utopia

digital world - analog minds

47Lab Midnight Blue

Kedves testvéreim. most vagyok annyira fáradt, hogy egyéb dologhoz se erőm, se kedvem. Talán az eső is ideér, így megúszom a délutáni edzést. Arról nem beszélve, kezdenek a dolgok feltolódni, így essünk túl rajta. Nem lesz bő lére eresztve, mert az egyszerűséget felesleges túl hosszan magyarázni. A cigánypecsenye nem a díszítőkörettől lesz finom, bár való igaz, úgy -lenne- elegáns. Egyszerű parasztgrill módra csapjunk bele a lecsóba(pedig most ebédeltem...)

Nemrég szólt Tamás(Kürthy), hogy a majd másfél éve megrendelt Midnight Blue széri megérkezett. Ne kérdezzétek, mi tartott ennyi ideig, örüljünk, hogy itt van. Más apropóból mentünk Tamáshoz, de akkor a kellemest és a hasznost összekötöttük, a kék törpéket meg be. Első blikkre Szuszka haveromat az Avanatgarde tölcsérek érdekelték és a Model5 erősítő, így volt lehetőségünk egy enyémhez kifejezetten hasonlatos rendszerben kipróbálni a CD pörgettyűt. Ez ránézésre egyszerűsödött és -gondolom ezzel nem voltam egyedül- már előre sírtam, hogy a régi jó öreg Shigarakinak lőttek és készült egy lebutított valami. Felpakoltuk az első lemezt és elindít. Csend a szobában és amikor megszólalt a muzsika, csak Kürthyre néztem és mosolyogtam. Afféle mosoly volt ez, mint amikor kapsz egy kijózanító pofont és örömmel veszed. Tamás előtte nem mondott semmit, úgy volt vele, majd magunknak, amit hallunk. Nem ragozom. Megértettem, miért nem Shigaraki a másodikvonalas eztán. A Shigaraki sorozat a nagyobbhoz képest kicsit ütősebb, attraktívabb, rockerebb volt. Ezt nyugodtan lehet érteni bármely elemére a Shiga rendszernek. Szerették is nagyon sokan és nekem is mai napig ott maradt a Shigaraki erősítő a kis rendszeremben. Tökéletesen megértjük egymást és nincs hiányérzetem. De a CD player! Felhajtós tetejű, szerintem ugyanúgy Sanyo(? TEAC?) mechanikával működő, afféle lemezfelrakós és nem fiókos megoldás. Műszaki hablatyot nem tudok tolni(16bites philips, ha jól emlékszem. az ősöreg 1543 dacChip), mert ad1- komolyabban sose érdekelt, 2- nem is értenék belőle egy szót se, 3- a google jóbarát. Lemez feltesz, teteje lehajt és kaptál töredékáron egy Flatfish-Progression kombót. Persze ez így ebben a formában nem igaz, de a hang egyértelműen ebbe az irányba mozdult el. A felbontása jobb lett, mint az elődsorozaté volt, de kisebb rendszerek esetén ami a Shiga vehemenciájából fakadóan jól jött, az most hiányozhat majd. De ha jobban meggondoljuk, melyik az a high-end lejátszó, ami arra született, hogy felrázzon egy lomhább rendszert? Inkább kell jól működnie egy neki megfelelő közegben, urambocsá saját rendszerében. És ha elérkeztünk a saját rendszeréhez, ugrojunk egyet oda, amikor kikötöttük a Model5-öst és helyére raktuk a Midnight Blue elő- végfok párost. Ezek se méretükkel feszítenek, de még csak az sincs, mint a Shigarakinál, hogy jó- jó, kicsi az erősítő, de a tápegység ott bújik meg az állvány mögött a földön. Gyors átmadzagozás után belehallgattunk és bizony még a Model5 után is hozott finomságokat, bár a tölcsérekkel kicsit elvitt az attackból. Nem is túl sokáig hallgattuk így, mert a tölcsérekért mentünk és csomagolni kellett, de nem hagyhattuk ki, hogy neki megfelelő közegben fusson egy kört.

