utopia

digital world - analog minds

Tiglovasodott hangdobozok

TMX3 x 2Ebéd után kicsit nehezen indul meg a billentyű, de ha egyszer megígértem, legyen. Felvetődött, a Tiglon alátétek miként viselkednek hangsugárzók alatt. Kürthy Tomi még az elején azzal kezdte, kipróbálta az ALR Jordan Entry-S alatt és "nincs több kérdésem". Arra lusta voltam, hogy Tiglonokat pakolásszak a FAL alá, de arra nem, hogy felugorjak Tamáshoz.

 

Egyéb okból kifolyólag mentem, ugyanis úgy néz ki, kezdi belakni az új kérót és a rendszerek is kezdenek helyükre mocorogni, bár még biztos eljátszik darabig a dolgokkal. Játszottunk is kicsit, de arról máskor. Most nézzük a felvetett problémát. Adott a számítógép, amin néha megy és néha zene szól rajta. A PC kimenete rá van kötve egy T-ampra, de én ennek nem ismerem a típusát, az a kis körcikk formájú(monitor mögött látszik valamelyest). Innen, ha jól láttam, ALR Jordan speakermadzagon megy a jel az Entry-S dobozokig. Természetesen minden a számítógépasztalon foglal helyet. Első körben így hallgattuk meg, mindennemű alátétezés nélkül. Meglepően jól is tud szólni ez a kis összeállítás és sokba se kerül.

Megnyitottuk a youtube-ot és sokat nem keresgettünk, ráklattyoltunk valamire. https://www.youtube.com/watch?v=Gyq5LQniA9U Szerencsére jól sült el, mert egy igen hallgatható felvétel, főleg ha a felbontást HD-re állítod. Nem is egyszerű, mert halk és hangosabb, laza és összetett részek követik egymást, így ezt kineveztük "tesztlemeznek". (meg csak úgy szimplán szépek a képek :) )

Alátétek nélkül jó volt,de volt némi érdesség a hangjában és komplexebb részeken csörömpölősbe hajlott. Ekkor dobtuk alá a TMX-3 szettet. Nem,... nem az történt, hogy megjavult a csörömpölése, vagy hasonló egyszerű dolog, hanem az egész bődületesen nagyot változott. Ternészetesen javult. Sokkal összeszedettebb lett és valahogy elkezdett rendesen szólni, mintha egy normál rendszert hallgatnák. Nagyon sok primer rendszer nem szól így. Megdöbbentő a változás. ...Keresem a közhelyeket(durvan nagydobozos basszusa lett pl, de ez így túl hifi. valójában az egész megtáltosodott), de annyira nem jön semmi a számra... Erre mondta Tamás, nincs több kérdésem. Nekem sincs. Vagyis van. Mit tud akkor TMZ-vel?

TMZ3 x 2Sokat nem kellett könyörögni a próbáért, már szedtük is elő a TMZ-ket, míg a muzsika ment a háttérben. Az az igazság, a TMX-ek produkciója után már túl sokat nem bíztam ahhoz, hogy még történik valami. Már így is messze túlmutatott azon, amit valaha reméltem volna egy ilyen konfigtól. De igen, a TMZ az itt is TMZ.  Nem tud kibújni százéves tikfa bőréből. Faragott még egyett az egészen. Ahogy máshol, itt is előbújt valami ördögi, valami, amit nem is hallasz, csak érzed, hogy ott van, jelen van és beül. Nem egyszerű leírni, mert ha hifizünk, kicsit szárazabb lesz, véknyabb, de igazabb. Kondo.

Van e még kérdésem? Nekem nem maradt. Brutális és mellbeverő minőségjavulás, amit lezavarsz egy tízperces(másodperces) demón. Tamás lazán csak annyit tett hozzá, ha valaki feljön, csak berakom a TMX-et az ALR dobozok alá és nincs több kérdés. Persze valaki felteheti, hogy eléggé úrias e egy ilyen rendszer az alátét hangját megítélni. Ez bennem is felmerült, de a hallottak alapján szemernyi kétségem nincs affelől, hogy tökéletesen elég. Aki meg nem hiszi, -bátran- járjon utána :)

  

Nincs mit hozzátennem... Vagyis de... Macska hüjjje :) De arról a szobáról/rendszerről máskor... ráadásul előtte még lesz egy kis Midnight Blue CD- DAC összehasonlító teszt...

Megosztás

TMX alátét

Igen, megdöbbentően jól szóltak a kis Jordanok, az alátét kötelező lenne az ilyen zenehallgatáshoz a dobozok alá. A kb. 300 000 Ft-os rendszernek nyilván vannak korlátai /hangerő, hosszútávú hallgathatóság/, de a 30 000 Ft-os hangkártya, a kiválasztott műsorforrással lenyűgöző volt. A hallottak alapján nem érdemes gyengébb hangdobozt használni, az Entry S tökéletes választás szerintem, bár eddig én egy régi JPW-ben gondolkodtam. Egy másik alternatíva, hogy a T-Amp helyett én egy jó állapotú AI Alto-t vennék, fillérekért.

majd nem tudsz ezután :)

Fillérekért Alto-t venni. amikor megjelenik egy ilyen "ötlet",egyből felkúszik az érintett készülékeke ára :DDDDDD

 

egyébként a történet eleje lemaradt. Gondolom voltál fent Tamásnál :) Azért annak örülök, hogy egyformán hallottuk a dolgokat :)

Még...

Mondanom sem kell, tetszik. Csak annyit tennék hozzá, hogy azok számára, akik sokat ülnek a gép előtt, érdemes erősítőnek egy 47 Lab. Midnight Blue preampot odakötni. Ennek van 2 W power kimenete. Aztán csak ajjaj.... KürthyTamás

nem beszélve

a digit bementéről (hátul, koax) és az előlapon lévő USB-ről