utopia

digital world - analog minds

Avantgarde Acoustic emelő

Van úgy, hogy az Avantgarde tartócsavarjai kicsit fellazulnak, de a szubok csavarjait Fekete Laci se fogja meghúzni, olyan súly nehezedik a csavarokra. Ekkor veszel elő egy un. szingó gumit, idegennyelven tubular, de a Decathlonban is kapható filléres kiadásban. Nekem speciel van itthon és már elő is volt készítve, mert használtam készülék alá is, mint izoláció, de a lépések igen egyszerűek.

1 - kicsomagolod, felfújod, érezze a törődést.

2 - leengeded és a szelepnél félbehajtva egy hoszabban elnyúló alkalmatosságot alakítasz ki. Mivel szereti magát kirúgni, akár középen meg is lehet fogni ragszalaggal, bármivel.

3 - Tölcsért két lába alatt megbillented (másik oldaon állsz) és a felemelkedett lába alatt berúgdosos a szub alá a gumit, hogy a szelep kifele nézzen elől. Ha van, aki segít, egyszerűbb, ha aláteszi :) Érdemes megjelölni, hol álltak a lábak eredetileg, lehet, el fog moccanni.

4 - Ráengeded a gumira a szubot.

5 - Fújsz bele vagy 3-4 bart, ennyi elég, hogy megemelje a szubot (így tehermentesítetted a csavarokat). Nem fog elborulni, kicsit billeg, de a lábak megtmasztják, ha dőlne.

6 - Meghúzod, amit lazult az évek alatt (lesz benne kevés lazulás).

7 - Szelepet enyhén kicsavarod és óvatosan leengeded.

8 - Gumit kiszeded, tölcsért helyére visszapakolod. Ha szőnyegen volt, lehet el se mászik.

7B - itt hagyod és kipróbálod, mint légpárnás izoláció, de ha OK, kettő kell belőle (2 hangfal). Valamikor próbáltam, akkor nem tetszett. Lehet, egyszer majd újra próbát teszek, mert a FAL, vagy a Visaton alatt elég jól működik.

  

Megosztás

butyl vagy latex?

Néztem ezt a deacthlonos szingót... Az elején azt írják, butyl belsővel van szerelve, de a termékleírás szerint latex-el. Ráguguliztam és igaz, hogy a Vittoria szingók általában latex belsővel készülnek, ez annyira alacsony kategória, belefér, hogy butylos lenne, de a gugli szerint is latex-el készült. Ha valaki ki akarja próbálni hangfal alá, mint izoláció, ez nem lesz jó, mert a latexes belső kb 3 nap alatt szinte nullára leenged. Olyan gumit kell választania, aminek a belsője butylos. Sok ilyen van, de általnosan a Continental és a Tufo, ami szinte biztos, hogy csak butylossal fogunk találkozni. A Conti legalja a Giro nevő gumi, a Tufoé talán az S33Pro. Nekem eme utóbbi volt a hangfalak alá bepróbálva és ez jól működött 24-es méretben. Nem gondolnám, hogy nagyot szórnak ezen gumik auditív tulajdonságai, de sose tudni. (most jut eszembe, hogy én is egy másik, Continentalt próbáltam a tölcsérek alatt, lehet azért nem tetszett maradéktalanul :)  )

Tufo S33 Pro - BiondoBike

VIGYÁZAT!  Tufóból van un. clincher/peremes szingó is (a típusnévben általában megjelenik a C betűjel, pl CS33Pro), az nem annyira jó hangfal alá, van egy pereme is, nemcsak a végtelenített "gumicső".