utopia

digital world - analog minds

Show must go on, avagy akasztják a hóhért

Kondo Overture + Avantgarde + stíluskavalkád + 2db ToMPi = jó buli

  

Csongort fűzöm, hogy írjon pár sort, majd meglátjuk...

Részemről azt látom, még szoknom kell ezt a felbontást. De talán így nem is pontos.

Az LP-ken már átrágtam magam, de a CD nemrég tért haza a fejcseréről és vessetek meg, de míg jóidő volt, max háttérzenének kapcsoltam be a rendszert. Most, kicsit volt idő az elmélyültebb zenehallgatásra és meg kellett állapítsam, minden, ezen a rendszeren eddig nem hallott lemez újként fog hatni. Nem sokkal másabb, csak épp annyival, hogy az ezeréves Jobim lemez is már-már tetszik, pedig volt idő, amikor hányásig hallottam, főleg kiállításokon.

A TMP-s fiúk (Tamás a vezér, a mester és Csongor, a fia, aki az utánpótlás; de már most is részt vállal a gyártási procedúra bizonyos szakaszaiban. Egyébként ezeréve dobol, így megvan a muzikális attitűd is) nagyon jó beszélgetőpartnerek és olyan belső szakmai titkokat is kifecsegnek ilyenkor, amit a közzel nem osztanak meg (nyugi, én se fogom :) ). Nem sajnálják másoktól az infót, nekik természetesek ezek a fogások, nem gondolják, hogy érdekes lehet, pedig az. Engem Kimurára (47Lab) emlékeztet, aki az alkatrészekről levakarta a festést, egyesek szerint azért, hogy ne lehessen másolni, mások szerint, mert szerinte így jobban szólnak. Nyilván a második, mivel Kimura sokat adott az elektronika mellett a mechanikai megfelelősségre is, de az első verzióban lapul némi kegyes irónia.

Jól elkalandoztam... A Kondo erősítőkben nincs sok titok, kivéve, hogy az egész egy nagy titok. De ez se nagy, csupán valami oknál fogva, olyan erősítőt tudnak gyártani, ami kifejezetten közel visz a zenéhez. A lemezeimet hallgatva, azt éreztem, -saját rendszerrel- ennyire közel még sose voltam.

Megosztás

debreceni hifishow/TMP-Csongor

Szóval volt egyszer egy hifi-show. Elég rögösen indult, de jött segíteni revox. Ha egy szóval kellene leírnom, talán a profizmus lenne az. A show alatt kicsit jobban megismertem, elég sokat beszélgettünk. Felhozódott a téma, hogy neki milyen rendszer van otthon. Azt mondta nem egy nagy szám, de ha van kedvünk menjünk el és hallgassuk meg. Éreztem nemi iróniát a mondatban, de arra nem voltam felkészülve amit ott hallottam. Mikor elmentünk egy jazz zene szólt, hogy őszinte legyek annyira nem fogott meg. A kinézete a rendszernek viszont annál inkább. Nem is értem miért nem volt a hifi-shown egy hasonló sem. Majd leültetett és elkezdtünk olyan zenét hallgatni, amit a rendezvényről már jól ismertem. Olyat hallottam amit még egyik rendszer sem tudott nekem átadni.

...

Nem tudom, valaha fogok e, ennyire tökéletes rendszert hallani… mindenesetre, hatalmas élmény volt és remélem még párszor meghallgathatom ezt a csodát.

deja VUU

Köszi, hogy időt szántál rá. Bár kissé hízelgő, de totàl értem. Amikor a Merlinben leültettek és otthagytak főni a levemben, ugyanezt éreztem :)

na és mi változott?

azaz minden maradt, csak a cédéjáccód lemaradt az erősítő-cseréről és most pótolja, s ezért a nagy változás / avagy az erősítő-rendszered is változott?

is-is

a CD igen, lemaradt az erősítőcseréről, de a szubok keresztváltóján is finomítani kellett. Meg van reteszelve a poti, kb 3-4°-onként ugrik, ha tekergetem, de a potméter normál analóg, így két dedikált pozíció között is lehet nagyon finom mozdulattal állítani, amit meghálál. Bááár, nagyjából szerintem oda visszatekergettem ahol eddig is volt. Gyanítom, az többet használt neki, hogy a szokásos "lekapcsolom a szubokat múzik után" helyett, most bekapcsolva hagytam és kellően bemelegedett 1-2 nap alatt. Aztán a drótokal is variáltam, egymáshoz képest a hátsó kábeldzsumbujban. Vicces, hogy a 2 centivel arrébbtett madzag mennyire hallható... De az igazi újdonság inkább az volt, eddig halkan ment, háttérzajnak. Most kicsit meg lett emelve a hangerő. Ligeti György zongoráját nézegettük, kb milyen hangos egy zongora a valóságban és próbáltuk úgy beállítani. Nagyjából megtaláltuk és hogy is fogalmazzak... Elég hihető volt.