utopia

digital world - analog minds

Indoor idénynyitó (+Sead elektronikák)

Mondanám, hogy lassan, de nem, hirtelen beköszöntött a kellemetlen idő. Ilyenkor mindeki kicsit behúzódik és előkerülnek az elporsodott készülékek. Sok esetben egy szezon kezdetét idénynyitóval teszik emlékezetssé, mi is ezt tettük, igaz, csak szűk patriárkánkban. Az elkerülhetetlen szezonnyitót több dolog is sürgette, pl a KSL SpC-k gyors fogyása és kikopása, de a Tominál lévő Konus Audio elektronikák ideje is szűkös volt, hogy hallhatom e még.

Érdemes az elején kezdeni, ami nem most volt, de ha már itt van, majd beszélünk róla, ha tudunk mondani objektíve is valamit. Szóval emlékszünk még Sead Lejlicre és a Konus Audio / Essence hangsugárzóra, amihez ha volt személyes szerencséd, elég hamar elkönyvelhetted, hogy az egyik létező legjobb hangsugárzó. Mai napig a fülembe cseng, ahogy ledarálta a Welcome to the Jungle-t és csak pislogtam ki a szeme alól, majd kikötöttem a J/Sp-ket és elváltak útjaink. Nem tud sokmindent, de valami hihetetlen természetességgel szól és ez nekem elég volt, mindenért kárpótolt. Nem csoda, hogy egyik ismerősöm,aki egész hosszú ideig élt ilyennel, legközelebb Avantgarde DUO Omagát vett, de mai napig mosolyog, ha megemlítem neki a Konust. Hátttcc, kéremszépen, most Sead elektronikagyártásba vágta a pákáját. A pontos miértet nem ismerjük, gondolom kedvet érzett és kapott. Mindenesetre egy alacsonyabban árazott szegmensbe pozícionálta be a termékeket, ami azért még minidg nem tesco gazdaságos, de ezt ne is várjuk(erről később, ha el nem felejtem). Integrált erősítő, DAC és Phono van a kínálatban. Mi az erősítőt és a phonot próbáltuk, amelyek neve egyszerűen: Integrale és Phono.

A bújtatott teszt a KSL-VcII volt, amit már többen kérdeztek, miben más. Ezt rövidrezárom, jobb. Telejsebb a kép és valahogy a színek még jobban helyükön vannak, már-már ezüstösen. A Vc megjelenésekor nagy pofont adott a rézmadzagoknak, de sok ezüstnek is, ez most még jobb. Érdekes lilás-pinkes színéről felismerhető könnyedén.

A kis, mert ezeke se túl nagyok, Konus elektronikákat a FAL Supreme-S-re(+TWNSHD supertweeter) kötöttük és a DPS+Schroder analóggal küldtük meg, Hana MC-vel. Phonoig a kar saját madzagja ment, majd innen a KSL-VcII. Hangfal és tápkanócok a KSL SpC III. Söund Org és kb ennyi is. Valahol a Shigaraki hangját vártam vissza, de alapvetően egy újabb hangot kaptunk. Erősen emlékeztet a csövesek simaságára, melegségére, teltségére. Első pillantban furán is néztem, mert nagyon nem ezt a hangot vártam. Sead ha tehette, szétverette a szobát még a Lens-el is Chemichal Brotherssel, ennek ellenére kifejezten úriember zenélt nekünk. Finom, kellemes, színes, dús,... Tökéletesen illeszkedik a megszokott vonalba, de most kapunk egy kis plusz töltést. Hülye érzéki csalódás, főleg, hogy a Mactone erősítő ott volt fölötte. Megkínáltuk többféle zenével és simán állíthatom, mindet tudta. Design: A megszokott minimalizmus mellett itt se kell egetrengető megoldásokat várni. Nem ezzel lehet vakítani a díszpintyeknek. No fux, sőt, anti fux. Ha valkinek erős a vörös és sárga, van szürke házban is. Belbecs? Nem szedtük szét. Mióta hallottam szólni egy cigisdoboz(nem karton, egy doboz) méretű japán erősítőt, még annyira se érdekel, mi van bent, mint eddig. Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy valami 47Lab szerű megoldás lehet Sead turbóval.

