utopia

digital world - analog minds

Avantgarde újratöltve

Felénk uborkaszezon van. Nem mintha nem lenne téma, csak minimalist elfoglalt, jómagam talán még elfoglaltabb. Tegnap szembesültem azzal is, lassan két hónapja csend van. Most se tervezek nagy dörgedelmet, bár a készülékek, amiről írok pár sort, biza tudnak. Persze ez senkit ne tévesszen meg, mert a monumentalitás mögött kifejezetten érző lélek lakozik.

 

Avanatgarde-okról írni túl sok újat nem lehet. Rongyosra ismerjük már a középen tanyázó UNO-t, megismerkedtünk régebben a Solo-val is, bár ezt a cikket majd egyszer lehet visszapótolom(pfoooj,de randa), mert csak a képgaléria maradt meg. Sokan mai napig nem fogták fel, hogy a kispénzű hifista, ha kicsit mer nagyot álmodni, egy Quad CD és egy pár Solo képében újfent egy életre bevásárolt, mint nemrég taglalt "Kondot mindenkinek!" cikkeinkben(csak kicsit máskép). Eme cikkünk júliusban született, amikor egyik nap beültünk az autóba és elkocsikáztunk Kiskunmajsára az UsaAudiohoz. Erről már volt szó, hogy az importőri munkálatokat Szabolcs vállalta és lelkiismeretesen bele is vágott a tölcsérekkel való foglalatosságba. Neki se volt újdonság a tölcsérek világa, hisz elég régen tulajdonában volt már egy régebbi DUO. Gondolhatnánk, hogy akkor a DUO és némi elektronika és mehet is az importőrködés, de nem ezt a könnyebb utat választotta. Első körben a háza mögött felépített egy bemutatótermet, aminek az akusztikáját külön erre a célra tervzetette, de az egész építkezés a zene jegyében telt. Miután ez sínen volt, folyamtosan bővítette készülékparkját, aminek a csúcsán a mára(akkorra) meghallgathatóvá vált Trio telepedett fel. A készülékek megléte, nemléte folyamatosan változik, illetve az állandó bemutatókészleten ott van a legkisebb és a legnagyobb, azaz a Solo és a TRIO mellett az alsó árszegmnesen helyet foglaló Model-3 erősítő is. Természtesen meghallgattuk a hóbelevancot és mit lehet róla mondani? A TRIO egy végeletekig nyílt hangsugárzó. A tökéletes sokutas szélessávú. És ha ez okoz némi fejtörést is, remélem nem kell elmagyarázni, mit jelent. Többutas létére tökéletesen tudja a szélessávúak eszköztelenségét. A tökéletes jelenlétérzet valós méretekkel párosul. Elmondják ezt sok rendszerre, de az az igazság, sok esetben ez még annyira se igaz, mint az UNO-m esetén és az hol van a TRIO-tól. Hol is? Ha más hangsugárzókhoz viszonyítva nézem, természtesen közel, de ha csak Avanatgarde berkeken belül, sajnos elég messze.

Ezen a meghallgatáson persze inkább a beszélgetés volt az értékesebb, hisz számtalanszor volt már szerencsénk TRIO-hoz, viszont új infomrációkhoz ritkábban jutunk. Aki nézegeti a gyártó weblapját értesülhet a változásokról, de mindig jobb ezt első kézből hallani, mint magunknak kutakodni. Az újdonság, hogy sok-sok hangsugárzó, mint az UNO, vagy DUO bedobozolódott, azaz a szubokal integrálvaUNO Nano kerül közös dobozba a magastölcsér(bár nekem a hagyományos állványra csavarozott elrendezés valahogy jobban tetszik, pofásabb/futurisztikusabb, kevésbé "hangfal"). Ennek biztos oka volt, egyszer jó lenne meghallgatni. Átdolgozták a basszusszekciót is illetve a tölcsérek méreteit. Az érzékenységek emelkedtek, így az új UNO és kalsszikus DUO immáron 104db-el büszkélkedhet, míg a DUO Omega széria 107db-el. A DUO Grosso már 500Wattal(2x250W/szub) hajtott szubszekciót kapott(30centis mélyekkel) és ez a szuberősítő a Mezzo esetén a régebben Short Basshorn(?) néven futó tölcséresDUO Mezzo (Omega: 17 Ohmos) szubot hajtja. Ennek bizony van lényege. A hanghullámok másként lépnek ki a tölcsérek torkolatán, majd ezután másképp terjednek a közvetítő közegben -levegő- mint a bedobozolt testvéreik esetén. Mivel a többi hangszóró tölcséres, a hangszórók együttdolgozása akkor a legtökéletesebb, ha mindhárom(négy) út, így működik. Ez a fajta helyesség érhető tetten a Solo esetén is, ahol mindkét út tölcsérek segítségével kommunikál a külvilággal. A DUO csoport zászlóshajója a DUO Primo, ami szekrénymagasságú tölcséres szubbal rendelkezik, amiben négy 30centis mélyhangszóró dolgozik, oldalanként két-két 500Wattos(4db 250Wattos végfokkal) erősítővel. amit erről érdemes tudni, már hasonló pénzt kér, mint a TRIO rendszer "legsoványabb" darabja, amely a legkisebb szubbal vásárolható meg. Persze ezek a hangsugárzók már ezelőtt is léteztek, csak nem eme teljesen kiforrott formájukban és nem így, teljes sorozatban.

