utopia

digital world - analog minds

TMP Audio beharangozó

CD950, Új Amp, ANT, PSU, DACNnna, verjek bele, már írtam sokat, megnyomtam valamit és nem volt elmentve, így rövidrevágjuk a bulit... Szerdán kicsit elcsépelt a cím, de apropója, hogy tegnap este meglátogattam ToMPit a nagy rendezvény előtt. (hétvégén hifishow, aki még nem tudja. Én is novemberre vártam, ez van). A TMP Audio a 110-es szobában állít ki, afféle TMP- L'aditeur vegyesvágottban, ami annyit tesz, a hajtóművet a TMP szállítja, míg az elektronikák terén (pl lemezjátszó) besegít a L'aditeur, de ad kölcsön hangsugárzót is. Korábbról eredeztethető az együttműködés, így nincs ebben semmi érdekes.

A lemezjátszót nem tudom mi lesz pontosan, talán Clearaudio, de a hangsugárzóval tegnap már randiztunk, Cabasse / Minorca MC40, ami afféle belépő szintű kisdoboznak tűnik nekem a weblap alapján, de azért ettől több.

Ha már a doboznál vagyunk, gyors letolom: Ránézésre kétutats, de ahogy kivettem, itt a felső hangszóró egy dualkón kialakítású magas és középsugárzó, míg a 17 centis, csak mély. A katalógusadatnál nincs feltüntetve, hogy mérik a frekimenetet, de hirtelen kevésnek éreztem a papíron 65 Hz alsó határt. Megnyugtatok mindenkit, nincs ezzel baj, legfelejebb nem -100dB-re adják meg, mert semmivel nem szól véknyabban, mint ami a méretétől elvárható. Ez nem árnyalása a xarnak, inkább meghazudtolja a méretét. Ha nem jó az install, még képes feldúsulni is (hátsó falra nem kell rátolni). A dualkón kialakítás nem elterjedt, pedig rém jó dolog, az irányítottan hallható ferkvenciákat egy pontból kapjuk, mint a szélessávú hangszóróknál.

De TMP...

A kiállítás a minimálkoncepció jegyében fog telni. Nem lesznek kint a nagy erősítők, cserébe az ANT család népes tábora fog felsorakozni. Rég volt már, amikor a 001-es ANT-et hallgattuk és megkedveltük, mostani kiépítésben még jobb alkatrészparkot kapott és már rendelhető különtápos verzióban is. Ez a tápegység is az ANT család megjelenését hordozza magán és egyszerre több eszközt is ellát delejjel. Esti zenéléskor ez hajtotta az erősítőt (ami ebben a kiszerelésben felduzzadt 15 Wattosra), de elfért mellette a DAC is. CD futóműlként egy, ha nem is őskori, de ókori Philips 950-es üzemel, ami kifejezetten nagy rendszerekben is jól szerepelt másoknál (is).

A recept egyszerű, itt egy új, spéci erősítő, itt egy soselátott hangsugárzópár, rakjuk össze. Lelövöm, baromi könnyen összeállt. Azt hittem, többet kell majd vele játszani, de vagy szerencsénk volt, vagy tényleg ennyire együtt tudnak dolgozni, de a helyes fázisok beálíltása után nem kellett a körmünket lerágni, hol van a hansugárzó megfelelő pozíciója, hol a sweetPoint. Némi kábelbuzera után úgy megszólalt a kis rendszer, Tom Waits / Underground-ja még reggel is a fejemben kalapált. Csendben mondom legalább ennyire könnyű el is baxni, de beállítani egyszer kell és jószerencsével se a macska nem löki arrébb, se a nagytakarítás.

Itt még nincs vége, mert ezután jön a JollyJoker. Készült egy új erősítő, ami elképzelhető, hogy limitált számban lesz elérhető (majd az idő eldönti). Mindenesetre az ANT család arculatába illeszkedik, kicsit nagyobb, de ez tartalmaz egy 2x50 Wattos hajtást, két választható bemenetet, fejhallgatózási lelehtőséget, távirányíthatóságot és egy phono szekciót. Ami a kanyar a töténetben, ez a konzumhifi legalsó sorához lett beárazva, így ez az egész csak 20 ezerrel kér többet, mint egy ANT erősítő. De van tovább, akinek inegerenciája, kérhet hozzá opcionálisan egy DAC modult, ami tudja az összes, ma divatos bemenetet (amiket én kevésbé ismerek, de akit érdekel, annak Tamás szívesen elmondja), így minden igény ki van szolgálva. Ezt is fülvégre kaptuk és azt kell mondanom, teljesen rendben van. Oda merészkedek, még Tidallal (jól írtam?) is kellőképp hallgatható. Az a fajta erősítő, ami nem vágja az arcodba a hibákat, a kisebb felbontást (de a nagyobbat azért érzékeli és lenyomja). Hosszú órákon át tudod hallgatni mindeféle seggviszketés nélkül. Nem, nem jobb, mint az ANT megtápolva. Az egy következő lépcsőfok, így akinek egy forrása van és az is főként a hagyományos formátum, annak azt mondom, ANT és külön táp, aki általánosabb célokra keres jó minőségű, olcsó erősítőt, annak az új, aminek a nevét se tudom még :)

...

Hirtelen megállt a tollam... Ez azt jelenti, talán mindent elmondtam. Javaslom menjetek és nézzétek meg ToMPi szobáját. Zenei repertoárja kerüli a közhelyeket és a streameléstől (a streamer, ha az az, ...valami fekete készülék... is saját építés, de nem akarok hülyeséget mondani, nemigazán vagyok jártas a témában. Arról szólt a Tidal) az analógig minden emberközeli formátum be lesz mutatva. Egy olcsó rendszer, vélhetően a kiállítás legolcsóbb résztvevője lesz; és tudjuk, egy kiállításon nem mindig úgy alakulnak a dolgok, akusztika és csillapítások terén, bármi is van, keressétek benne a jót, mert még a nem optimális körülmények között is az a pohár félig legalább tele lesz, de reménykedjünk, hogy teljesen.

Jómagam... Soltész úr nem egyeztetett velünk, így nem tudta, hogy október 14-én a hifiBZK (hifibuzik) kerékpáros baráti kör tekerést szervez. Ha abból képes vagyok regenerálódni, lehet vasárnap kinézek, akkor viszek veszett lemezeket is, de lesz Tamásnál is ízlésficam.

Megosztás

Hifi Show 2023

Nagyon jól szólt a kiállításon a rendszer!