utopia

digital world - analog minds

Szóljon HANGosan az ének

Szóval megvolt. Ettől jobb a buli, csak alapvetően van is mit írni és nincs. Nincs, mert amit vártam és amit gondoltam, az úgy volt, így ez az egy mondat is elég lenne, de valamit próbálok...

Szerintem kb tíz éve lehettem utoljára kiállításon. Nem felvágósan tessen érteni, kedvem minidg lenne elmenni, csak mire eljön az ideje a lustaság győz.

Most is madjnem feladtam, amikor megláttam valami reklámot, hogy un "Glamour Napok" lesz. Ezt a muzsikában érintett undergrunderek vélhetően nem tudják mi: Látszatkedvezményekkel bombázzák a bevásárlóközpontok a mucusokot, akik megrohanják kuponokkal az összes boltot, ami érintett az akcióban. A Westend miatt már előre fáztam, hol lehet egyáltalán megállni, kár volt. Váci út, Katon József és a Metro-Nóm előtt ordítitt a parkolóhely, hogy "gyere!"

A főképpel is bajban vagyok, mert amire kíváncsi voltam, amit hallottam, bármely számomra érdekesnek tűnú rendszer megérdemelné a címlapfotót, így semmi rangsort nem jelent, max tisztelgés a hifiben eltöltött időnek.

Alapvetően ama hagyományomnak hódoltam, hogy megnézzem az olcsó(bb) szekció érdekes darabjait és pofavizit. Az utóbbival votlam gondban, mert volt akivel néztük egymást hosszasan, de se neki, se nekem nem ugrott be, miért is tesszük, de a fő karakterek megvoltak. Biztos ami biztos, megnéztem a kis névtáblát, ha volt. Ha valakit nem ismertem meg, elnézést, ez már a korral jár, bár Kálmánt (Szentiványi) bármekkora tömeg volt, azonnal kiszúrtam :)  Mentésként: a tíz év se kis idő (bár egyszer voltunk vinil partyn, de az szűkebb volt. Apropó, már nem vinil, 3345.hu, de még fejlődik). 

Szóval hifi... TJ erősítője és a TMP élvezett elsőbbséget, de mindenképp meg akartam végre hallgatni az OzAudio-t. Alapvetően olyan ismerősök mondták, hogy rendben van, akinek a szavában nem kételkedem, de maga az elgondolás is teljesen tiszta előttem. Hozta is amit kellett. ToMPi minidg azon nevet, nincs az a rendszer, amin ne tudnék még egy kicsit forgatni, faragni, itt is tudtam volna, de ezeket az apróságokat már tudom kezelni, nem zavarnak és azt is tudom, nem lehet tökéletesen belőni egy rendszert kiállításon. Nem is várom el senkitől, tudni kell meghallani, hogy az most aprócska installációs bibi, vagy probléma. Aki még nem állított ki, majd próbáljon meg úgy installálni, hogy a dárdákkal már ott állnak a bejáratnál a fizetővendégek, hogy felkoncolhassanak másnap a fórumokon (na, nem mindenki, de vannak és hiába a száz jó szó, ha van egy nemjó). Elég rutinosnak képzeltem én is magam, de amikor eljött az idő, hogy pár lemezt rakjak be, nagyon nem voltam görcsben, de érztem minimális lámpalázt. Visszatérve az Oz produkciójára, nevéhez híven, tudott hangot varázsolni a szobába. Kétszer voltam bent,  a kis lemezjátszó pörgött. Meg se néztem, gondolom ez egy kisebb Opera Consonance volt, ami tökéletesen simult a rendszerbe. Fáradt voltam, így nem volt erőm beszélgetni a kiállítóval, bár régebben már a damilozás kapcsán telefonon koccantunk, majd legközelebb. Mindenesetre nem csalódtam.