Előbányásztuk a FAL Supreme S dobozokat és hadd szóljon. És szólt. De hogyan? Nemrég ezt a kis hangsugárzót a Kondo Overture - 47Lab Flatfish/Progression rendszerrel hallgattuk meg. Akkor döntöttem úgy, nekem is kell egy ilyen hang... írnék FALat... de... legyen hangFAL. Most, bekötve a Midnight Blue elő-végfokot a saját CD játszójával, fura érzés fogott el. Nagyjából azt kaptam, ami itt él emlékeimben arról a napról, amikor a FAL adta a másikat. Eléri e azt a szintet? NEM!!! De ugyanúgy szól. Van ebben ellentmondás? Szerintem érthető, hogy nincs. És mégis,ez milyen? Semmilyen. Ez már semilyen. Semmi érdekes, csak szól...

ragozzam? nincs kedvem :) Már értem, miért szűnt meg a Shigaraki széria. Nem, az nem volt rossz, sőt, kifejezetten jó, de a 47Lab kínálatában akkor két, eltérő hangú rendszer volt beszerezhető. Ezek szerint a puding próbája a nagyobb rendszer hangjának irányába billent(h)ette a mérleget, de ennek mi proletárok, csak örülhetünk.

...

elírásokat,betűcseréket stb... nézzétek el... nyár van...

Megosztás

47 Lab Midnight Blue

A Shigaraki széria után a Midnight Blue-t a hazai audiofil sajtó eléggé lesajnálja, pedig kedvező áru , elérhető készülékekről van szó. Ritkán fordulnak elő a használt piacon, a CD játszót kifejezetten keresik.Akkor kinek higgyek? Érdekelne egy korrekt összehasonlítás a Shigaraki széria és a Flatfish-Gaincard széria egyes elemeivel, mondjuk egy nagy felbontású rendszerben meghallgatva többféle műfajon. Milyen kábel, milyen hangdoboz illeszkedik a legjobban hozzá? Esetleg az új Lens? Egy AN rendszerben hogy válna be a Cd játszó, melyik AN szintet hozná? Az alátétek vonatkozásában az a véleményem, hogy minden típusnak van egyféle saját hangja, legyen az Townshend, Yamamoto, Tiglon, Daruma, melyeknek hallatszik a működési elvük, a készülékházzal érintkező anyaguk. Ezért is fejlesztették tovább szerintem a Darumát és ezért is szól gyengébben a különböző másolat a különböző típusok esetében. Ezek után kérdéses, hogy tényleg előrelépés-e az ilyen "alávalók" alkalmazása komolyabb készülékek esetében, nem csak valamiféle elhangolásról, hangkép tologatásról van-e szó?

csak röviden

a hazai audiofil sajtó nem tudom mit jelent. létezik még olyan? :) viszont érdekelne, mikor tesztelték és mit írtak róla. Csak kíváncsiság.

Egyébként meghallgattuk. A Midnight Blue egyértelműen a Flatfish/Gaincard irányba mozdult ki. Azt se mondanám, hogy valahol középúton van, mert sokkal inkább hasonlít a nagyobb testvérre, mint a Shigára. De a Shigától se rosszabbat senkinek. Épp most cserélt Shiga erősítőre egy barátom, aki eddig csövezett, nem is rossz csövessel. Tegnap felhívtam, hallottam a hangján, hogy nyert a bulin :)

Alátétek esetén nem tudom, mit jelent a komoly készülék. Ha egy Kondo erősítő az, és ha esetében javulás tapasztalható(mert igen), akkor az alátétek valóban lendítenek a produkción. Vettem két szett TMZ-t és van nálam egy TMX, de a Darumákat se dobáltam ki. Szerintem ami a Daruma technológiájában van, azt az üveglappal ki lehet belőle hozni. Nem tudom, mit tud az új, de azt igen, mit -nem- a másolat. Van két szettem... áá,máskor. reggel kelek korán és tekernem kell

Shiga

Igen, nyertem a bulin. Teljesen elbűvöl ahányszor leülök elé. Annyi mindent írhatnék...teljesen odavagyok a hangjáért. :)))