utopia

digital world - analog minds

Bárki haverja: RLC-206H

Nemrég írtam egy Fostex hangszórókból épített dobozról és azóta csend van. Csend volt, mert vártunk. Valójában ez egy saját célra készült hangsugárzó volt, de igyekeztem kapacitálni a mestert, hogy ne kéresse magát, ebből kell adni másnak is. Megbeszéltük és abban maradtunk, hogy a hifiben nagyon fontos a reprodukálhatóság, így le kellene húzni még egyet, marad e a hangminőség. Mivel az egész alfája és omegája a doboz, ami egyébként alapjaiban a gyári ajánlást követi, kivéve, ahol nem, de talán ettől lett annyira baromi jó. Aláírom, hogy tudja már a gyártó jobban, mit is akar, de lehet a gyártó nem tökéletesen azt akarja, amit mi akarunk. Ami biztos, nagy lutri, mi lesz a végeredmény, ha valaki ilyenbe belevág. 

Korábban megbeszéltük, hogy tökéletesen ugyanezt kellene legyártani, de elég csak a dobozt, de Laci csak bevásárolt még egy szett hangszórót, megnézve azt is, azok nem szórnak e. Persze, Tompi (TMP Audio) is támogatja az építést, mert hosszú idő (és Kolibrik, stb...) után, ismét van jóárasított hangsugárzó az elektronikák mellé. Persze, ne feledjük el, én úgy kerültem Lacihoz, hogy Tompi ajánlotta a ledtévéhez, szóval kapcsolatuk  és együttműködésük sokkal régebbről fakad. 

...

Meló után hónom alá csaptam egy szatyor drótot és megindultam a szeánszra. alapvetően már nem is nagyon kellett, mert a nemrég otthagyott AN-B madzagból készült két tápkábel, így csak a Hitachi SAX-102 lett bedugva a noname interkonnekt helyére. A rendszer annyit változott, már Lacinál is van egy TMP ANT erősítő és külső táp. A DAC is TMP ANT és a front most egy noname médiabox volt, amiről -szerintem- youtube videókat néztünk, de lehet mást is (ezekhez nem értek).

Első körben a két hangsugárzót hasonlítgattuk, de az elhelyezésükből fakadó aprócska eltérésen kívül semmit difit nem mutatott. Az új most fekete előlapot és belsőt kapott, ha jól értettem ez Tompi ötlete volt, de ennek max vizuális jelentősége van, nekem mindkettő tetszik, teljesen mindegy. A famunka elég profi, a doboz elég halott, merev, mint a rosseb. Jópárszor eljátszottuk az oda-vissza cserét, majd ezt megunva már csak az új dobozzal foglalkoztunk. Beállítottuk pontosan, bár többször úgy jártunk, hogy a normál, emberi ésszel ehető zenéken jónak hallottuk, valamilyen elvetemült metál még megmutatta, hogy kell itt-ott forgatni rajta félmiliket (mm). Igen, most megkaparintottam a mikrofonos távirányítót és vezényeltem a boxot. Csendben mondom, próbálja meg valaki bemondani neki gyorsan a Nine Inch Nails-t :D De szép lassan mondva az is meglett. Aztán valahol a Dope / Debonaire környékén inkább visszaadtam, hogy nyugodtabb vizekre evezzünk. De előtte megnyúztam mindenféle földi jóval és nem lehet okom panaszra.

