utopia

digital world - analog minds

A T-amp mutációi

 

 

comments                

Megosztás

horror ár

Szerintem semmi baj nem volt a "horror árral", ha egyszer ez ennyibe kerül. Én is "kicsit" soknak tartom ezért a termékért! Ha nekem az "aranyhalat a mocsárból" nem tetszik, mert nem "hifis" és még nem láttam mocsári aranyhalat, azt is megváltoztatod a kedvemért??? B.

Simán:-)

Na jó, azért ennyire nem vagyon engedékeny, amúgy meg az aranyhalak simán elvannak a mocsárban. A hasonlat egyébként pont ezt szemlélteti a legjobban szerintem, hogy sokan azt hiszik aranybányára bukkantak, persze ezzel az IC-vel is ugyanaz a helyzet, mint az LM3875-tel, vagy a 211-es csövekkel: akárki nem tud belőlük jó hangú készüléket csinálni. Pont az a lényeg, hogy ki és miért. De vissza a kérdés lényegi részére: a komment nekem az, mint a nyomtatott sajtóban az olvasói levél. Lehet, hogy pont abban van a legjobban megfogalmazva, amit az újságíró csak körvonalazott. Lévén, én sem vagyok mindentudó, sem szakember, pusztán csak egy ugyanolyan ember, mint bárki/akárki, aki szereti ezt a hobbit. A halfnote megközelítése annyiban más, hogy utálom a rossz marketinget, a ködösítést és szeretem az értékálló, jól megépített dolgokat, amelyeknek hallgatása élményszámba megy. De nagyon hosszú lettem, írjátok meg, ha valami kimaradt. (meg kezdődik a MüPa-ban a Tóth Viktor Tercett koncert!!!!)

azért én

nem venném egy kalap alá az elekrtoncső LED-ként való felhasználását az akkumulátoros táplálással. mindig élvezettel olvason a cikkeiteket, de a "félkész termék horror áron" és "be kell tolni, mi?" sziporkák nem illenek a látásmódhoz, amit itt megszoktam. "...one who will preach doctrines he knows to be untrue to men he knows to be idiots"

Köszönjük,

Nem az akkus táppal van gondom, hanem azzal, hogy azt már nem adja hozzá. Egyébként szerintem az Altmann ettől még nem lesz rosszabb, amúgy meg nyugodtan írd meg, ha valami nem tetszik, nem vagyunk nebáncsvirágok és bírjuk a kritikát, sőt, szerintem nem gond, ha a többség nem ért velünk egyet, néha éppen az a cél, hogy a langyosvízbe valamennyi életet vigyünk. Lásd a Gelka kritikámat, ahol egy kicsit el is szabadultak az indulatok. (Sokáig revox azt mondta, hagyjuk kint az anyázást is, had lássák az olvasók, mennyire nem tudják még mindig kezelni az iróniát, főleg, ha egy hazai zenekarról van szó. Egyébként pont jól jött az a plusz 500 olvasó akkor és ott) Kivettem az utolsó mondatot.:-) ********************** Szóval Te vennél erősítőt 250 ezerért úgy, hogy még neked kell csinálni hozzá egy tápegységet, és semmilyen tanácsot nem adnak hozzá?

tejesen nyugodt vagyok.

vennék, ha tetszene a hangja (nem tetszik). ugyanis veled ellentétben én nem csinálok ebből elvi kérdést. 250e ft belefér nálam egy jó erősítőért, még akkor is, ha 100-ért veszek hozzá akksit-zsinórt, és olyan ronda mint az altmann, és le kell csavarozni, hogy ne rántsa le a kábel az állványról. a tápegység-építés problémát nem értem, az altmannt akksihoz tervezte Herr R. A., az altmannhoz is ajánlott hálózati tápokhoz semmi köze. az akksi, amivel az altmann üzemel, autósboltban kapható, nem fog jobban szólni, ha solingenből érkezik. kevésbé lenne felháborító, ha kapnál hozzá egyet? em

Igen, vagy valamit, amit hasonlít egy rendes tápra.

A legjobb példa, ami eszembe jutott: a Furuyamának az akkus erősítői, ami rendesen meg van csinálva. Olyannyira zavart, hogy kb két hete volt egy Altmann dac az e-bayen, amit meg akartam venni, és pont az riasztott el tőle, hogy még egy autóaksit meg a hozzávaló töltő után is rohangálni kellett volna, nem beszélve arról, hogy a csajom rögtön rávágta: ezt be nem hozod a lakásba. Most képzeld el, amikor bemész az akku boltba, és közlöd, jó napot, a DAC-omhoz keresek egy akksit. Szerintem ez van olyan vicces, mint a cd fagyasztása, amit a Hifi Piac ajánlott évekkel ezelőtt. Egy zacskó csirkfej meg a fagyi között ott figyelnek a lemezeim.:-) Van a hifinek egy ilyen hátránya, hogy ezekkel az idétlen dolgokkal elveszik belőle a komolyság. És akkor joggal mondják a hobbit fenntartásokkal figyelők, hogy tiszta őrültek vagyunk. Igen is vegye Altmann Úr a fáradtságot, és csináljon egy rendes akkut a cuccaihoz, ha akkora tervező. Mert ez így félkész termék. Egyébként a dac-nak jó hangja van. Az erősítő nem nagy szám.

