utopia

digital world - analog minds

Hazai 4, TMP-ANT

Nehéz koncentrálni, már visszakötöttem az Avantgarde- okat és kezd beállni kb másfél óra járás után. Tüntet, hogy vele is foglakozzak már egy kicsit, mert el voltak hanyagolva. Most direkt, hogy eszembejutassa, ki is Ő, nagyon szépen uzsikál. Amikor ToMPi húzta a cipőjét, annyit mondtam még neki, hogy amit hallgattunk, nagyon jó, de higgye el, a tölcsér 10szer olyan jó. Mert ráhallgattunk a tölcsérekre is, de akkor nagyon nyersek voltak, napokig teljesen áramtalanítva volt az erősítő és a hangsugárzók is. Kell neki kis idő, mire magához tér ilyenkor. Ez tényleg nagyon magas szintet hoz, de érdekes mód, napokig nem hiányzott. Remélem ezt sose olvassák el a tölcséreim, de igen, megvoltam nélkülük. Nem, nem volt jobb, de bőségesen elegendő zenei infót kaptam a kis rendszertől, hogy ne akarjak tízszer, húszszor,.. de ha nagyon utána akarok számolni, kb 50-60szor annyit kipengetni a kasszánál.

A TMP ANT nevű erősítője, mint azt beharangoztam, nálam üdült pár napig. Első nap annyira sikerült, hogy hajnal 1-ig hallgattam a lemezeket. De nemám-úgy, hogy cserélgettem a "track"-eket, hanem bedobtam egy lemezt és alig telt el pár perc, máris lejárt. Szépen sorba tologattam be a CD játszó gyomrába, mindennemű stílusválogatás nélkül a zenéket és a kis ANT-vel megtámasztott rendszer kegyes egyszerűséggel engedte, hogy hátradőljek és ne  foglakozzak semmivel. Ebből tanulva, pénteken be se mertem kapcsolni, mert tudtam, hogy akkor reggelig ott ülök és való igaz, fáradt voltam az előző esti éjszakázástól. Aztán szombat reggel, mint a gyerekek karácsony másnapján, már szaladtam az ajándékkal játszani, izé, a CD játszó gyomrát újra megtölteni valamivel. Éppen a Green Day - Dookie-re támadt kedvem, ami egyszerű, mégis sok rendszer megmihálylik tőla. Reggel, hidegen megkaptam, hogy itt most nem lesz letérdelés, csak simán zene. A green Day után egy Ramones lemez, aztán már nem emlékszem, de elég erősen el keleltt határoznom magam, hogy ideje elmenni boltba, mert nenm lesz vacsora. Az ebédről rég lekéstem. Tanulva a korábbiakból, eztán ismét már csak rápillantottam, nem fogok újra éjszakázni...

...

A TMP erősítők fejelsztőjével, Tamással megbeszéltük, ha meghallgattam, majd eljönne és Ő is megnézné, mit szól itt nálam. Ezt valahova belőttük a jövő hét első felére, de ez a mai esős nap adta ötlettől vezérelve rátelefonáltam, hogy "legyen ma". Felkeltem, úgyis benyomtam újra a kis ékszerdobozt, de most átmentem hifistába és egy régen porosodó Diana Krall lemezt vettem elő. Ami a meglepő volt, ezt az általam kevésébé kedvelt stílust is tudta úgy prezentálni, hogy a jót kihámozzam belőle. Ügyes kis erősítő és akaratlanul is kis shigarakinak kezdtem becézgetni. Ami persze nem igaz, mert egy egészen más felépítés, de ha más nem, a minimálkoncepcoó és a hang karaktere azonos.

De mi is ez? Egy telefonnal kezdődött. Tamás hívott, hogy készítettek egy fejhallgatóerősítőtt, ami 4 és 600 Ω között bármit elhajt és ha már ilyet tud, tettek rá a két -előlapon található- fejhallgatókimenet mellé egy szett hangsugárzó-terminált is, természetesen hátra. Mivel az első erősítőjük is itt járt tavaly ilyenkor, adta az ötletet, hallgassunk rá. Mivel nekem fejhalgatóm nincs, kicsit vakaróztam, de a 9Watt azonanl felkelttete az érdeklődésem. Az a fura érzés, amikor tudod, hogy itt valami fog történni. Azt még nem, miért, de érzed, hogy igen, kell ez a meghallgatás. Sejtettem, hogy egy ilyen erősítő nem lehet veszettül bonyolult, mégis tartalmaz egyedi megoldásokat©. A 9 Watt elsőre kevésnek tűnhet, de nem a 95dB érzékeny Furuyamáknak. Elég hamar sikerült belőni a helyüket, ahol modanom se kell, miliméteres elmozdítás csúnya hanggal tudott végződni. Kábelnek a relatíve olcsón elérhető, csak nehezen található Audio Note B sárga madzagot választottam hangsugárzóhoz és a tápellátsához is. Tökéletesn elzenélt a kis rendszerrel, bár nem csúnyán, de óvatosan közölte, hogy elbír komolyabb madzagot is, de ha nincs, akkor semmi baj, ebből is finom levest főzök. CD játszó a Quad CDP-99, Kondo KSL SpC tápdróttal, interkonnekt a Kondo KSL Lp. Sajnos csak ez van, de nem volt probléma vele, nem bántotta a kis erősítőt. Olyan kellemesen elzenélgettek együtt. A párizsi koncerten néha, nagyobb hangerőn éreztem, hogy a dobbeütéseknél esetleg elkelne egy kis kraft, de 1- a rendszer nem volt kimaxolva, de kb 95%-ra ki volt futattva. A maradék 5%-al pedig ez az apróság eltüntethető lenne, de ettől volt egy egyszerűbb megoldás, az AN-B tápkábelt kicseréltem egy III. generációs KSL SpC-re és máris rongyosra verték a dobot. Igen, ez a kis endszer bőven elbírja a KSL kábeleket és meg is tudja mutatni, hogy azok mitől másak. Ahogy ezt a cserét megejtettem a The White Stripes lemez hallgatásakor is. Bizony, előjött a mocska, a zene legalsó, legrejtettebb bugyraiból tört fel az energia. Ez még csütörtökön volt, lapzárta után. Már ekkor kezdtem vigyorogni, hogy kis 47Lab.

