utopia

digital world - analog minds

Az ördög három nemaranyhajszála

Mi ez? Lemez... Rajta. Ja, mittudomén! Eddig minden csöves brummolt a tölcsérrel, így fel se nagyon tűnt (dehogynem,de a brumm elnyomta), de a lemezjátszó kicsit bőőőőőőőőőőőőőőgeti a hangszórókat. Az Overture bekötve síri csendet produkál, vagyis produkálna, de a lemezjátszó felől átjön valami kis zaj. Klasszik megoldás, elő a csavarhúzót, hegyét le a platnira, a nyele és fülem között a markommal tölcsért formálok és hallgatózok... Valami zajol... Nem csapágy rág, de valami zajos. Le a szíjat, csak simán megpörgettem a tányért, síri csend.

Hajtómotor szíj nélkül, az beza zajol. Nem tudom, mit csinál, de gerjeszt némi rezonanciát. Ezt kellene valahogy nem átengedni a rendszerre... Mondtam én minap, hogy herótom van a bonyolult dolgoktól... A lemeznyűvő pont ilyen.

Első körben megpróbáltam valami puha anyagot a hajtómotor alá tenni, finomodott is, de a rezgés nem ott jött át. Maradt a szíj. Ja, azok a valamik a hajtószjnak kinevezett tákolmányok. Az eredeti rég elkoszlott, ami kb hajszálvastagsággal bírt, így a kézenfekvő megoldás a pecazsinór volt. Ide kellene valami rugalmasabb hajtószíj, ami a motor felől érkező rezgéseket csillapítja,nem viszi át a tányérra. Ekkor ugrott be Zsolti sporttárs egykori mondata, hogy sokan fogselymet használnak. Jogos, sokkal lágyabb, mint a damil. Egyszer nézegettem, de annyira mentholos volt, valahogy nem akaródzott azt feltekerni a pörgettyűre. Mára elment az illata, valahol a lomok között találtam meg és beindult a gyártás, ami nem is annyira egyszerű. Kötsz rá egy görcsöt és szépen szétcsúszik. (pecazsinór is). kitaláltam, hogy megkötöm és óvatosan a csomónál megolvasztom kicsit és máris kész a végtelenítés egy kis műanyaghegesztéssel... Há persze,meg a nagylófaxt :D Olvadt szanaszét a selyem, mígnem egyszer úgy maradt. Heuréka! Megmenekültünk... Rövid... De addigra úgy kifinomodott a  módszerem, hogy nekiugrottam másiknak, ami csodák-csodája, elsőre sikerült. Persze, nem olyan, mint egy nagyipari végtelenített szíj, de ha a fotó nem is adja jól, ez már nem akkora pukli a madzagon, hogy a szíjtárcsa megérezze. Feltettem és tyűűűű, de jó lett, sokkal csendesebb a lemezjátszó, alig van hangja (jóvan, 102dB... majd megtudnád). Fut szépen, de más lett a hangja. Elsőre nem volt rossz, de aztán visszapakoltam a régi pecazsinórból gyártottat, fényesebb, direktebb, tisztább. Benne van a pakliban, hogy ebben annak is szerepe lehet, a tűnyomás és minden egyéb ezzel a hajtószíjjal lett beállítva, ez biztos, de az is, hogy teljesen más hangja lett a pörgetőnek. Alsóhangon 10 csere történt, oda-vissza, nemigazán tudtam eldöntnei, melyik lenne a jobb, majd ekkor a hangfal oldalállványára felakasztott damilba beleakadtam és elszakadt :D Mondtam egy két cifrát, amiért már egy év templomi eltiltást kapnék, de úgy voltam, már kezemben a mozdulat, pikk-pakk megoldok egy másik damilos szíjat... Na, ha a fogselyem kínlódás volt, ez maga a pokol :D A tűz (jobb híján, egy mécsest gyűjtottam meg és szép óvatosan közelítettem a lánghoz a megolvasztandó részt) közeledtével állandóan fosraolvadt, szakadt, minden baja volt. Szerintem 4 méter damilt elpuskáztam, mire sikerült egyet összehozni, ami mint a selyemmel, rövid lett... DE lett egy a végére. Mindenesetre a friss damilos jobban szólt, mint amit elszaggattam, pedig ugyanarról a csévéről lett letekerve, csak jópár év eltéréssel. Kiicst ez hosszabb lett, lehet így a távolabb tett motor keveésbé zajolt, a fene se tudja, mindenesetere, aki akar még szívni, elgondolkodhat a lemezjátszójának hajtószíjcseréjén. Árulnak tuning szíjakat elég sok lemezjátszóhoz, az biztos, vélhetően máshogy fog szólni, mint ami bent van, hogy jobban e, az sokváltozós.

Ma ráírtam az operásokra, akarok szíjat venni, mi módon megoldható? Az eredeti szíjjal mit fog hozni, kérdéses. Remélem nem kerül egy vagyonba és nem lesz xarabb, mint a pecazsinór. Ja, persze, a végén azt hagytam rajta. Igaz, hogy zajosabb, de ha elindul a múzik, nem annyira érzékelhető és jobb hangot produkál. Ami durván kontrasztos difi volt, Armstrong. A damillal igazi rezest fújt, a fogselymmel a fények eltűntek. Nem állítom, hogy átalakult valami bazári műanyag, gyerekdudává, de damillal jobb. Na jó, a Nirvana gitárjai se rágtak olyan fényesen. Ahhoz most nincs türelmem, hogy a selyemmel megpróbáljam a hangszedőt újraállítani, de, ha játszottam a felakasztható ellensúllyal (levesz, feltesz, nem lehet elbaxni), kezdett jobb képet mutatni. CD, azzal nincs ennyi baj...

Megosztás

consonantam az Oz Audioval

Ők is árulnak Consonancet, egész értelmes áron... Úgy tűnik, csak a damil a megoldás (pontez lenne a lényege,hogy ne vigye át a zajokat és ne nyúljon, mint a gumi, a stabilabb fordultszám miatt), de ahogy összehoztuk, az enyém lényegesen vastagabb (0,28mm), ez lehet oka az alapproblémának. A gyári sincs végtelenítve, csak görcsölve, így irány a pecabolt... Az tuti,ha nagyon nem feszítem meg, elmarad a rezgésátvitel, de nehéz kisakkozni, mikor nem zajol és még tartja a fordulatot.