utopia

digital world - analog minds

Mi az a fekete bigyó?

Sokszor felmerül a kérdés: mi az a fekete valami a hangfaldrótok erősítő felőli végén? Az árnyék összeforrasztva. Műszaki okfejtésbe sose bocsátkoznék, mert az, aki ért hozzá, mindenesetre ezt az AN madzagoknál már régen elkövették és amikor megjelentek a monoeres drótok, a Merlin rendszerint külön szálon kivezette mindkét végén az arányékolóharisnyát is, próbálgasd, hogy jobb (bekötve, vagy sem).

Ami az apropót adja, biztos ezeréve fent van a hificollective.co.uk-n a bekötés szabálya, még sose klikkeltem rá (igaz, nem is látogatom sűrűn az oldalt), de van egy igen értelmes rajz, mi a teendő a hangfaldrótokkal, ha magadnak gyártod.

https://www.hificollective.co.uk/sites/default/files/how-to-wire-screen-speaker-cable.jpgJól mutatja, hogy az erősítő felőli oldalon a hidegpontra bekötendő szálra (bár ezt a kifjezést sokan vitatják, ahogy a negatívat is, vagy földpontot, szóval nem a "pirosra") fel kell tekerni az árnyékolást is és együtt van leónozva. Egyéb helyeken visszavágva és a párhuzamosan futó szálak árnyékolása, a rajz szerint a végétől 150mm-re össze van forrasztva, majd szépen zsugorcsövezve. Kondo KSL madzagoknál ezt ki nem szedtem,de talán látszik: piros (+), fehér (-), fekete (árnyék. nálam nincs rákötve)egyszerűben meg lehet oldani és amióta árnyékolt a KSL, amit a Merlin, vagy mostmár Analog Audio ónoz le, úgy is kapja a dolgozó, hogy az árnyék is le van (külön). Aki nem így csinálta, tehet egy próbát, hátha tud még dobni a rendszer hangján. Nálam speciel (az árnyékolás) egyik vége sincs bekötve, de lehet van, ahol ez jól jön. 

Az más kérdés, hogy még minidg nem tudjuk, a gyárilag dugózott KSL miért jobb picivel, de láttam videót a Kondo litze kábelek forrasztásáról, lehet maga az ónozási eljárás profibb, vagy a dugókat jól válogatják hozzá... Ez még minidg passz, de azt néztem a gyáridugós KSL-en, hogy a "fehér" sodrat mintha picivel vastagabb lenne, arra tippelek, ott fut az árnyék is. Nem fogom szétvágni...

Megosztás

vastagabb?

nem, csak úgy optikaicsal> fehér vs. piros, szóval nó trükking

nézegettem

nézegettem, az egyik mintha vastagabb lenne,  a másik  meg nem :D megmérem tolómérővel,de gyanús, hogy csak a 4 ér fut ott is. igazából a fehér szálak szigetelése, ami miatt gyanús, hogy sehol nem fut árnyék, mert az áttetsző zsugorcső alatt nekem úgy tűnik, a belső szálak fehér szigetelése van csak. ha feltekerik az árnyékot, valsz kapott volna valami másik harisnáyt is. de este megnézem, ha el nem felejtem :) 

alkonyzóna

na,ez nem sokat mutat...  elég homályos lett, d ezen az oldalon kicsit vaskosabbnak tűnik a fehér,de valsz itt sincs árnyék

még ez érdekes

itt látszik még valami kis dudor, nem e itt kötik be a fehérre... de megnézem majd nagyítóval,mi türemkedik itt ki a zsugorcső alatt. az újabbakon itt már valami biszbasz van, ami jobban takar. nem szándékszom eladni,de nem szedem le róla a csövet :)

megtapogattam

nincs ott semmi bűvészkedés érzésre(kitapogattam),csak gyűrődik a zsugorcső