nem értlek

fenntartásokkal figyelők? bolti eladó? komolyság??? installálok egy cuccot a gyártó ajánlásának megfelelően, meghallgatom, és megveszem/nem veszem meg. elvetemült lennék? nem hiszem. nekem is fontos hogy jól nézzen ki a hifim, (jól is néz ki) de eszembe nem jutna fennakadni egy autóakksin, mint ahogy azon sem, hogy a cimborámnak kompresszor van a nappalijában, a másiknak meg másfél kiló színezüst a trafójában. ha zavarna az akkumulátor látványa, horgoltatnék rá nagyanyámmal egy pofás kis csipketerítőt, oszt mehet rá a porcelán balerina/pásztorfiú. vicc nélkül: az altmann cuccok tervezési koncepciójának sarokpontja az autóakksi. nem helyettesíti vele a tápot, hanem az az alapja. ez sokaknál kiveri a biztosítékot, ügyes marketinggel, meg félkész cucc-dumával, meg hasonló demagóg hablattyal keverik magukat súlyos ellentmondásba. mert közben kinevetik a hifi-sznobokat, mondván: "csak a hang számít, nem az elvek, meg a kapcsolások, én aztán nyitott vagyok...". pedig dehogy.

Nem, szerintem sem elvetemültség:)

Már maga a minőségi zenehallgatás is elvetemültség valamilyen fokon:). Szerintem egy terméknek része kell, hogy legyen a tápellátás is, vagy az akksi, de legalább könnyen beszerezhetővé illetve felhasználóbaráttá illene tennie a termékét. Vagy írja rá, hogy KIT. Még egyszer hangsúlyozom, ÉN IS AKARTAM egyet. De. Mivel nincs autóm, sőt vezetni sem tudok, fingom sincs, hogy milyen és mekkora aksit kell beszerezni hozzá. Egyáltalán hol lehet kapni ilyet?? Gondolom az autószervizesek sincsenek képben, mivel az autó akksi nem hifi, és vica versa, a hifibarlangban sem tudják megmondani, hogy hol árulnak olyan akksit, ami még életvédelmi okokból is megfelelő. (Ez szerintem külön probléma, de mindegy.) A biztosíték még bentmaradt, csak nem vennék magamnak ilyet, mert macerás, én meg lusta vagyok. Ja és mindezen kiegészítő nélkül is lehet ennyiért jó hangot venni. Akkkor? A nyitottsággal kapcsolatban szerintem kicsit erősen fogalmaztál, nem fokmérője, hogy el tudom-e viselni az akksit a szobában vagy sem. Ugyanakkor nem érzem az ellentmondást, a demagógiát végképp nem. És igen, szerintem a legtöbb hifistát nem érdekli, hogy milyen a kapcsolás, meg a felépítés, így engem sem. Az érdekel, hogy mennyi zenét tudok vele meghallgatni. Ja és tényleg ügyes marketing fogás volt, ha így elterjedt.

a kitnek is tartalmaznia kell a tápot,

ha a készülékről nem derül ki egyértelműen, hogy azt magadnak kell bringelni. itt erről szó sincs, a cucc nevében is benne van a táp hiányára való utalás. a honlapon szerepel (nem apróbetűvel), hogy bármilyen 12V-os autóakkumulátor megfelel; ami minden sarkon kapható a hobbielektronikai bolttól az autósbolton át a teszkóig (nekem sincs jogsim, elektronikához is tökhülye vagyok) 12V-tal működnek pl. a 8 év+ játékvonatok, nyilván nem árulhatná a cuccait, ha nem felelnének meg az európai előírásoknak tudjuk, hogy egy akksi kéthenként történő (állandó üzem mellett) feltöltésénél jóval nagyobb kényelmetlenséget is vállanak (vállalunk), hogy jó hangot halljunk otthon. (nem vuduzok, de a kábeleim például láb alatt vannak a helyükön, a lemezeimet zerostattal lövöldözöm, mert poros helyen lakom, a könyvespolcaim elhelyezésénél is kompromisszumot kellett kötnöm az akusztika miatt, stb) a nyitottságról: nem az nem tetszik, hogy Te személy szerint nem vennél ilyet, még ha tetszene is a hangja (igazság szerint én is meggondolnám...), hanem hogy megkérdőjelezed a koncepció létjogosulságát, és jellemzően mögöttes tényezőknek tulajdonítod a sikerét. szó sem volt az erősítő valós használati értékéről. "ennyiért jó hangot...": erre nem tudok reflektálni, de szerintem ki is tárgyaltuk a témát. nem terveztem, hogy egy konkrét készülékkel kapcsolatos meglátásaimat soroljam, jól eltértünk az eredeti hozzászólásom témájától. R. Altmann készülékeit csak példaként hoztam fel. még valamit: nyilván te sem gondoltad komolyan, hogy a b.y.o.b. cuccok a reklám miatt ennyire elterjedtek. ez annál is kevésbé hihető, mert nekem például még nem sikerült belebotlanom a R. A.-gerjesztette, lehengerlő marketinggépezetbe. ennél sokkal egyszerűbb a történet: ez egy provokatív termék, az emberek beszélnek róla, sőt, idegesíti őket. persze, ha átverésnek érzed, hogy ilyen cuccot árulnak, azt is gondolhatod, hogy marketing szempontok vezérelték R.A.-t, mikor az "készüléket" ilyenre tervezte. de ezt nem feltételezem rólad. em

