utopia

digital world - analog minds

Jazzhetek szeptemberben

Lassan véget ér a nyár, és visszarendeződünk a fesztiválországból, de előtte még jó pár alkalommal látogathatunk szabadtéri vagy sátras rendezvényeket. Az igényesebbek közül kevesen merészkednek improvizatív stílus ingoványos talajára, a tapasztalatok szerint a jazz nem vonz tömegeket. Némi támogatással ugyan, de azért akad pár olyan hely, rendezvény, ahol a műfaj kedvelői is kielégülhetnek, és a koncerteket sem kell nagyítóval keresni a programfüzetekben.

Idén negyedszer szervezik meg az [b]Újbuda[/b] jazzfesztet, ami azért is érdemes a figyelemre, mert talán merészebben nyúl a műfaj mélyére és bátrabban szervez le olyan, idehaza alig ismert vagy teljesen ismeretlen előadókat, amelyeket igen ritkán nyílik alkalom megtekinteni. Nem ide tartozik, de minden évben szemlézem a wiesen-i jazzfesztet is, ott a mainstream a fő irány. Más kérdés, hogy abban legalább up to date-ek.
Az Újbuda tehát az avantgard vonalat hozza, míg a [b]MOL Budapest jazzfesztivál[/b] egy másik úton jár, némileg tágabban értelmezve a jazz gyűjtőcímkét és tágítva azt a world music felé. Mindkét esetben vannak átfedések, ezért érdemes mindkét rendezvényt meglátogatni.

És akkor nézzük a programokat. A részletekért érdemes ellátogatni a fesztivál helyszíneinek honlapjára, vagy a MOL esetében beszerezni a Pesti Est különszámot.

Az Újbuda hagyományosan három helyszínen tartja a koncerteket, éspedig: A38 hajó, Fonó Budai Zeneház, és a MU színház. Idén az A38 elsősorban a free és fúziós jazzre koncentrál. Szeptember 4-én, csütörtökön [b]Matthew Shipp [/b]kezdi a koncerttermet bemelegíteni, utána a nagy öregekből álló [b]Roy Campbell-JoeMacphee quartett: A tribute Roy Albert[/b] című műsora lesz hallható. A tengerentúlról érkező előadók, zenekar pályája impozáns, aki többet szeretne megtudni, klikkeljen: http://a38.hu

Szerdán a Fonóban a népzenéhez közeledő zenekarok, alkotók koncerteznek. A tavalyi MOL-on debütált [b]Lukács Miklós quartett [/b]ezúttal vendégek nélkül játszik, a [b]EKTAR[/b] pedig tudtommal a fesztiválon először lép fel jazzerek előtt. A IV. Újbuda Jazzfesztivál teljes ideje alatt a MU színház is kiveszi a részét a jazzből. Többnyire alkalmi formációk, vendégekkel kiegészülő session-ök lesznek: többek között a [b]Magony[/b] játszik együtt [b]Alexander Balanescu[/b]-val, a [b]Dresch Quartett Zbigniew Namisloskyval[/b]. Részletes program. http://www.mu.hu/

A MOL idén ismét erős programot hozott össze, a [b]BMC[/b]-s előadók koncertjei és lemezek bemutatóit ezennel is élvezhetjük. A nyitány a [b]MűPa[/b]-ban lesz szeptember 17-én, szerdán egy érdekes projekttel, a [b]Modern Jazz Orchestra [/b]bemelegítő koncertje után a francia illetőségű klarinétos [b]Louis Sclavis – „Dans la nuit”, Charles Vanel[/b] némafilmjét (1929) kíséri élőben.

Csütörtöktől a központi helyszín a Buddha Beach szabadtéri része, és az erre az alkalomra ácsolt színpad lesz. A fesztivál teljes ideje alatt a sznoboknak indul jazz hajó, és a Ráday kultutca is kiveszi a részét a jazzből, a számtalan kávéházban lehet improvizációt hallgatni. A részletes program itt található: http://info.bmc.hu/framework/framework.php?l=hu&title=MOL%20Jazz%20Fesztivál%20Budapest%202008&title_en=MOL%20Jazz%20Festival%20Budapest%202008&page=hosting+jazzfesztival+index_2008.php

Mivel a jazz elsősorban hangszeres zene, a dj-k kissé a háttérbe szorulnak. Ezen kíván segíteni a bejárat előtt felállított „beszélgető-pihenő” a megfáradt füleknek, gyermekes szülőknek, érdeklődőknek és harmincasoknak, akik párt keresni járnak az efféle rendezvényekre. Suhaid, Keyser és Shuriken, azaz a két creatsoul brada, és a Tilos rádió két oszlopos tagja, Badihali és Sanyi tolják a jazzlemezeiket meg a potikat. Lesz, gondolom, más is, jazztől messze elrugaszkodó, de erről előre nyilatkozni legalábbis merészség.

A két fesztiválról igyekszünk nyomokban beszámolni, és ha mégsem, az inkább a lustaság és nem az érdektelenség számlájára írandó.

Megosztás