utopia

digital world - analog minds

Tragedy for you! KSL-Vc vol-II

 

 Biztos vagyok benne, rengetegen emlékeznek a valamikori MusicTeleVision-o(ö)s 120perc reklámjára, ahol a csávó lengeti a póréhagymát és megy valami felénk idegen muzsika alatta. Igen, a Front242 Tragedy for you- ja volt az. Gúnyos mosoly ült a szemem sarkába, amikor ez a lemez került elő.

A hifista nem szereti a popzenét. Főleg nem a technot. Persze techno és techno között van különbség, a hifistának egyre megy. Minden esetre már a jól képzett hifista rájött, hogy sikk pl szeretni a Massive Attack-et, így szeret Ő technot is, de pl egy Front jellegű galerihez méltó rendszert hamar megszakért, hogy "annak mindegy". Szegény nem is sejti, hogy a kedvenc Massive Attack- je ezen nőtt fel, ill ebből alakult ki.

...

CsontosI után szabadon, csapjunk a lecsóba! Valahol ott hagytuk abba, hogy összegyűjtöttünk néhány réz KSL madzagot behallgatni. Nem volt nehéz, hisz jómagam is ilyen drótokat nyúzok jópár éve. Előző felvonásban kitárgyaltuk, hogy jutottunk el az eredetileg hangfaldrótnak szánt SPc feldugózásáig, majd térhódításáig. Megbeszéltük, hogy volt árnyékolatlan és árnyékolt madzag. Ezek mindegyikével rendelkeztem, míg minimalist kollegának volt feldugózva egy olyan verzió, amikor mindkét csatorna kapott egy-egy komplett monó eret. Ezek közti különbséget nem is húznám nagyon. Alapvetően a hangkarakterük azonos volt teljes mértékben. Egy erőteljes, nagyon gyors kábel, amely ha növelem a keresztmetszetet(lásd 2 monó szál), még stabilabb, még energikusabb. Hosszú ideje az AN-V vetélytársa, bár annak inkább használt árával feleltethető meg. Tudásszintjük hellyel-közzel azonos. Mindkettőnek van erénye és mindkettőnek van hibája. A V madzag roppant nyugodt, összefogott, komplex, de kicsit negédes, lassúcska és ez nem minden zenei stíluson jön jól. Ehhez képest az SPc nem válogat, gyors, de van a hangjában egyfajta izgágaság, nem kellően nyugodt, de... lapozz vissza!

Az összehasonlításokat akár nevezhetném A - B tesztnek is. A Quad CDnek két kimenete van. Egyik madzag- egyik kimenet, másik- másik. Erősítő oldalon egyik bemenet, másik. Halál egyszerűen lehet kapcsolgatni a két bemenet között. Az árnyékolatlan és árnyékolt közti különbségről nem érdemes sok szót ejteni,  mert néha nekem is oda kellett mennem megnézni, most akkor melyik is szól. Persze van némi eltérés, de nem vészesen sok és inkább ízlések és a rendszer határozza meg, melyiket érdemes használni. Egy kissé lassú, édesbe hajló rendszer esetén(pl Audio Note LEVEL-1-2) érdemesebb az árnyékolatlant, mert egy kicsit élénkít a hangján, de alapvetően az árnyékolt az igazabb hang. Egy semleges hangú rendszerben az előadása színesebb, teljesebb, kerekebb. Ezt mindenképp fokozza, ha csatornánként beáldozunk egy-egy monó szálat, de az alapvető karakterét megőrzi. Ennek még lesz jelentősége, de majd később.

