utopia

digital world - analog minds

Elektrolit kondenzátor -- a végső stádium

A hagyományos elektrolit kondenzártorok jól meghatározott élettartammal rendelkeznek, így 15-20 év elteltével mindenképp cserélni kell őket. Jellemzően szinte minden audio eszközben találhatunk különböző kapacitású elektrolit kondenzátorokat, melyeknek egy bizonyos kort elérve csökken a töltéstároló képességük, működésük megváltozik, fokozatosan nő az ellenállásuk. A végső stádiumban nem képesek töltéstárolásra, ilyenkor már a berendezés egyéb egységei is károsodhatnak.

A tápegységekben alkalmazott puffer kondenzátorok komoly elöregedésére utaló jel, amikor megjelenik a hangkimeneten a váltakozó áram 50Hz-es alapfrekveniája. A tartósan magas hőmérséklet gyorsítja az öregedési folyamatot, így pl. IC vagy tranzisztor közvetlen közelében néhány évre csökkenhet az élettartam. Bár a nagykapacitású elektrolit kondenzátorok legtöbbjén van biztonsági szelep, azért nem árt óvatosnak lenni és még idejében cserélni őket. Szélsőséges esetben a belsejében lévő folyékony vegyianyag egyre növekvő nyomása robbanásszerűen kilőheti a kondenzátor fedősapkáját. Milyen jelek utalnak a csere időszerűségére? Elsőként érdemes szemügyre venni a kondenzátor fizikai állapotát, ugyanis (az öregedéssel) növekvő belső nyomás feszíti a fedősapkát, ami egyre inkább felpúposodik miközben a folyadék szivárgása megindulhat. A hangzás is megváltozik ebben a stádiumban, a dinamikai csúcsok energiája csökken, a zene sokat veszít lendületéből. Ennek oka, hogy a tápegységben pufferként üzemelő kondenzátorok már nem képesek a szükséges töltésmennyiség átmeneti tárolására, működésük megváltozik, így a dinamikai csúcsokban a végerősítő megnövekedett energiaigényét már nem képesek fedezni.

Megosztás

brummogás

Heló nekem az lenne a kérdésem hogy van nekem egy vermona 660 keverő erősítőm és fél hangerő után lekezd halkból hangosan brummogni ez kondenzátor hiba lehet?

Kikapcsolni vagy sem?

A múltkor beszéltünk erről, de megint felmerült bennem, hogy érdemes-e kikapcsolni. Ha ugyanis nem kapcsoljuk ki a cuccot, akkor kisebb a hőingadozás, amit a kondiknak életük során el kell szenvedni, és így elviekben hosszabb is lehet az élettartam, mintha ki-be kapcsolgatnánk nap mint nap. Vagy talán mégsem...

A tartósan magas

A tartósan magas hőméréséket árt a legtöbbet a kondinak, ekkor lesz a legalacsonyabb a várható élettartam.

OK, de mi számít magas

OK, de mi számít magas hőmérsékletnek? A rajta megadott határérték körül és afelett (pl. +85C) vagy a már szobahőmérséklettől valamivel magasabb is? (Az én erősítőm kevésbé meleg, ha nem hajtom tovább, hanem mondjuk halkan tunerrel szól.)

A kondi környezete

A kondi környezetében levő aktív alkatrészek termelnek magasabb hőt és ez egy viszonylag zárt dobozban előidézhet határérték körüli hőmérsékeltet. De erre sincs egységes recept, az élettartamra csak becsléseket lehet tenni a környezet és a használati szokások ismeretében. B osztályú végfoknál a hőtermelés a kivezérlés függvénye, nem úgy mint A osztálynál.
Pl. egy szervernél sokkal kritikusabb a kondi élettartam kérdése, mivel nagyságrenddel magasabb a hőtermelés és az alkatrészsűrűség.

kikpacs-vagy sem

nekem az avanatgarde szubját a gyártó javallata szerint nem kell kikapcsolni. akkor gonmdolom Ők "bekalkuláltak".(?)