Afféle pótmeccsként megfuttatuk a konfigot a Mactone erősítővel is. Jobb volt, megmutatta, hogy Ő háromszorosába kerül (750ezer kontra 2,2milka), itt-ott azért picit tudott hotzzátenni a produkcióhoz, de a kis Konus erősítőnek sincs szégyenkeznivalója. Sőt, vélhetően sokkal közelebb áll a köz ízléséhez és pénztárcájához. Tehát az árak rendben vannak és meleg szívvel ajánlom bárkinek. (húú, ez elég gáz, olyan hifiújságos lett :DDD) A Phono a nagyobb erősítővel is tőkéletesen jól működött és nem szeretnék csúnyát mondani, de ... szerintem jobb, mint a Shigaraki, de mindeképp a Shigaraki eltűnésével, egy űrt tölt be.

*********

Nahhh, ezután jött a feketelves(a gombaleves és a kávé után). Átvonultunk a nagyobb szobába és rákukkantottunk az azóta vélhetően még jobban összerázódott rendszerre. Most az Overture(Kondo EL34) volt bekötve. Miközben Tamás a lemezeket keresgette, körbenéztem és nagy csodálattal mustráltam kabaláit. Beteg, de psssztt... Persze a jobbik fajtából :) Ja, ajtón: "vigyázat, harapós cica". ...

  

Eztán jött ami nem tréfadolog. A Merzbo lemezről(+Pándi Balázs) olyan mennyiségű és minőségű infrmáció távozott a Fruruyama hangszórókon, amihez hasonlót se nagyon hallottam. Vannak nagyon jó rendszerek, de itt, ebben a japcsi ezüstbányában az igazság új értelemt nyer, ahogy a zenereprodukció felsőháza is. Próbálnám visszaadni, de nem tudom, ami történik. Csak annyit tudtam Mondani Tamásnak: "ezt meg kell mutatni". Látok rá esélyt, de a hogyan még kérdéses. Mindenesetre azon kevés emberek, akik ezt értik és persze érteni akarják, érteni fogják. Lesz, aki ezt azt hiányolna, de az csak azért van, mert csekélyke tudású rendszre ezt tanította neki. Nem állítom, hogy mindnekinek ez lesz a nirvána, hisz tudjuk évek, de évtizedek óta, elég széles skálán szór a zenebarátok prefernciája, ez, itt, egy bődületesen durva rendszer. Amin vigyorogtunk, a phono a 47Lab Phono Cuba. És valahol itt kap értelmet az elején említett szösszenet, miszerint mi is a drága? Egy ilyen rednszerben a Phono Cube olcsónak számít, hisz kevesebbe fáj, mint a két szett KSL-Lp interkonnekt, ami kell a lemezjátszóhoz és akkor még a másik 78kilo ezüstről nem beszéltünk, vagy készülékekről, hangsugárzóról. És ebben a rendszerben ez a kis készülék és rokonsága helyt tud állni, hosszútávon(!!!), nem okoznak fejfájást, seggvakaródzást és tudja azt a felbontást, amit itt tudni kell(kevesen tudják). Mindenesetre aki arra jár, kuncsorogja be magát és próbáljon figyelni és természtesen kérjen analógot. De ha utána otthon felaprítod az egyébként nem olcsó motyót, engem ne szidj :)

 

Ezek után KSL SpC III?

Mostanában vettünk páran. Kering a népmese, miszerint nem olyan jó. Eddig Tamásnál hallottam rendszereket, melyek ezzel voltak bekötve(nálam a Furuyama szélessávú belső kábele ez). Ha a Hana hangszedő tudott így tetszeni, nem gondolnám, hogy rossz lenne... Most éles bevetésen van itthon az erősítő tápkábeleként, de nem csak nálam. A vicces, hogy nyersen, járatás nélkül bekötve az Spc, Spc-II után azonnal hallható, hol hosszabb(nálam is, csöves rendszerben is). Konkrétan a sávszéleken(de tudod, akkor a közepe is javul, meg úgy minden), az meg sose volt baj. Minden kerekebb. kicsit olyan, mint amikor az SpC interkonnektek után bekötötük a Vc-t. Ha nem is annyira drámai a helyzet, ez az irány. Ha ez még járatódik,... így jobbnak tűnik, mint az elődök. A rossz hír: 6méter, aztán konfekció.

Megosztás