utopia

digital world - analog minds

Egy újabb TMP ANT... DAC

Egy újabb TMP produkció. Ja, népesedik a család. Már rég tervben van a DAC is a Phonohoz hasonlóan, de mindent sorjában. Elkészült, de még oly friss, felíratok se kerültek rá. Az előlapon árválkodnak a megszokott gombok és a csöveket megvillantó ablakocska. A hátlapon nemes egyszerűséggel a két RCA kimenet és USB, koax ill. optikai bemenetek. Előlapon a két gomb: ki-bekapcs, bemenetválasztó. Ez se lett túlbonyolítva, főleg, ha a belsőt nézzük.

"TDA1543 dac chip, egyszerű, semmi dsd és egyebek.. A kimenőfokozata csöves/hibrid de nem a megszokott (elég egyedi DC csatolt)" Nyilatkozta ToMPi (Gál Tamás a TMP atyja). Persze amikor ideadata a kütyüt, mesélte, mi is van belül pontosan, de kb öt perc elég lett hozzá, hogy csak annyi maradjon meg, nincs semmi szűrés, így egy valag alkatrész elhagyható és a DACchip kimenete közvetlenül a csőre megy. Le fogja írni, bár talán valami hasonlót ígértem a Phono esetén is, aztán elmaradt (?). Talán annak is köszönhető, a user szánmára a végeredmény a fontos. Persze beindítani a pezsgést kell az infó, ami azt sejteti, rém egyszerű, de vélhetően nagyszerű hang lesz a vége.

Nálam van a kütyü szombat óta, de tudtam, sejtettem, nem fél perc lesz, tekintetbevéve, hogy már alig tudom hova tenni a polcon, annyi biszbasz van. Ez be is jött. Az első pofon az lett, hogy a Quad CD-pörgetőnek van ugyan digit kimenete, de rosszul emlékeztem, nem koax, hanem optikai. Azt nem használtam még soha... Madzagom sincs, így a régi kis hét(7)ezer forintos Akai DVD felé néztem. Végül is, ez a DVD már szolgált futóműként nagyvasak alatt is, mi bajom lehet. Másodsorban, mivel a készülék leendő tulajai vélhetően nem 2-3 milkós futóművekhez veszik, talán sokkal érdekesebb, mit lehet kihozni egy olcsó futóműből. Persze ez a futómű már annyira egyszerű, lassan kezd ráközelíteni a minimálkoncepciós gépekre. Summázva: Akai DVD > Kondo KSL LP > TMP DAC > AN S(régi, szürke) > TMP ANT erősítő > AN-B sárga > FAL Supreme S. Tápdrótok sorba: Valami japán tápdrót, a 47Labokhoz kaptam régebben, nem túl rossz, Kondo KSL SpC-III, AN-B sárga.

Az első probléma volt, hova tegyem, de gondoltam, bárhova is kerül, az alapkaraktert hozni fogja. És ez így is, van, minden készülék bárhova ledobva hozza az alapokat, amiből lehet sejteni, lesz e belőle valami, vagy kuka. De kb így van ez a bejáratással is. sokszor hallhatjuk, hogy "úúú, majd ha bejáratod". Ja, persze, akkor fog lefinomodni, de az alap karaktert már nyersen is hoznia kell. Ha nem jön, azt járathatod egy életen át, ...

Szóval alapkarakter biztató, de itt az izolásció volt kérdéses. Nem találtam neki helyet, csak a CD tetején. 12"-os bicajbelső, edzett üveglap, Tiglon TMZ alátétek, majd a Quad aluházas lejátszó. Erre jött a DAC, de közzétettem egy kis füzetecskét, mert a DAC is kemény műanyaglábakkal van szállítva. Ha már a CD-re tettem, annak KSL SpC-II-es madzagját dugtam át. Aztán szólt, de,... valami nem volt OK. Vakartam a fejem, de mégse... Igen, az kimaradt: Beatrice - Antológia. Régi zenék, kellően mozgalmas, izgalmas és Feró idióta, látni lehet, hogy gúnyosan vigyorog, miközben osztja az észt. Olyasmi ez, mint a Belafonte lemezek, amikor a mester kommunikál a közönséggel és vica-verza. Ha "behallgatok" valamit, ezt az idiótizmust keresem, átjön e, vagy csak zenélgetnek. Egyébként ha valaki előkapar ilyen régi Rice, ill ősBikini felvételeket, meglepő dolgokra akadhat. Pl amit eddig a Bizottságnak tulajdonítottunk, vagyis az összevissza zenélésnek tűnő massza, jelen van Feróék zenei világában is, Vaszlavikról nem beszélve, Tőle talán hülyébb figura nem szántotta a magyar popzene egét.

