utopia

digital world - analog minds

AN Zero, avagy kerek szobában sarokba AZni

E-mail "adok-kapok"

A*
[quote]
Szia!

A hifipiac honlapján olvastam egyik írásodat, melyben az AZ2 dobozról írtad, hogy van egy-két dolog amivel javítani lehet a hangján. Nekem AZ3 van és nagyon érdekelne, mik ezek a módok!
Örülnék ha időt szakítanál és válaszolnál!
[/quote]

R*
[quote]
Szia,

Alapvetően nem a dobozhoz nyúlok, csak ha nem lehet sarokba rakni, érdemes készíteni hozzá egyszerű bútorlapból (megfelelő színben, stb...) mögé egy "sarkot". két pl. 30*100-as polclapot derékszögben összecsavarozva mögé lehet állítani és így jól érvényesül a kvázi tölcsér. A mélyek is lentebb merészkednek, de az igazi változás a közép és a magastartománynál lesz megfigyelhető. Szépen kikerekedik minden. Színes,de nem színezett lesz. akinek eladtam a dobozomat, ezt a jelenséget 2 kis egyszerű házimozi center állványára helyezett kinyitható PVC aktával demonstráltam, amit a szuszogó nyílás mögött kb. 20 centire szétnyitottam. Érdemes kipróbálni, ha a doboz nem sarokban van. És persze innen a fantázia beindulhat (nálam egy lavorral indult :) Mögéraktam a nyílásnak és húúúú-bazzzzz! Csak az kissé tömörré tette a hangképet). Gondolom a legalkalmasabb lenne, ha zsanérral lenne a két polclap összefogatva és el lehetne kísérletezni a doboztól való távolságával és a polcok közti hajlásszöggel. Még érdemes lehet nem pont függőlegesen felállítani egy ilyen "pótsarkot", hogy a kiszuszogó hanghullámot ne közvetlenül "önmagára" verje vissza, de ez lehet már csak kukacoskodás :) Mindenesetre ha nem sarokban van, egy próbát megér, akár egy mezei aktával is ;) Egyéb belenyúlást én nem javaslok. Tuningolni supertweeterrel érdemes. Én ezt akartam meglépni, de hirtelen ötlettől vezérelve inkább egy erős nagyságrendi cserére adtam a fejem.

üdv,
rev
[/quote]

A*
[quote]
Szia!

Kösz, hogy válaszoltál. Nálam a doboz messze a falaktól van elhelyezve, a hátsótól kb. 1,4m - oldalt 1m távolságra és így jó teres hangja van (ez fontos). A hibája a testetlen és kicsit lassú mélytartomány, hangyányit fedett közép, a magas megfelelő.
Próbáltam régebben a sarokban elhelyezeve, ott a mélyek előjöttek, de rátelepszik a közepekre, a tér eltűnt, egy vonalban voltak a zenészek. Ezt a teretlen hangot nem bírom, ezért maradtam a bevált modnál, a falaktól távol.
A te ajánlásod erre a problémára kinál megoldást, nagyon kiváncsi vagyok rá, mihelyt guberálok itthon valami deszkát kipróbálom. A derékszögű lap hegyesszöge a hangfal felé néz, vagy a hátsó fal felé?
[/quote]

R*
[quote]
szia,

a derékszög... hogy is mondjam... sz'al a hátsó nyílással van szemben, így az érkező hanghullámokat előre visszaveri és mint kvázi tölcsér valamelyest felerősíti. A magas-mély arányokat jól lehet a távolsággal szabályozni szerintem, de igazából nem rátelepszik a mély a hangra, csak mint szükséges frekvenciatartomány jelen van.
[/quote]

