utopia

digital world - analog minds

rep blogja

Az analóg legenda végnapjai: Technics SL1200/1210

A 2009-es rémhírkeltés után végül 2010 őszén látott napvilágot az a bejelentés, mely sötét felhőként emelkedik az analog lemezipar, azon belül is a vinyl-hez kötődő elektronikus zenei kiskiadók jövője fölé.

47lab 4724 Koma

47lab 4724 KomaA 47lab is előjött a beígért lemezjátszóval. Hogy tetszik?

Audio Note website - fully refurbished

Időközben a Note weboldala is megújult:
www.audionote.co.uk

Elektrolit kondenzátor -- a végső stádium

A hagyományos elektrolit kondenzártorok jól meghatározott élettartammal rendelkeznek, így 15-20 év elteltével mindenképp cserélni kell őket. Jellemzően szinte minden audio eszközben találhatunk különböző kapacitású elektrolit kondenzátorokat, melyeknek egy bizonyos kort elérve csökken a töltéstároló képességük, működésük megváltozik, fokozatosan nő az ellenállásuk. A végső stádiumban nem képesek töltéstárolásra, ilyenkor már a berendezés egyéb egységei is károsodhatnak.

Titokzatos 16kHz a lemezen

Egy érdekes jelenségre lettem figyelmes néhány felvétel kapcsán, és mint utánajártam nem vagyok egyedül ezzel a felvetéssel. Kerültek már hozzám szép számban olyan felvételek, melyek teljes időtartama alatt egy nagyon halk (kb. -60 dB-es), magasfrekvenciás sípoló hang hallható.

OTA jegyzet -- frissítés

A phono szinten jelentkező kellemetlen, széles spektrumú gerjedésre időközben találtam elfogadható árnyékolási megoldást. Részletek az eredeti cikkben.

Afro Celt Sound System koncert -- 2006.12.03.

Főnixinfo:
A britanniai bázisú, fúziós etno - popot kínáló Afro Celt Sound System idén a Sziget Világzenei Színpadán is fellépett. Az angol Afro Celt Sound Systemet létrehozó Simon Emerson Baaba Maal producereként kapott arra a teóriára, hogy a kelták Afrikából érkeztek Írországba.

Szakcsi, Vukán lemezbemutató -- 2006.11.08.

Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György lemezbemutató zongoraestje este 7-kor a Liszt teremben.
?Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, hogy ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk"

Teszting...

Az ideális, jobban mondva optimális doboz-fal távolság meghatározása mindenképp zenehallgatás közben döl el. Nincs olyan elméleti formula ami univerzális útravalóul szolgálna a kezdő hifistának. Így tehát kénytelenek vagyunk valamiféle hangzó anyagot segítségül hívni és kísérleti úton beállítani az optimálisnak vélt térpoziciót dobozaink számára. Itt viszont van egy apró momentum, ami látszólag nem a problémához kapcsolódik, mégis a végső hangzás alakulásában döntő szerepe van.

Hangdoboz Feng Shui

Hirtelen ötlettől és hosszabb kisérletezéstől vezérelve a szobaakusztika kerül most terítékre. A hangsugárzók helyes elrendezésével tengernyi cikk, könyv foglalkozott, foglalkozik. Mégis, időről időre újra előbukkan a problémakör. Mint oly sok dolog a hangtechnikaban, ez a terület is tele van kompromisszumokkal. Kérdés, hol tart ma a szakértői álláspont, amely időszakosan - nem egyszer egymásnak gyökeresen ellentmondó - elveket fogalmazott meg szoba és hangsugárzó helyes viszonyáról.