És akkor jöjjön az új vendég. Nem kis izgalommal vártam az érkezését, hisz hosszú idő után megjelent egy földközelien árazott Kondo kábel. Azonnali googlezás előzte meg és a képeken kifejezetten impozánsnak hatott. A P dugói arra engedtek következtetni, hogy nem aprózták el ezt se a japók. Amit ki lehet róla deríteni, hogy négy-négy szálon fut a jel csatornánként és ez a négy-négy szál egyenként több elemi szálat tartalmaz. az eltérés itt van az SPc-hez képest, ugyanis a Vc elemi szálai nem azonos átmérővel rendelkeznek. Elmesélik azt is, ezt azért oldották meg így, mert a réz IC-k esetén a különböző frekvenciák más-más ármérőjű szálakon szeretnek együtt futni. Egyebet nem nagyon közölnek a szerzetről, maszek úton pedig nem lehet roncsolásmentesen közelebb kerülni a "szerkezethez". Biztos rejtegetnek valami tutit, mert a dugót is gondosan lezárták egy áttetsző zsugorfóliával, így a kis csavarja nem fellazítható, hogy meg tudnánk lesni mi van belül. De nem is érdekes, hisz három dolog érdekel:

 

1- hogy szól?

2- mibe fáj? 

3- megéri é?

 

Talán... talán... mivel is kezdtem? ... Johnny Cass/ American IV. Első pillanatban az tűnik fel, hogy erősen emlékeztet az SPc-re, de valami mégis más. Még hideg a drót, nincs bejáratva. Aztán néhány perc után kezdett nyugodni. Ekkor még nehéz volt bármit is mondani. Lefutott a lemez és hol az SPc, hol a Vc tetszett jobban. Kicsit finomabb volt, színesebb, de volt benne némi feszültség és lassabbnak tűnt. Konkrétan lassabb is volt, nem csak tűnt. Mint emlegettem pár napja, előkerült a Jazz at the Pawnshop, ami másodikként tűnt el aznap a lejátszó gyomrában. Éreztem némi összefogottságot a Vc hangjában, de még mindig nem volt egyértelmű a dolog, így ekkor jött a bicajozós dolog és hagytam a drótot járódni, magamnak pedig kiírtam egy rövidke pihenőt. Hazatértemkor már-már villantott valamit, de az igazi áttörés másnap jött el. Járatódott és kezdett magára találni. A sávszélek megnyúltak, a tempó felpörgött. A színek kiteljesedtek és az előadás megtelt élettel. A vigyor folyamatosan nőtt az arcomon és persze ezzel együtt tudatosult bennem, hogy ezt nem úszom meg. Nem ragozom, sikerült egy olyan drótot találni, ami megoldja az örök problémát, miszerint AN-V vagy KSL SPc. Ez a madzag ezüstbe hajló színeket produkál, az AN-V komplexitásával, egységességével, "rendjével", de az SPc-t megszégyenítő energiákat közvetít. Ezt már csak mi találgattuk, hogy vajon nem e azért Vc a neve, hogy utalna a V drótok hangjára, de réz kivitelben? Persze ez csak a mi szabad elménk kreálmánya, de érdekes, hogy nem csak nekem volt ez az első tippem.

Igen, értem, nem lehet kiolvasni a sorok között a lelkesedést... de, van!!! Baromi lelkes vagyok, attól eltekintve, hogy most majd mehetek csengetni Kürthy Tomihoz, hogy rendeljen egy ilyen drótot. Persze ezt addig már nem látja, mert ez afféle kondoi heroin. Megkóstoltad, nincs nélküle. Valahol itt jön a bejegyzés címe képbe. Előkaptam a lemezt, megszólalt és betojtam. Amikor a tragedy for you-hoz ért, vigyorogtam, mint a tejbetök, hogy igen, ez most minden SPc drukker tragédiája, ugyanis kötelező darab!!! De azok is nagyot fognak lesni, akik eddig az AN ezüstökre voksoltak. ... töröm a fejem, mit írjak, de egyszerűen nem jut semmi eszembe, csak az, hogy "betojtok!". És csak ülök itt és röhögök, mert ennyire brutálisan jó kábel. De, hogy értsd(letegezlek mint annak idején Hofi), tudja a régi AN Vz simaságát és úgy veri le a fejed a tempójával, hogy nem találod meg a kalapod!!!

