utopia

digital world - analog minds

Tápkábel tuning

A tuning ötletét egyrészről a kényszer, másrészről a lustaság szülte. A KSL madzagok mióta vannak, főleg az SpC, sokan estek neki ezekból különféle kábeleket gyártani. A hálózati madzagként való alkalmazásánál felvetődött a védőföld problémája, amit mint forgalmazó, a Merlin Audio nem tehet meg, hogy földeletlenül adja ki a kezéből, hisz az nem igazán felel meg az érintésvédelmi szabályoknak. Csak az első szériás KSL madzagokon nem volt árnyékolás, ezért más megoldást kellett találni, mint azt megszokhattuk a régebbi AN-L és hasonló madzagok esetén(árnyékolást kötjük be a földre).

Így született meg az a bekötési módszer, hogy három- három szál került a "+-" végekre, míg a maradék két szálat a védőföldre kötötték. Később bejött az árnyékolt változat, de ez a bekötési mód megmaradt, ama eltéréssel, hogy a készülék felőli végen az árnyékolást lekötötték a védőföldre, falicsatlakozó oldalon pedig tövig visszavágták. Éltünk boldogan ezzel a dróttal, hisz baromi jó volt és meglepően olcsón, az akkor megszokott tápdrótokhoz képest, mígnem egyszer sarokban árválkodó árnyékolatlan drótból kellett tápkábelt gyártanom. Műszer és egyebek híján semmi kedvem nem volt kitalálnom, egy belső sodrat egyik végének mi a párja a túloldalon, így tojva mindenre, bekötöttem négy- négy szálat az elektronok áramoltatására és egy fiókban talált külön madzaggal bekötöttem a védőföldet. Az erősítőm rég ezt a drótot használja. Érzékelhetően jó a dinamikája és kraftos és ide ez jobban bevált, mint a hagyományosan bekötött árnyékolt verzió. Persze tovább nem foglalkoztam a dologgal, mert a többi tápdrótom jól működött, ahol kellett. Aztán nemrég egy kedves ismerősöm AN rendszerét próbáltuk megzabolázni és nekiálltunk KSL SpC- ket bekötözni. Egyértelmű javulás volt tapasztalható, így jócimborám azonnali KSL keresésbe kezdett és mákjára épp volt eladósorban némi madzag. Bevállaltam a dugózást, bár tudtam, hogy utálok forrasztgatni. Csak egy jobb minőségű pillanatforrasztóm van, azzal meg nem álom ez a művelet. Elbánik a litze drótokkal, az ezüsttel is, de nem olyan, mint egy hagyományos forrasztópáka. De belevágtam. Persze újból felütötte fejét a lustaság és egyebek, így nagy gondot nem csináltam belőle. Mivel árnyékolt, majd azt rákötöm a földre. De ezt éreztem, kicsit afféle összecsapása a feladatnak, ezért megpróbáltam valami újat. Az árnyékolást teljesen visszavágtam a külső szigetelő blankolásáig, ergó nem kötöttem be sehova. Négy- négy szál ment a két pólusra és a Praktikerben 220Ft méteráron kapható feket- piros hangfaldrótból egy szálat a védőföldre. Leónoztam, nagy- nehezen, öszseszültem és bekötöttem. ...és ledermedtem. ANP2SE- re kötöttem, lévén úgyis AN P1PP-hez készült és döbbenetes energiák jöttek elő a rendszer hangjából. Illetve bocsánat, a Zero futóm+DAC pároshoz készült kettő, de majd készül a harmadik is az erősítőhöz.

Nosza, rajta(azért pár napot rápihentem. a lustaság), kirángattam a CD játszómból a hagyományos módon bekötött, árnyékolt SpC- t és nekiestem átforrasztgatni. Gyűlölöm ezt a dolgot és nem is ajánlom senkinek, hogy nekiálljon, ha nincs értelmes külön kis sarok erre kialakítva. Aztán egyszerűbb lehet a meglévő forrasztásokat levágni a fenébe és elölről kezdeni -és veszíteni jópár centit- mert az utólagos taknyolás sokkal nehezebb. Én taknyoltam és megszenvedtem vele külön kis sufnisarok híján, de a végeredmény megérte. A CD játszómmal eddig se volt sok problémám, de most mintha telenyomták volna redBullal. Az energiák még szabadabban áramlanak és valahogy az egész hangkép még megfogottabb, közvetlenebb, élőbb. kb három függöny került le a színpad elől, pedig előtt azt hittem, már egy sincs ott.

...

vagyis bocsánat! a CD- m nem védőföldes, így oda be se kötöttem a földet. Mondjuk ez még szépít a helyzeten, mert a földről is rengeteg "koszt" szed össze egy- egy készülék, de ahol nem elkerülhető, inkább bekötöm. Ide szerencsére nem kellett. Bár érintkező kése sincs a hátlapi aljzatban, nem tudom, zavarna e bármit, ha be lenne kötve. ...

...

Most szép lassan majd állok neki a szubok tápdrótját is átkötni, de majd, ha lesz kedvem és idegrendszerem. Persze Kürthy Tomi azonnal továbbfejlesztette az ötletet, hogy akkor a földet kössük be 47Lab Storatossal(amire egyébként én is gondoltam), amit ki fogunk próbálni. Régi elmélet, hogy a védőföld se mindegy, milyen madzagon megy(ezért is volt, hogy az értékes jelkábelből elvettünk két szálat a KSL árnyékolt esetén is), így előbb- utóbb erre is fény derül, de egyelőre élvezzük ami van.

Megosztás