utopia

digital world - analog minds

Hazai-2

Sztori csúszott, de sose volt annyi időm, hogy összevágjam. Vágom, mert a hiteles infó miatt, megkértem ToMPit, írja le a lényeget, mert nekem úgyis hiába mondja. Bár amikor mesélte, azt éreztem értem, jobb, ha tőle halljuk. Miután ma túlvagyok a Csodacsapat és a Pornó a házban című francia etűdökkel, azt éreztem, most vagy soha, fel kell álljak és meséljek.

 

Szóval az erősítő nálam kötött ki és meditáltam, mire is kössem be, de mivel a tölcsérekkel minden nagyot szólt, aljas módon inkább a FAL Supreme S hangsugárzót választottam tesztdoboznak. Persze az is igaz, egyszerűbb bekötni egy madzagot, mint a tölcsérek esetén 3-at, egy kimenetre. Nomeg mostanában sokat hallgattam a FAL-at, jobb is így az összehasonlítási alapom. Persze mindez történt kb 1hónapja...

Azt gondolom, mielőtt nekiesek, mit is tud a kütyü, jöhet a copy-paste... A kérdés egyszerű volt: miért is? honnan jött az ötlet? Az eleje akár ismerős is lehet, hisz meganyni gyártó első bekezdését juttaja eszünkbe. Ilyen az élet, úgy látszik ez a receptje a gyártóvá válásnak.

"Úgy indult a történet hogy volt egy jó erősítőm (Fm Acoustics) amit
eladtam (pénzügyi okok miatt) és persze nem volt pénzem másikra ami
hasonlóan jó lett volna, de mivel elektronikával foglalkozom több mint
30 éve, és tervezek is elektronikákat ezért úgy gondoltam, ha már a
sokszor utánépített erősítők nem hozzák a várt színvonalat, ezért
tervezek magamnak egyet...
Volt egy elképzelésem és ez alapján indultam el böngészgetni a neten. Kb
Két hónapom ment rá és nem találtam olyat amit szerettem volna ezért
"kénytelen" voltam megtervezni az egészet.
Az alap kiindulás a csöves volt, de a kimenőtrafó miatt elvetettem az
ötletet és így döntöttem a hibrid erősítő mellett. Mindenképpen kis feszültségű és viszonylag nagy áramú csövet kerestem, ezért választottam az orosz (katonai) miniatűr triódákat. Törekedtem a
kapcsolásnál a minél egyszerűbb, kompenzálások nélküli elektronikára.
Próbáltam minden alkatrészt arra használni "amiben jó". 

...
Kapott az erősítő egy processzoros vezérlő elektronikát ami a távirányítást teszi lehetővé, és egy két védelmi funkciót lát el. Természetesen teljesen különálló trafó és táp gondoskodik a működéséről. A bemenetválaszó relés (japán Takamisawa). Az alkatrészekről talán annyit hogy válogatott minden alkatrész, 2%os ellenállások vannak benne, ROE vagy F&T szőrőkondezátorral szerelem, a végfokban ROE és Mundorf kondik vannak. Mint mondtam a csövek orosz, a FET-ek japán gyártmányúak. A 300wattos torroid trafo Dániából származik, a kábelek pedig nagyrészt Van damme. A hangerőszabályozásról egy Alps motoros poti gondoskodik. A távirányító a hangerő, bemenetválasztó, némítás és ki-be kapcsolást kezeli, és a színe egyezik az erősítőével.

Ebből a modellből ezzel a külsővel 10 darab készül eladásra, sikertől és
igénytől függően a későbbiekben átdolgozott dizájnnal lehet hogy megmarad ez a beugró modell is, a nagytesók (előfok, végfok, RIAA, és DAC) körülbelül 2017 tavaszától lesz elérhető..."

Azt gondolom, kimerítő és tökéletes lett a leírás, amihez én jófromán semmit nem tudok hozzátenni, max annyit, van egy hűtőventillátor a hátlapon, ami ha nagy a melegedés bekapcsol, de se a teszt alatt, se a tesztelt készülék tulaja még ezt nem látta elindulni, pedig első találkozásunkkor azért megkergettük a Nine Inch Nails-t. Vagyis Zoli mesélte, hogy egy haverjához elvitték próbálni és mocskosmód hajtották, baromi hangosan, na akkor beindult. Ha nem értettem félre, egykori DJ cimboránk volt az a megátalkodott, aki nyélre nyomta. Szakmai ártalom :) Mezei szomszédbosszantó/házibuli hangerőn még szeme se rebben, értelmes zenehallgatáskor meg esélye sincs.

Bekapcsolást követően egy ideig melegednie kell, node minek nem? Már ekkor is jól hallható, hogy stabil alapokon nyugszik a power és van delej. Felbontása teljesen rendben van és ha hifizni akarok, nagyon jó a tere. Leonard Cohennel kezdtük etetni és szép lassan gyűltünk. Zoli a tulaj, Tamás a gyártó, Laci a beugró haver és idetévedt Zselő haverom is, aki csak úgy átnézett zenélni. Szóval így szép, hol négyesben, hol ötösben üldögéltünk, ki hol fért és néztük a muzsikát. néztük, mert volt mit nézni rajta. Zenélt velünk, nekünk. Aztán kicsit kedvem támadt felborzolni a kedélyeit a rendszernek és előkerültek elmebeteg zenék, ahol azért zúz a gitár, pörög a dob. Nem volt szrencsés a FAL-ak elhelyezése(ahogy ez jelenelg nehezen kivitelezhető a tölcsérek arrébtolása nélkül, amit senki kedvéért nem tennék meg) és rockosabb műfajon nem ideális 1,5méterre a hátsó faltól hajtani, de a muzsikus(gitár és batyempi,.. kütyük, amit nyomogatni kell) Zselőnak azonnal feltűnt, hogy a gitár az beza szól ám. Néztek rám a fiúk sóváran, hogy tölcsér, de szemét voltam. Nekem az infót a kis FAL is megadta, így nincs az az Isten, hogy én tölcsért bontsak. Talán amiben igaza volt a srácoknak(szemükből olvastam ki, szerintem úgy érezték, nem hagyom kifutni a kis szélessávúval), egy hajtósabb, nagyobb hangfallal nagyobbat durrant, de mint említettem, engem ez a része nem érdekelt, hisz már ezt előtte láttam Zolinál. Mindenesetre én is inkább nagyobb(vagy akár kisebb), hajtósabb dobozokat javaslok hozzá, mert hiába a papíron nem többszázWatt, bizony ez odaba... ha kell, miért ne használnánk ki? :)

Amiről még nem esett szó... Ez az erősítő 260.000HUF-ba fáj. Bizton állítom, hogy négyszer ennyiért is van olyan nagy név, aminek alávág. Jó lenne, az emberek megismerkednének vele és ToMPi lendülete nem hagyna alább, mert bőven ott a helye a kiállításokon, nemkevésbé a nyilvános fórumokon. Remélem meg fog jelenni az AVX-en, mert nagy jövőt jósolok neki, tekintetbevéve az erősítő tudását és alacsony árát.

Nem maradt más hátra, mintsem megköszönjem a lehetőséget és pesze azt, hogy sikerült jó ampot kreálni. A weblapot most néztem, még kidolgozás alatt, de némi infó már ott is megjelent. Szeritnem lesz is átfedés és ez érintheti a kért fotókat is, de inkább kétszer, mint egyszer se. Ja :) vannak színek, ja:)

    

lapzárta után: Igen, azok ott elől a méretes hűtőborda szellőzőnyílásai és a kis ablakon a csövek pislákolnak ki.

Megosztás