fotó: VanikZoliTMP? Legyen TMP... alapvetően itt már ismert anyagra mentem, inkább az érdekelt, amit otthon összeraktunk, hogy szólal meg kiállításon. Végülis másik hangsugárzót kapott a rendszer és egy Clearaudio lemezjátszót, ami kicsit átírta a dolgokat, de csak annyiban, az otthoni nyugisabb hangtónus helyett ezzel a dobozzal egy feszesebb hangképet csaltak elő a fiúk az elektronikákból. Az otthoni kondos megszólalás után, egy más hangú dobozzal avantgardeSolos hangja lett az ANT rendszernek. Ezzel a dobozzal kicsit jobban odacsapott, lehetett hangerővel is bátran kínálni, nem nyekkent meg (se a doboz, se az erősítő), de azért megőrizte azt a tulajdonságát, ha a zene vidám, vidáman szólt, ha a zene kemény, keményen szólt és ha a zene sötét, eretvágsz. Külön tetszett kisToMPi, alias Csongor szereplése, aki kifejezetten jól demózott. Figyelte a közönség rekacióit, jól kínálta a zenéket, de szemmelláthatóan élvezte is amit csinál. Ne csak dicsérjek, mert a végén részrehajlással vádolnak meg: A doboz még szerintem nem ment sokat, lehet semmit. Pici nyereseség volt a hangjában, ami bejáratással eltűnik.

Audio Note! Cobra köré épült, kisebb költésgvetésű AN rendszer: Zero DAC, J/Lx hangsugárzók, futómű passz és valami egyéb digit forrás (a telefonról fotó: Vinklernyomható, ezekhez nem értek, mi-micsoda). Első ottjártamkor bő 20-30 percet elidőztem, ami fáradtságomat tekintve (szombaton csak verettünk egy kört a Mátrában, még éreztem vasárnap) soknak is mondható. Szerintem a TMP mellett (ahova meghívást kaptam) itt is sokat ültem, vélhetően a sok év audióNótázásnak köszönhetően itt (is) kicsit hazaértem és lepihentem. Azt néztem, egy  kiállításra teljesen elég egy ilyen kis rendszer, a nagyobbak megértéséhez iskolázni kell úgyis a fület. Elég megosztóan nyilatkoztak erről a szobáról, akikel beszéltem, amit először nem értettem, de később visszasétálva egyszer én is érztem valami zavart az éterben. Azt kell tudni ezekről az érzékeny rendszerekről, itt ha beindul  a lift, vagy Pakson elmennek a bányászok cigiszünetre, vagy ha a szomszéd beindítja a klímát a szobájában, neadjisten maga a kiállító, a tökéletesen sima hangba csúszik egy kis kosz, amit meghallasz. Ez a rendszer felbontásából fakad. Ahol van felbontás, ott ezek a dolgok játszanak (én is "szenvedek" a jelenségtől. pl a CD még eltűri, hogy az egyik bicaj be van téve a hifitorony mögé, az LP már nem), de biztosíthatok mindenkit, hogy az a rendszer igen jó volt. Jól volt válogatva és jól volt installálva és amikor ott ültem, vigyorogtam, hogy jééé, egy ilyen kis rendszer is tud jó lenni... Nem hozza a felsőosztály tudását, de annyira egynletesen míveli amit, nem is keresed. Nem fogok rangsorolni, vagy pontozni, de nálam ez a szoba is igen magas pontot kapna, ha megtenném. 