Tehát ez nem SPc, nagyon nem. Még a csatornánkénti monó változat is messze esik. Persze kérdés a matek. Elsőre 200.000-et tippeltem alsó hangon, hisz amit tud... Egyelőre pontos magyar árat nem tudok, de Tamás mondta, hogy kb 73.000JPY az ára(az ha baráti az árfolyam kb 150.000HUF). Gondolom ez erősen Yen függő lesz. Viszont mielőtt bárki szívrohamot kapna, számoljunk. Én is ezt tettem és rájöttem, hogy kifejezetten baráti a történet. Ami engem nagyon érdekelt, mit mutat a monóeres kivitelhez képest(a Vc is két szál, nem egy szálból van feldugózva). Ha megnéztem, mibe is fájna két szálasan feldugózni, fura számok jöttek ki. Hozzávalók(az árak kb árak):

2*1m KSL SPc ~~ 2*50.000Ft = 100.000Ft

4*Kondo P ~~ 4* 13.000Ft = 52.000Ft

dugózás ~~ 5.000Ft = 5.000Ft

összesen: 157.000Ft

Szerintem nem kell kommentálnom...

Mi fog most történni? Nekem tuti lesz. Még egy embert tudok :) Eddig hárman hallgattuk meg. Kürthy-nek ugye már van :) Nekem lesz és meghallgatta minimalist kolléga is, hisz mint mondtam, több helyen próbát tettünk a drótokkal. Az Ő rendszerében is egyértelműen mutatta, hogy mennyivel jobb drót, mint az eddigi megoldások. Persze ez nem azt jelenti, hogy a maga kb 56.000Ft-os költségével egy hagyományosan kivitelezett SPc nem lenne továbbra is a kategória ásza, de elérhetővé vált egy lényegesen kifinomultabb Kondo kábel, amiért nem kell kapkodni a lottó ötös után. Egy jó tanács, ha nincs meg rá a pénzed, ne kösd be, mert baj lesz, ha vissza kell adni. Persze ez hülyeség, kösd be bátran, de akkor tuti, hogy erre spórolsz azonnal :)

Amit megemlítenék mindenképp, minimalistnál nagyon jól szólt a cucc a Vc-vel. Hazaérve az SPc-k voltak bekötve és nem volt kedvem dugdosni. A drót nagyon fontos, de már ekkora különbséget nem tud "legyőzni". Persze van ebben jó hír is, hisz ezek szerint a jó öreg SPc-vel semmi baj nincs, de van lehetőség a továbblépésre.

Apropó, legdurvábban a Front242 lemezzel vágott pofán, mennyivel jobb drót... ezt fejtsd meg!!! (segítek: nagyon komplex és sok sávon futó anyag, ami ha valami nem OK, csak egy csörömpölő katyvasznak hat)

Megosztás

KSL Vc bekötve

nyers,mint a vesztés,de már így is nagyon finom. van egy 1976-os EMI Classic sorozatos Vivaldim vonósokra. elég nehéz lemez,mert rossz esetben visít,mint a vesztés(vagy lassú,mint a bűn nuku dinamikával, lásd a bénán párosított csöves erősítőkről szóló, nem létező post-ot). jó esetben -amit tegnap a Neiroval mutatott- szépen muzsikál. Ma direkt nem a Neiroval kötöttem be a Vc-t és még Neiro után is jó tud lenni a Model5-el.

most jól véssétek az agyatokba,amit ide írok!!! :)

EZ A DRÓT A SZEGÉNY EMBER NEIRO-ja!!!!!