A TRIO jelenleg is két változatban elérhető. Nemes egyszerűséggel TRIO és TRIO Classico néven(a köríves keretre szerelt változat). Négyutas rendszer és a legnagyobb tölcsér 100Hz környékén kezd esni. A hozzá csatlakoztatott szubnak valóban csak a szubtartományban kell dolgoznia és ha a szubok skálája jól van kalibrálva, emlékeim szerint kb 80-85Hz környékéig engedtem fel a keresztváltójukat és így tökéletesen összeértek.

Külön megvásárolhato szubok terén a változás annyi, egy zárt dobozos és két tölcsérszub elérhető. (ugye az UNO és DUO szubja integrálva lett a magassal) a zárt dobozos SUB231 néven fut, ami a régebbi 230 átdolgozott verziója. Kissé soványabb, míg magasabb. Szubonként 2db 250Wattos erőforrás gondoksodik a 30 centis, hosszúlöketű mélyek hajtásáról, ahogy a Short Basshorn esetén is, ami már az emlgetett DUO Mezzo-t is támogatja. A régi Basshorn úgy jó, ahogy van/volt. Azon jelentős változást nem vélek felfedezni.

Újdonság lesz/volt az XA erősítőcsalád, amely elő és 150Wattos végfokból áll. sajna nem A-osztály, de kétlem, hogy túl sok baj lenne a hangjával.

Jelen meghallgatott rendszer a SUB231-el lett installálva, de mindenki megnyugodhat, így is a messze tökéletes kategória, nemcsak földi halandók számára(ezt a Solo is kemeríti). Beállítások a gyári javasolt értéken álltak és nem is nagyon lehetett vele kötekedni, ill ahhoz túl kevés lett volna az idő, az egyébként is bejáratás alatt álló rendszeren. Így is hozta a tökéletes TRIO élményt. Közhelyeknek itt nincs keresnivalója, így csak egyszerűen jó volt. A végére azért mi is tartogattunk egy kis Trio a Neiroval. Komálják egymást...csemegét a hátsó ülésen a Neiro személyében, amivel már-már méltatlanná váltunk egy ilyen rendszer hallgatásához :)

Mit lehet hozzátenni? Ügyeljünk a drótok kiválasztásakor. Amint a bevezetőben írtam, ezek baromi nagyot tudnak szólni, de ha kell(vagyis ha ügyesek vagyunk), nagyon finomak tudnak lenni. Szóval, nagyon ügyelni kell a kábelek megválasztásával, mert iszonyatosan el lehet hangolni akár egy Solot is, a jó madzaggal viszont meghálálják a törődést. pl a Solo-Quad képében valami Kondo dróttal bekopogtathatunk a más -értelmes- gyártók által négy-ötszörösébe kerülő világba is. Visszatérve a TRIO-ra, ami fix, egy ilyen konfig megint az oszlop vége felé tanyázik. Eldönteni, hol az igazság, már nem egyszerű. Ha valamit mégis kell mondanom, Kürthy nagy FAL-a érzelmesebb, ez racionálisabb. Nincs "jobb", bármelyik jöhet, avagy mindkettő kell :)

Megosztás