, marad az AN-AZ2, mert jó. Ha még új árán adnám el és hozzátenném a supertweeter árát,akkor se tudnék jobb hangot venni kb 530-ból,mint az AN-AZ2+Supertweeter. És hogy nem mellédumálok,majd kérdezzetek rá, mi lett a fejlesztés végeredménye(kb 1-2hónap múlva)..."

Fenti szösszenet 2005. januárjában született meg egy fórumon, rev nevezetű szájhős hifimajomtól. Ha jól tudom mindkét projekt befulladt, mert a marha vett egy pár Avanatgarde UNO- t, de érdekes gondolat volt, az szent. De mielőtt szentté avatnánk, nem volt ez nagy találmány, hisz a Merlin Audióban ahogy megjöttek az első Townshend Supertweeterek, azonnal ki lettek próbálva mindenhol. Ja, mik ezek? Egy pár hangszóró, ami a 20kHz fölötti hangokat hivatott lesugározni. Kérdezhetnénk miért, hisz nem halljuk, és mondhatnánk rá egyszerűen csak. Talán ettől több annyi konc, hogy vélhetően a különféle hangok felharmónikusai tovább "csengenek" a nem hallható tartományban is, így azok lesugárzása életszerűbbé teheti a konzervből kihámozott reprodukciót. Egyik érdekes felvetés szokott lenni, hogy a CD játszók nagy része 20kHz-nél levág, így ott semmi értelme. Nem óhajtok okoskodni, mert nem tudom mi történik, de az biztos, hogy a CD játszók esetén is ugyanúgy működik a tweeter.

De hogy került most ez elő? Nemrég eladósorba került egy pár Supertweeter és ha már nekem sose jött össze az AN-AZ2 és Tweeter házasítása, át akartam élni, milyen AZ, amikor először esik le az állunk és nem győzzük felszedni a szőnyegről.

Tweetereket hónam alá csaptam és elindultam ismerőshöz, aki Moth erősítőkkel hajt éppen AN AZ2 hangsugárzót. A sztori egyszerű volt, ha tetszik neki, megveszi, ha nem, nem. Lehetne ezt hetekig ragozni, lehetne a feszültséget kelteni, de csak egyszerűen lecsapom a labdát, ültünk és valóban néztünk ki a fejünkből. AZ AN dobozok hangja kifejezetten barátságos, de -főleg a régi dobozok- felül a szövetdóm határaival élve kissé korlátosak. Ha valaki AN előtt élt pl Townshend Glastonburyval, vélhetően sose fogja tudni megszokni a szövetdómot. Hasonló esetekre gondolhatott Max Townshend amikor piacra dobta a Supertweeterét, ami végül is egy ribbon tweeter és némi elektronika, aminek segítségével vágja a frekvenciaszéleket, illetve szabályozni lehet a hangszóró érzékenységet állító bizgentyűérzékenységét. Ez a szabályozási lehetőség 80- tól 110dB- ig lehetséges, ami lényegében lefedi a hangsugárzópiac 99,9%- át, így senki nem marad denevérriogató nélkül, ha úri kedve úgy tartja. Hogy miért úri? Nem mérik ingyen, de amikor ráébred a dolgozó, mit vett, rájön, ezzel az aprósággal mennyit is spórolt meg. Megpróbálom elmesélni. Esetünkben a kis olcsó AZ2 belépet az igazán nagy hangsugárzók világába. Abba a világba, ahova tényleg csak hétszámjegyű árcédulával lehet benevezni. Ragozni felesleges, mi változott, mert egyszerűen minden és ha ezt a pénzt elköltjük egy drágább hangsugárzóra, nem vagyunk kisegítve, mert az "aprócska" plusz, amit a Supertweeter rendszerbe illesztése hozott, más úton nem elérhető. Egyszerűen kitágul a világ, kiteljesedik és szárnyal a muzsika. A hangkép sokkal stabilabb, fogottabb, nincs elalvás a cucc előtt. Kifejezetten elmegy a történet az Avanatgarde tölcsérek nyíltsága felé, de semmit nem veszít az AN- ek méltán híres kellemes hangjából. Felbontás, színmélység marad, de mindezt stabil alapokra helyezi és a muzsika egysége, komplexitása hatványozottan tettenérhető. Ami vicces, ugyanúgy érzékeny a kábelre(sokszálas sodrott kábeleket szereti, de a Townshend mellékel hozzá madzagot is) és a beforgatásra, holott ha begyógyítod a füledbe  se hallassz semmit, ha 100.000Wattal meghajtod se.

...

Most jöhet a kérdés, csak AN-hez lesz jó? Ternészetesen nem. Ahogy Kürthy Tominál is be van kötve az ALR Jordan hangsugárzókhoz, vagy a kisebb Furuyama szélessávú(a)khoz, így minden hasonló dobozzal működni fog. De igen, már van az a szint, ahol érzhető  hatása, nem biztos, hogy hoz annyit, mint amit esetleg elvisz. Az utóbbi időben az Avantgarde tölcsérek mellől kiszedtük, de ezt döntse el inkább minden tölcsérhajcsár magának.

...

egészségünkre! Bucklert ittam... szerintem rev 2005-ben rojtosra röhögte volna magát, ha meghallja, hogy revox 2013- ban Bucklert iszik...

Megosztás

supertweeter

Én joval olcsobb supertweetert hallgatok ;-) az egyik egy 43 éves Kef Chorale a T27-es mylar supertweeter-rel (3500Hz - 40KHz) a másik pedig egy Infinity Qa, EMIT tweeterrel. Ha nem is egy Townshend minöség, de csak jobbak egy szövetdómosnál...

helyes :)

a Townshend Glastonbury-kbe meg eleve be van építe a denevérriogatás :) a régebbiek is bőven fölé mennek a 20khz-es "határnak"