De ott jártam, valami nem kóser. A hang nem akarja elengedni a dobozokat teljesen. ... A CD-m tápdrótja külön CD matricát kapott, mert más, mint a többi. Nincs védőföld bekötve. Hirtelen indíttatásból kicseréltem a tápdrótot a KSL-III-ra, ami normál bekötésű és láss csodát, sokkal jobb lett, a dobozok pedig felszabadultak. De ez még az a , amit hamar megszoksz és ha még van benne némi piszok, kezdesz vakarózni. A TMP erősítő nálam a bicajgumin hozza a legjobbat, de abból kifogytam (12"-osból). Találtam egy foltozott régi vackot és elkészült a mű. A szelep direkt kint maradt, hogy lehessen pumpálgatni,.. ami mint kiderült, tök felesleges bajlódás volt. Alátettem, bizonyos dolgok jobbak lettek, hangszerek húsosabbak, csövesebbek, persze jó értelemben, de így meg kissé a így sikerült :DDD de így is jó :)ritmus szállt el. Aztán megpillantottam egy szett Daruma alátétet az asztalon. Próba-szerense... és szerencse. Elég csálén ment alá, de ahogy azt megtanultam már, bár még néha elkövetem a hibát, "ha jó, ne piszkáld". Most nem piszkáltam tovább. Így most jó lett. Azonnal jelzett a rendszer, hogy most érkeztünk meg. Ez afféle, mintha benyomnának egy gombot és láss csodát, ami eddig hifi volt, most zene lett.

...

Telik az idő, a Rice lemez rég lejárt és, hogy az audiofilek se maradjanak teszt nélkül, elővettem Diana Krall Párizsi Koncertjét. Nem igazán vagyok oda ezekért a zenékért, de ezen a borús őszi délelőtt kifejezetten tetszik, ahogy lágyan simogatnak a szőrös vönősok, a fürge zongora játszik velem, de csak óvatosan kóstolgat, nem támad. És most pereg a dob, dobseprő és bugi-vugi. Ez valami diszkószámuk, mert ismerős, így félig idegenben is. Seper, pörög, játszik és ami a legviccesebb, a szélessávúnak elvileg nincs alja(dehogynincs), de a bőgőjáték is kifogástalan. Elővettem a lemeztokot, de verjetek meg, lövésem sincs, ez melyik dal. Mondjuk ez a koncert egyébként is egyben jó, nem szoktam nézegetni, melyik track-nél jár a lejátszó, de ami a sors fintora, a DVD játékos ki se írja :) Ez van, Diana jól tolja. Annyira jól tolja, megkockáztatom, így, ebbe a rendszerbe ez a konfig jobban illik, mint a Quad CD. Ez így szép és kerek, együtt zenélnek (minő véletlen, egy garázs termékei jól összedolgoznak...) és az a fajta hang, amit ha hazaérsz, nyúlsz a gép után, hogy mindegy mi, csak valami szóljon rajta, nyomod be egyből, kéreti magát. Nekem nagyon tetszik és azt gondolom, más dolga nincs is egy rendszernek, csak az, hogy ezt el lehessen róla mondani. Nyúlnék másik lemezért, hogy még próbálgassam, de nincs kedvem megállítani, megszakítani a zene folyamát... ..."S' Wonderful"... Na,ez nyál... Talán itt váltok... felálltam, de visszaültem...

...Elmentem zenélgetni... Nem szokványos, hogy Diana Krall a búcsúszó, de ez van.

...

ja, mocskos anyagiak: normál verzió kb 80ezer, SpecialEdition kb 130ezer(ez most itt SE). Teljesen rendben van...

...

Közben lejárt a lemez. Négy évszak, Fabio Biondival... Nem nyávog, nem nyafkázik, pörög, jó. Mindig mondom, ami letolja -JÓL!!!- a metált, az bármit letol :)

  

Megosztás

még

U2 - Zooropa

Johnny Cash - American IV