utopia

digital world - analog minds

Titokzatos 16kHz a lemezen

Egy érdekes jelenségre lettem figyelmes néhány felvétel kapcsán, és mint utánajártam nem vagyok egyedül ezzel a felvetéssel. Kerültek már hozzám szép számban olyan felvételek, melyek teljes időtartama alatt egy nagyon halk (kb. -60 dB-es), magasfrekvenciás sípoló hang hallható.

Ez a jelenség, ha nagyobb hangerőn szól a zene, kifejezetten bántó, jelentősen lerontja a zenei élményt. Mint kiderült ezért a titokzatos - egyébként szinusos jellegű - hangért a felvételkor a jelúthoz túl közel eső (legtöbbször a keverőpult feletti) CRT videó monitorok felelősek. Ugyanis az alkalmazott PAL/NTSC színrendszer 15.6kHz-es frekvencián dolgozik, így észrevétlenül rányomja bélyegét a rögzített hanganyagra. Nem tudom manapság akutuális-e a probléma, de ennek tükrében mindenképp érdemes LCD vagy TFT monitorokat alkalmazni a felvevőhelyiségekben. Sajnos az ily módon elrontott felvételekkel már nincs mit tenni.

Megosztás

Sípoló hang

Én is találkoztam ilyen felvétellel (Radiorama - Aliens [1986 Discomagic Records, MIX 300 A], igaz nem tünik olyan megas frekinek a sípolás. A zeneszám elején nagyon észrevehető. Nem értem,hogy nem vették észre az akkori hangmérnökök? Üdv. Mr.Gila http://radio-idh.blogspot.com