utopia

digital world - analog minds

Az analóg legenda végnapjai: Technics SL1200/1210

A 2009-es rémhírkeltés után végül 2010 őszén látott napvilágot az a bejelentés, mely sötét felhőként emelkedik az analog lemezipar, azon belül is a vinyl-hez kötődő elektronikus zenei kiskiadók jövője fölé. Különösen fájó hír ez annak a ma már kisebbségben lévő tábornak, akik az elektronikus zenei scénát a vinyl lemez jelenléte nélkül nem szívesen képzeli el. Persze a döntés nem jött váratlanul, a hivatalos indoklás szerint a Technics az idei évben a tíz évvel ezelőtti lemezjátszó eladási számok 5%-át produkálta.

A csökkenő kereslet oka nem bonyolult: az elektronikus zenei scéna prominensei valójában már a 2000-es évek elejétől fokozatosan kihátráltak az analog/vinyl kultúra mögül, gondolkodás nélkül félredobták lemezeiket és digitális forrásra váltottak. A folyamat a Pioneer CDJ800-as és CDJ1000-es DJ CD játszóinak megjelenésével vészesen felgyorsult. A két új digitális lejátszó minden eddiginél jobban alkalmazkodott a DJ-k igényeihez, így sok addig kétkedő DJ-t áthódítottak a digitális platformra. Persze ennek van két igazán racionális oka, egyik egyszerűbb, mint a másik: A lemeztáska akkor jó, ha tele van, úgy viszont piszok nehéz. Pláne, ha dubplate-tel töltik meg. Mennyivel is könnyebb egy praktikus gyöngyvászon CD hordtáskával az oldalunkon nekivágni a nemzetközi haknitúránknak. Győzött a kényelem, ma pedig vitathatatlanul kényelmes világban élünk.

 

A másik ok a dubplate-ek, teszt lemezek előállításának magas költsége, pláne egy otthon is vígan kiírható CDR-hez képest. A jellegzetes analóg hang fokozatosan eltűnt a partiéletből. Megmondom őszintén, csodálkozom azon, hogy még az egy évtizede is igen népes vinyl-t játszó DJ társadalom ilyen könnyedén feladta kultúrája alapkövét. Győzött az okos és tudatos marketing, a top DJ-k digitalizálódása nyomán tömegesen fordultak el a DJ-k a vinyl lemeztől. Valami alapvető tűnt el ezzel a partiéletből, ami a szemünk láttára válik örök nosztalgiává, melyre a tömegszórakoztatás kiszolgálójává degradálódott elektronikus partikultúra ma már csak megmosolyogva tekint vissza. Többek között ezen a téren tudom igazán becsülni a rock zenészeket, akik 60 év elteltével is hűek maradtak gyökereikhez: a gitárjaikhoz, a dobfelszerelésükhöz és mindenhez, ami a kezdetekben épp olyan nélkülözhetetlen szereplője volt egy koncertnek, mint 2010-ben. Mondják: az elektronikus zenét sodorja magával a technológiai előrehaladás. A digitális kor mai áldozata pedig sokakban maradandó űrt hagy maga után.

 

 

Megosztás

Serato

Szerintem már a cd is szorul ki - a mai trend leginkább a Macbook mp3-mal+Serato. Mert a Serato mérőlemezek külsőleg ugyanazt nyújtják a szemlélőnek, mint a vinyl. A fiatalabb generáció már nem is tudja, hogy tulajdonképpen mi is történik pl. egy-egy duplázáskor. Jó példa erre az a sztori, ami velem történt meg az egyik alkalommal. Hajnal felé odajött egy 20 éves forma arc azzal a dumával, hogy: "jó zenét játszottál, de máskor figyelj, hogy ne ugorjon a cd". Mondom neki, hol látsz Te itt cédét? Nem értette, miről van szó!

Serato fidelity

A Serato féle kombókkal csak annyi a baj, hogy még egy tisztességes DJ CD játszóhoz (pl. CDJ1000-hez) képest is meglehetősen fakó, élettelen, erőtlen, szűk dinamikájú, basszusban harmat gyenge hangot képesek előállítani. Az eredmény nagy hangerőn kimondottan lelombozó tud lenni.