TJ... Végezetül, de nem utolsósorban... Vele kezdtük, akkor maradjon a fotó: VanikZolivégére is egy kicsi. TJ és Arzachel, a két muppet (Statler és Waldorf) és persze az új erősítője Jenőnek. Vanik Zoli legalább tízszer elomdta, hogy ne keressem a nagytömegű basszust, mert a Lowtherek a kis szobában nem úgy viselkednek, mint egy nagyobb térben. Ez talán onnan fakad, mikor nálunk járt, nem gyenge basszusáradat zúdult rá a tölcsérekből, amit én is sokalltam, de kiderült később, egy teljes áramtalanítást követően a fő-fő elosztó nem fázishelyesn került visszadugásra, amitől a teteje kissé lekerekedett és na,... xal volt alja... Most se panaszkodom, mert néha már engem is zavar, főként, ha hangosan hallgatom, de ez orvosilag igazolt, hogy 40. életév betöltése után a szervezetünk nehezebben tolerája az alacsonyfrekvenciás hangokat. 35Hz alatt már jön a fészkelődés, főleg, ha azt nagy dózisban, nagy hangnyomással kapod. De megnyugtattam, hogy nekem is van Furuyamám, amit hallgatok is rendszeresen és nem esek kétségbe, ha azt kell a tölcsérek után bekötni. Szóval a két muppet nyomja a sót, lökik a tudományt, a zenét, megy a baromkodás. Igazi, HighEmdShow hangulat, ami a zárás után ottmaradt, nagyon elvetemült zenerajongókkal ment a régi kiállításokon. TJ kérdez, mi legyen, mondom Chopin és már tolja is be a rommápimplet és tuningolt ősvasba, míg a magnóval orsókat csévél át. A 7242-es triódáknak szép sima hangja van, semmi karcoskodás, magamutogatás, a zongorán pereg a művész keze és lehet hátradőlni, pihenni. Mindaddig, míg Arzachel karon nem ragad és körbevisz a kiállításon. De ennek csak örülhettem, mert nem tudom, mikor szántam volna el magam, hogy elinduljak. Így legalább megnéztem Mészáros Jani pickUp-guru által épített lemezjátszót, ahol sokat nem időztünk, de nekem nem tűnt rossznak, nem volt a szobában "rosszfutómű" hang. Egyszerűnek tűnő mecahnikai megoldások, de elég simán járt (de lehet ez az a gép, ami kapcsán valami pneumatkusságot emlegettek?). Egy nagy, sacckb 12"-os kar és máris lehet zenélni. Hol jártunk még? Nem egyszerű, pedig pár napja volt csak... Ja, igen. Nagy László (L'Auditeur). Élvezetesen demózza a lemezeit. Látszik, hogy nem csak a hifi érdekli és nem csak halmozza a zenét, hanem érti és szereti is. Amikor beléptem a szobájába, épp lemezcsere volt és Isten tudja mi okból, de már előre szabadkozott a hallgatóságnak, hogy most egy régebbi, kicsit kevésbé kiélezett lemez fog következni. El is mesélte, neki ez miért tetszik és miért illik a sorba. Felkerült a lemezjátszóra és tényleg megvolt a régi lemezek atmoszférája, ami nekem sokkal tetszetősebb, mint a xarráhegyezett, hatásvadász zenei anyagok, de elég hamar lekerült. Gondolom a hallgatóság mást várt... 

Igen... az igazság lehetőségei. A hifiben a hanghűséget, az igazságot keressük, csak van sokféle igazság ebben a sportban. A megszokott sorból van egy kilengésem. Volt egy rendszer, ami első blikkre azt mondta, hogy még maradjak kicsit. Lövésem sincs, mi volt, bazi nagy dobozok és nagy végfokok. Nagy és fehér. Vegyes volt a kép, mert hol így szólt, hol úgy, gondolom a ma divatos streamelés (is, lehet volt CD is, de monitorra emlékszem, talán...) ment és az hol ilyen, hol olyan,  de voltak pillanatai, fotó: VanikZoliamikor az igazság azon aspektusát, mint valós hangtömeg igen stabilan meg tudta szólaltatni és nem volt bántó. Ebben a rendszerben holtbiztos, hogy több van, de ez csak zárójeles rész. Árakat sehol nem kérdeztem, de ez biztos egy magasabbra pozícionált portéka, aminek nem a most megnézett kisebb rendszerek a vetélytársai. Összebeszélés nélkül, mondott ilyet más is, de kb pont ezt érezte, mint én, a vegyes képet, de megér egy képet (mennyi kép, képzavar :) )

...

Amit vártam, megkaptam. Minden rendszer, amire kíváncsi voltam, hozta, ami várható volt, volt HANG, és az áruk is a helyén van. Talán a TMP volt a leggazdaságosabb, de egyikkel se lő mellé, aki kinézte magának. Show must go on, de még előbb nálunk, ahol a két ToMPi jön egy mini HighEndShow-ra Kondot nyúzni.

...

Néhány fotó a muppetShow-ról

      

ui: Hadd köszönjem meg a meghívást a TMP Audionak, és mivel lusta és/vagy fáradt voltam és sokat nem fotóztam, a segítséget fotók terén VanikZolinak és Vinkler úrnak és persze a szervezőknek, kiállítóknak, hogy van még hova elmenni. Sajnos nem jutottam el minden szobába, de fél nap, negyed ember kb erre elég :) 

    

Megosztás