utopia

digital world - analog minds

A nagy HO-HO-HO-HOPPÁ

Ott van az, keresd :)Szóval... elmentem a pecaboltba, de előtte informálódtam a gugliban. Szerintem többet tudtam meg a pecazsinórokról, mint eddig életemben amit sejtettem. Mostmár lazán vágom, ha valaki legyezőzni megy, mi kell hozzá, de azt is, a potykához azért combosabb damil kell, mint a lemezjátszómhoz. Az is agyrém, hogy a Pontyhorgász boltban kb 270 féle, majdnem azonos méretű zsinórból lehet választani, de egy se volt vékony, ami a lemezjátszóhoz kellene hivatalosan. Kérdésre, akivel tudtam konzultálni, "milyen vékony?" "Olyan hajszálnyi..." Na, akkor ide nekem a legviknyabbat.

Így is lett. Feltérképeztem Debrecen pecaboltjait, nem kevés van, meg se jegyeztem egyet se, mert a legyezőzéshez használt vékony madzagokból a webshop sehol nem hozott, nemhogy készletet, létezését se. Erre bemegyek az első boltba és rámtettek egy 0,088mm átmérőjűt. De azt már előre tudtam, olyan kell, ami nem fonott, csak valami mono... eddig jegyeztem meg a típusát. A fonott madzagnak a felülete nem egyenletes, biztos vagyok benne, hogy ez a hajtásnál negatívum lenne. Persze, letekerni nem tudtam, így kérdeztem a nagy HO-HO-HOt, ez milyen vékony? Azt mondja: hajszál... Tök jó, mert mind hajszál, ami nem vastag... Kiicsit méláztam, mert már kiokosodva tudtam, létezik ettől is véknyabb, de 1200Ft, gondoltam, ebből baj nem lesz, max ha ez is vastag, majd rendelek 0,04 mm-est.

Ja... Letekertem a védőfóliát és kerestem a végét :D A barnaragasztó végének keresése ehhez kutyafaxa... Szemüveg, nagyító, de nincs meg... Jó tíz perc volt, mire meglett; vakujjak meg, én nem láttam. A következő kihívás az volt, hogy ezt levágjam méretre, amt megoldottam. A szőnyeg szélétől megjelöltem, hol kell elvágni. Gond csak akkor volt, amikor kicsúszott a kezemből a vége és visszatekeredett az orsóra... Nnna, keressük meg újra. Megvan! Gyors kimérés, levágás, kössünk rá csomót... Víztiszta damil, semmi színe, így ez se volt kis feladat lámpafénynél. Csomó kész kb 3-4 perc alatt, jöhet az olvasztós végtelenítés... Há persze... Esélytelen, de annyira pici a csomó és kifele kötötem meg, a szíjtárcsa mit sem érez belőle, nem is próbálkoztam tovább a végtelenítéssel. (egyet azért próbáltam... vágás-görcsölés újra)

Feltesz, fordulatszám belőve (damil kellően megfeszítve) és máris indulhat a zenebona. A jó hír, a motor rezgéséből szinte semmit nem visz át, a rossz, gyengébben szól, mint 0.28mm-es bratyója... Hirtelen ötlettől vezérelve, megpróbáltam a vastagabb damilon is a sima ... gondban vagyok, ezt hogy hívják, görcsöt... Ezt nem fogom tudni... amikor ősszefogod a két szálat egymás mellé és hurkolsz egyet rajta. Eddig úgy próbáltam, ahogy a cipőt kötjük, szemben egymással a két szál és úgy két görcs. Úgy tűnik,  amásodik verzió jobban működik, csak a görcsöt kifele kell fordítani. Nem olvasztgattam és így jobb.

Szőval forog a 0,09mm-es damillal a tányér, lemez feltesz, fordulat OK, de a zene kicsit egyszerűbben kezdett el szólni. Hirtelen hátradobott a nézőtéren, de inkább azt mondom, leültetett, hogy neked itt a helyed és egy láthatatlan paravánt húzott közzém és a zene közé, jelezte, hogy ez bizony, ha megszakadsz-is, konzerv. Jó volt, rendben voltak a komplexitás, meg úgy minden, csak mégse... Maradt a vastagabb, de már az új csomózással. Másnap visszamentem, srác vigyorog: "elszakadt?", "nem, bírja, csak nem jól szól" :D

 ...

Vettem -hogy már ne menjek sokat- kb 0,04mm-enként növekvőben még pár orsót, de nincs most lelkierőm újra nekiesni,... majd... A 0,088 mm nem jött be hangra, de nem is tudja olyan jól átvinni a nyomatékot, hiába azt jelzi az 50Hz-es kislámpa és a fordszámmérő (bocs,ellenörző) sablon.

Megosztás

damil

pedig a 'sodrott' valszeg jobban tapad a nagyobb felület miatt, így, s mert megoszlik a terhelés az egyes szálakon, a nyomatékot is jobban tudja átvinni...

sodrott vagy nem

hello,

ezen én is elméláztam,de arra jutpttam, az biztos,hogy erősebb és kevésbé nyúlik, de az oldala nem egyenletes a fonás miatt. Nyilván próbálni kellene, mint mindent, de a fogselyemmel is az lehet a baj, mivel egy lapos valami, nem lehet lapjára feltenni és van egy olyan érzésem, hogy az egyenetlensége okozhat galibát. A sodrott madzag esetén kinagyítva a damil nem minden ponton ér hozzá a szíjtárcsához és a tányérhoz, ami elképzelhető, hogy "darabos mozgást" eredményzne, vagy esélyesebb a slip, de lehet rezonálna is... Ha lesz időm, még játszok vele,de ha valaki már próbálta a sodrottat esetleg, ossza meg bátran. EAR is lefotózta a gyárit, majd megnézem, azon látszik e, sodrott vagy sem...

aki csak úgy idetéved, biztos nem néz hülyének minket :D Bár, meglepő módon a pecaboltos fiú nem kapot agyfaxt, inkább ő is elmélkedett ezen a sodrott kellene vagy sima dolgon. Egy kifogása volt, hogy a nagyon vékony el fog szakadni. Nem szakadt, de nem stbail a futása.