utopia

digital world - analog minds

RAD!KAL

...És ma este ismét fenékbe billentettünk egy-két klasszikus ökölszabályt.

Pár szó arról, hogy mi is történt pontosan. Az alapötlet az volt, hogy csökkentsük tovább a bázistávolságot (eredetileg nagyjából másfél méterről). Sajnos a polcaim által elfoglalt hely ezt nem tette lehetővé, ezért kihoztuk azok síkjából a dobozokat, előre a szoba közepe felé. Ennek következtében jelentősen nőtt a sztereó koherenciája, csak persze eltűnt a teste a hangnak.

Nos, akkor hogyan lehetne mégis visszarakni a falra? Hülyén néz ki, de maradjon az egyik polc középen, a másik meg ki oldalra. Nagy kínlódások árán sikerült is megoldalni ezt, de loudnesses lett az eredmény, ki tudja miért. Akkor tologassunk. A hangfalállvány alatti rögzítetlen tüskék nagyon megnehezítették a tologatást, forgatást, ezért úgy döntöttünk, majd a végleges pozícióban visszatesszük.

De a kis bázistávolsággal a falnál csak nem lett az igazi. Azért, mert a polcok körülvették a dobozokat, vagy pusztán ilyen bázistávolsággal már nem működik ott, nem tudni. Lens vissza a szoba közepére, tüskék nélkül. Lélegzet eláll. Azóta is úgy van.

Megosztás

bázis

alapvető problém, amit sose léptünk meg, az a hangsugárzók bázistávolságának szűkítése volt. folyton igazodni próbáltunk a "berendezés" adta lehetőségekhez és eredeti helyük mellett próbáltuk forgatni az készülékállványok mellett. mindig beszéltünk ról, hogy túl messze vannak egymáshoz, holott így is nagyobb volt a távolásg a hallgatási pozício és a hangsugárzók előlapjának síkja között,mint a bázistávolság,mégse volt jó. egy ilyan szoba esetén,ami normál szabvány "nagyszoba" (kb 365x535) a hosszú falra tett hangsugárzók bázisa nagyjából 1-1,3méter legyen max(na jó,rámértem. 1,2-1,5m). nálam az avantgarde Solo-k voltak így hosszú falon és épp befért közéjük egy 104centis TV. Szóval még az se érdekes,mekkora az a hangfal. egyszerűen nagyobb bázistávolsággal,csak kergetjük a sztereót, ami folyton szét fog esni.

Most jó...

Érdekes, hogy a a high-endben az utolsó lépést, vagyis az installációt és a véglegesre állítást, amikor a rendszerek kifutják magukat, rendszerint elhanyagolják. A zene térben szól, így a hifi is igényli a levegőt. Alapközhely, hogy az utolsó láncszem a szoba, a tér, ahol a rendszer megszólal. Klasszikus elrendezés: falra tolt dobozok, közöttük az állványok, nyilván praktikus, nyilván jól mutat, rendezettség benyomását kelti, az installációval szemben a fotel, lehetőleg kényelmes, hosszútávra tervezzük az üldögélést. És ha a rendszer más igényel? Esetleg rad!kálisan mást? a hifi installáció, tegyünk hát így, engedjünk az installáció hívásának. A végeredmény úgy is magáért fog beszélni. A "nekem tetszik", meg a jól szól között óriási a különbség.

vagy az ökölszabályokat süketek találták ki

urambocsá hifisták. most alvás, de holnap lehet megér egy misét, hátha valaki tanul belőle.