érted????!! nem??? akkor nem baj. szólj,ha megértetted! ;-)

Ez a

Jazz at the Pawnshop, ez most komcsi, vagy csak szivattok? Vagy a Front 242-val szivattok? En is szokok hifizni, bár ez is jobbára múlt idő, de még soha nem jutott eszembe tesztelés céljából kiadott lemezzel bohóckodni. Ugyanis nincs ilyenenem, és nem is lesz. 10 euró/db áron rengeteg normális jazz lemezt lehet venni.

hifipolgárpu(n)kkasztunk :)

nyilván van sok jó lemezünk. alapvetően tesztelni nem azt jelenti, hogy sorba ülünk kockás(négyzetrácsos) lapokkal, pevdi tollal és strigulázunk. egyszerűen bekötünk valamit és használjuk. a zenei paletta igen széles,amire eme cikk előtt utaltam is. egyébként a Jazz at the Pawnshop hangulata néha nekem bejön. tinglitangli,afféle semmilyen. ha az adott igényemet éppen kiszolgálja,néha előkapom.

A Front242 tényleg fura lehet. Kiváló anyag arra, hogy a becses audiofiliát polgárpukkassza. egy vérbő audiofil, nem hallgat csak komolyzenét, vagy jazzt. ettől szoktam jókat mosolyogni. ezek a zenék egy Audio Innovations Alto rendszeresen is jól szólnak, egyszerű Audio Note kábelrendszerrel. sors fintora, hogy ezen éppen a Front is. de rengeteg olyan, ettől sokkal drágább rendszer van, amivel egy efféle lemezt feltéve az ember,felsül a haverok előtt. próbáltam,tudom. haver bejött,nézi mi az ott bent. mondtam, hifi. milyen? csöves. drága? nem olcsó. tegyünk be valamit. Armand van helden... ül néz,aztán felhajtotta a discman fülesét és kivonult. igaza volt.

Az igazán jó rendszerek minden zenét,azaz minden zenét kivételes "minőségben" tudnak lesugárzoni. ezt a Front lemezt ha elviszem a high-end kereskedőkhöz, nagy részük nem győzné mondani, hogy "ez egy xar lemez", pedig nem, csak vagy nem kellően komplex a rendszerük hozzá,vagy nem kellően gyors,vagy túlzottan visít, vagy... és vagy... nem elég negédesen elbúgni a bésame mucho-t :)

miből lett

 fura, hogy az einstürzende kimaradt, de a cabaret voltaire beszél helyette. Persze ettől sokkal árnyaltabb lehet a történet, hisz minden elektronikus zene ősatyja. a kraftwerk is vállal némi részt a dologban, de gondolom ez a tábla a szűk elődökre támaszkodik, illetve csak az EBM további generációit tárgyalja. Valamikor az enyhébb elektronikus irényzatokat mi techno-funkynak kezdtük csúfolni, de valahol a minimál, a lenyugvó EBM és isten tudja milyen dark-gót stílusok szövevénye lett a hifis körökben is már elfogadott elektronikus zenék alapja.

 

hmmm... zenékhez értő, zenéről írni tudó íródeákot keresünk a halfnote eme résének betömésére! nem árt, ha azért a hifihez is ért valamelyest, ill van hajlandósága, késztetése rendes rendszeren zenét hallgatni. fizetés a nagy lufax(mint mindannyiónknak). költői szabadság adott, politika és annak bármilyen megnyilvánulása kizárt! Szóval leszarom, ha bezárják a ZP-t(vagy már bezárták?). megemlíteni meg lehet, állást foglalni NEM!!!

pályaműveket a revox@halfnote.hu vagy a minimalist@halfnote.hu címre küldjétek! Attisunk jól írt zenéről. Hasonló szakértelmet várunk el.

Vc

Bizony, erre még spórolnom kell majd, de kegyetlen, mit kihozott ez a drót a cuccosból, egyszál magában (!) bármely SPc helyére bekötve.

gondoltad volna,

hogy ilyen hamar összespórolod? :DDDDDDDDDDD elég erőssss a hiánya. de nekünk már úton van :)

nyilván nem

de azért el fog tartani, mire mind a 3 szetnyi összejön. :)

én is

elgondolkodtam az analog vonal újbóli kiépítésén...

csak

biztatni tudlak a megvalósításban :)