Eztán már csak a játék következett. Bepróbáltuk tápkanócnak a 47 Lab Storatosból készített madzagot és minő meglepetés, ezzel is jó volt, bár nagyon nem tüntetett, csak zenélt, az AN-B visszakötése után azért maradt bennünk hiányérzet.

Kis erősítő, kis kábelek és egy viszonylag, fogalmazzunk úgy, nem olcsó hangsugárzó. Van a TMP-nek saját, Kolibri névre keresztelt hangsugárzója, de az most nem képezte a vizsgálódás tárgyát és egyébként is, én szélessávú buzi vagyok, így a mérleg megfelelő helyre billentéséhez, elővettem a Visaton motorokkal szerelt Buschhorn hangsugárzókat(az enyém ilyennek tűnik. Van több dobozoterv ezen név alatt). Gyors beállítás, csak úgy, kb, bár egész jól sikerült eltalálni. Bekapcs és jött a megdöbbenés. Ez a hangsugárzó kevésbé érzékeny. A hangszórók ha jól emlékszem 82 dB-esek, pesze ezek egy tölcsérdobozba vannak begyógytíva, de így se lehet magasabb az érzékenysége 90dB-nél, lehet annyi sincs. Jól szólt. Kb fél perc alatt összeszedte magát és öt perc után már egész tisztességesen zenélt, pedig isten tudja mióta pihen a szekrényben. Még én magam is rácsodálkoztam, mennyire partnerére talált a kis TMP erősítő képében, Tamás meg arra, hogy ez valóban oldalanként egy Visaton FRS8-ból jön? Igen. És meg is lehetett hajtani, volt hangerő, ha kellett, bőven elég volt a 9 Watt. Tonálisan talán még jobban rendben is volt, mint a FAL-al, és ha felbontásban attól el is maradt, olyan kultúráltan tette, nem tűnt fel.

...

Vakarom a fejem, mit mondjak még. Biztos ezer dolgot kihagytam, nagyon frss a történet. Át se gondoltam, csak leültem körmölni...

Ja, mocskos anyagiak. Az erősítő több verzióban fog készülni, felhasznált alkatrészek függvényében. De Tamás elmesélte, az alapverzióban is szigorú válogatáson esnek át az alkatrészek, a komolyabb verziókba egyszerűen csak jobb minőség kerül. Náluk a varázszó a Mundorf, vagyis főként ebből építkeznek és értelem szerint a Special Editionba mennek  jobb kondik, stb... (a normál verzió Nichicon Finegoldal szerelt) Az árakról még nincs pontos infó, de valahol 100 és 150ezer között lesznek belőve.

A hifi komponensek, szoktam mondai, vagy átjunak a szakadékon, ahol az egyik oldalon vannak a hifi, másik oldaon azon kevés eszközök csoportja, melyek valóban jól szólnak. Ez a kis erősítő átmászott a 47 Lab, Kondok és Audio Noteok(, stb...) világába. Mindenben egy kicsit kisebb, de nagyon pihen...egyben van és ügyesen helyezkedik, hogy ne akarjon többet muttani, mint amit ebír. Árban verhetetlen. Ennyi pénzért, ennyi zene, nincs máshol, kitölti az űrt, amit az Audio Innovations Alto és a Moth erősítők eltűnése ütött a hifi égboltján. Egy biztos, az első vevőjük már megvan. Nem ilyen szándékkal indult a dolog, de e mellett nem tudok elmenni, még ha nem is tudom hirtelen hova bekötn, ebből az erősítőből KELL EGY! :)

...

fejhallgatóval? passsz....... :D de ha hangfalakkal nem állt a zene útjába, fejhallgatóval se fog

 

 

     

  

Megosztás

fenti cikkhez

" A hangszórók ha jól emlékszem 82 dB-esek, pesze ezek egy tölcsérdobozba vannak begyógytíva, de így se lehet magasabb az érzékenysége 90dB-nél, lehet annyi sincs. " A hátsó tölcséres hangvezetés NEM emeli meg semmivel az érzékenységet a teljes hangfrekvenciás sávban, csak a mélyeket hozza szintre a spektrum többi részével.

thx

KKöszi, akkor 82dB, bár többnek tűnik. Valamikor 2A3 7Wattal hajtottam és volt ereje.