  

  

Ami holtbiztos, ez a hangfal mindent megmutat, amit elékötnek, legyen az kábel, izoláció és felvétel minősége. A Youtube szórása minőségben igen megmutatkozik, de szerencsére annyira rossz minőséget nem tudnak feltölteni, ami kikerget a házból. Ház... Időztünk, így elmentem mosdóba egyet pessenteni, de nem baj, a hifit úgyis meg kell hallgatni a lakás más pontjain is. Ami több ajtóval arrébb is jól szól, az jól szól. Na, valami kórusmuzsika ment. Állok a fajansz előtt és nem tudtam, most Laci szólongat, vagy a muzsikában van valami. Az utóbbi, valami csávó bekonferált a zene közben dolgokat. Amit ki lehet emelni, az a nagyon jó atmoszféra, az élő hang és a sztereószéktől való teljes függetlenség. De nagyon tetszetős a zene komplexitása és az, hogy nagyobb hangerőn se esik szét (a zongora az zongora, teljes valójában), nem válik tolakodóvá. A kapott hang eléggé túlmutat az árkategórián, az az érzésem, így kiérdemelte a bárki haverja jelzőt. Legjobban a valamikori Townshend Glastonburyre emlékeztet, hangra is, méretre és súlyra is, papírmembrános kivitelben. Nem egyszerű emelgetni :D Nekem tetszik :)

...

Szóbakerült egy debreceni szeánsz, hogy másoknak is megmutassuk a dobozt. Elsőre szkeptikus voltam, hogy ebből lehet valami, de, ha valaki, vagy valakik úgy érzik, hogy meghallgatnák, lehet egyet szervezni. Ami fix,  ha most kezdeném, de tudnék ennyit, TMP ANT és EZ, a maradékot elinnám :)

...

Kinek lehet ilyen? Aki megkeres minket és jelzi. Ha van igény, továbbítjuk Lacinak. Ha beindul a gépezet, már nem kellünk ehhez, de az elején inkább Tompival konzultáljon az illető, vagy velem, ne öntsük rá a szerényen meghúzódó Lacira hirtelen mindenfajta hifis marhaságunkat. Mi ezt már kezeljük magabiztosan. Félre ne menjen, ebben részesedésről szó sincs, az csak emelné a tarifát és a cél az olcsón-jót. Tekintetbe véve, hogy a nem kevés faanyagnak költsége van, a hangszórónak költsége van és egy pár dobozzal egy heti meló van, 400-450ezer környékét mondta Laci vállalhatónak, faanyag beszerzési árától függően. A speciális igényű kábelezéshez a drótot az ügyfél szállítja (pl AN-B vagy Kondo KSL, esetleg SPz, vagy amire ingere van). Azt gondolom, ezért kapni egy olyan hangsugárzót, ami a többutasok átvitelét tudja, mindenféle szélessávú előnnyel, és elnézve a nagyvilágban fellelhető, 206-osokból építkező dobozokat, igen kedvező ajánlat. Nemigazán ismerem a 400ezres kategóriát, de van egy sanda gyanúm, hogy ettől nagyon messze vannak. 

...

RLC... Nemrég mondták egy filmben, hogy el kell keresztelni a hajót, mert addig balszerencsét hoz. Tegnap agyaltunk ezen kb fél percet és az RLC mozaikszó állt össze, hirtelen felindulásból, ami magában rejti Romhányi Laci nevét. Így ez a doboz az RLC-206H (mint horn) nevet kapta, de reményeink szerint ebből senki nem fog asszociálni a nem túl jól sikerült horrnok világára. Ez más, aki nem hiszi, járjon utána :)

...

Zárszóként én kérek elnézést Presser Gábor nevében, amiért ezt a brutálisan jó, bár, annál lehangolóbb dalt előadta; de nekünk most segített, előhámozni a dobozból a medzsiket... Elnézést az alsókategóriás telefon felvételi minőségéért is, de az atmoszféra valamennyire átjön, bár azt a döbbenetet, ami a szobában kiült az arcunkra, talán nem mutatja meg teljesen.

    

  

Megosztás

RLC206 debut

Posztban szereplő RLC-206H hangsugárzó meghallgatási és véleményezési lehetőség Debrecenben. Max 4 fö. 2024.04.03. 18:00 (SZERDA) Jelentkezni nálam: 06hetven 36egy 3egy 79 (1 hely már elkelt)

betelt

Létszám betelt...