.

pont

Na, ez a hozzászólás már sokkal

érdekesebb meglátásokat tartalmaz. A reklámot tapasztalatiam szerint a hifiben leginkább a felhasználók gerjesztik, indirekt módon. Meg a hifi lapokba író tesztelők. Azzal, hogy rászoktattak mindenkit a best buy és a recommended termékek keresésére, illetve a csoporttesztek összehasonlítására, holott ők is egyetlen dologhoz hasonlítanak: a saját ízlésükhöz és ahhoz, amit ők jónak hallanak. Ehelyett én azt mondom, hogy mindenki találja meg és tapasztalja ki a saját ízléséhez legközelebb eső rendszert, komponenst. Mert csak így fog kiderülni, hogy mi is az, amit valójában keresnie kell. (És itt még közrejátszik egy nagyon fontos dolog: az adott ember mit akar a zenétől.) Ehhez sok türelem kell és ritkán megy segítség nélkül. (Nekem sem ment, nagyon sokszor megszoptam szar cuccokkal, amitől aztán alig tudtam megszabadulni). Az előbbiekből egyértelműen következik, hogy fenntartásokkal kezelem a hype-ot egy-egy termék körül, legyen az bármi. Ezt támasztja alá az összes eddig élményem, amikor valami nem hifibe illő dolgot "emelnek be", ott mindig megjelent egyfajta "mágia", és ezt a kereskedők is előszeretettel gerjesztik tovább. (Nemrég mesélte az egyik ismerősöm, hogyan akartak rásózni a minden sarkon 200 Ft-ért kapható hálózati kábelt azzal a dumával, hogy a Naim ezt ajánlja a készülékeihez. Gondolom, ez nem tartozik szorosan az adott kereskedő értékesítési technikájához, de nyilván megszokta, hogy kell valami csoda, ami jól hangzik, különben nem tudja felkelteni az érdeklődést) Ha visszaolvasod, láthatod, hogy minden írásomban igyekszem az ilyen jellemzőket - olykor már mániákusan is - kerülni, vagy ironizálni rajtuk. Ezzel úgy gondolom, hogy tényszerűbbé lehet tenni a megnyilatkozásokat. Legszívesebben a legtöbb cikkben csak a tények felsorolására szorítkoznék, és arra, hogy szerintem mennyire szolgálja a zenét. Vagy hívószavak segítségével másról beszélni. (Ezt csinálta Csontos, olykor kifejezetten jól, bár Ő általában elégedetlen volt vele) A személyesség, így is, úgy is beáramlik a szövegbe. Az Altmann számomra egyáltalán nem provokatív, annyira még csak nem is érdekes, a cikkből idézett mondatot egyetlen dolog késztette: az a kijelentése, hogy minden nap és egész nap zenét hallgat, illetve elolvastam a claim your ears című fejtegetését a honlapján, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni. És akkor a végkövetkeztetés: ilyet nem olvashatsz mondjuk az AN, vagy Kondo honlapon. De a Quadén se. Szerintem egyik igazán nagyágyúnál sem. És mindegyikük készülékét elég hazavinned, bedugnod és hajrá. Az Altmann meg lassan minden cuccát darabokban árulja. Ezen lehet vitatkozni, hogy mennyire alternatív, vagy mennyire nem szokványos, de a többi hagyományos készülék feltétlenül előnyben van vele szemben az átlag felhasználót tekintve. És én az vagyok.

hopp, ide akartam

pont. em

Lehet nem dolgozik a cső,

csak a fűtése van bekötve, hogy vakítsa a parasztot, így tökmindegy, hogy a telefontöltőtől mit kap. Volt már ilyenre példa, asszem a Projectnek valami olcsóbb "csöves" phonójánál, bár lehet rosszul emlékszem.

Ilyet már én is láttam

"elmés" gyártók ezzel akarják eladni a bóvlit. De egyszer, asszem tavaly a hifi shown az egyik magyar gyártó is büszkélkedett, hogy Ő is csinált már ilyet. De idén is volt "lila köd" rendesen. A nagybőgős hangfalas szobában a kb 25 éves "fejlesztő" azt a sódert nyomta, hogy az erősítőjében nem is LM3875 van, vagy valamelyik hasonló típus, hanem az optikában hasznlatos IC. Sohasem értettem, minek kell ez a maszlag. Kell némi bátorság, teljesen hülyének nézni az embereket.