A*
[quote]
Szia!
Kartonpapírból megcsináltam a derékszöget, majd beüzemeltem a rendszert, utána pedig leestem a kanapéról a földre! Elképesztő a változás. Dinamikusabb megszólalás, több és megfogott mély, de a nagy változás a közepeknél jelentkezett. Talán egy pici hátrány a mélységérzet csökkenése, talán.
Kösz a jótanácsot, ilyen kevés befektetéssel ilyen változást elérni nincs is a földön!
[/quote]

R*
[quote]
szia,

gratu a próbához. Akár maradhat is a karton akkor, max optikailag nem OK :)))
És gondolom el lehet játszani a dologgal. Mi pl. egy asztalt toltunk a hangfal mögé és arra tettük az aktát, ami nem ért a földig, csak a nyílás mögött volt és az nekem a térérzetet absz nem vette le. Tehát az optimális esetet ki kell kísérletezni, de mindenképp érdemes vele eljátszani. Ráadásul szerintem jobb, mint a falra tolni teljesen, főleg ha a szoba túl nagy és a sarkok adta bázistávolság így túl nagy lenne. Szétesik a hangkép. Nálam kb. 2 méterre voltak egymástól és úgy voltak forgatva, hogy előttem kereszteződjön a frontlapra állított merőleges. Daruma alátéteket tettem a hangfal alá. Ez még sokat hozott. Olyasfajta irányú javulás, mint a kartonlapos. Simul az egész és a hang sokkal komplexebb, élőbb lett, miközben a magasak kisimulnak és a kissé döngő mélyek letisztulnak. A megindulások jobbak, energikusabbak lesznek. Ez végül is egy Townshend hangfaltalp, olcsóbban és nem kell pumpálgatni.
[/quote]

A*
[quote]
Helló!
Megrendeltem a bútorlapot, de addig is marad a kartonlap pakolászása. Enélkül már nehéz lenne zenét hallgatózni. A dobozaim tüskéken állnak, eddig azzal kisérleteztem, hogy a csupasz parkettán jobb vagy szőnyegen, de majd ha meglesz a bútorlap újra próbálkozom.
A Darumát láttam már testközelből, meg is fogdostam, bár az ára picit elszomoritott. A tulaj-kereskedő dicsérte (aki szavahihető), de otthon nem próbáltam ki, így véleményem sincs róla. Robogóbelsőt én is próbáltam már, az eredmény mosott, tompa,zagyvalék hang. Nem akarok párhuzamot vonni a belső és a gyári légpárnás között, félre ne értsd! A tüske egy kompromisszumos megoldás (árban elfogadható), bár elhiszem neked hogy jobb a Daruma, hiszen ezzel a bútorlapos megoldással is sokat segitettél.
[/quote]

R*
[quote]
?
ha kész a "sarkod" jelezz vissza please milyen lett!
[/quote]

A*
[quote]
Üdv.!
Megvan a bútorlap, még a szine is jó lett. Kicsit tartottam, hogy a keményebb felület miatt a megszólalása tolakodó lesz a kartonhoz képest, de ilyen probléma nem lépett fel. Kisérleteztem azzal, hogy a bútorlap alá tettem kis fakockákat igy egy kis légrés lett a padló és a bútorlap között, de változást nem tapasztaltam. Szóval a mélytartomány mély, megfogott, kontúros, a régi állapothoz képest dúsnak nevezhető, de mégsem tolakodó. A közép-magas szárnyaló, olyan részletek vannak, amik eddig nem, a változás elképesztő. CD-t hallgatva a színpadkép nem olyan széles, mint eddig, de LP estén a tér széles és mély, bár a bakelitnek mindig nagyobb tere volt, komolyzenét csak LP-n hallgatok.
[/quote]

R*
[quote]
szia,

köszi a beszámolót. Én is hasonlóakat tapasztaltam. Lehet lesz valamikor egy website-unk, ahol kizárólag ilyesmi készülékekkel fogunk foglalkozni. Azt szeretném kérdezni, hogy esetlegesen majd az AZ tuningok kapcsán idézhetnék-e a leveleidből?
[/quote]

A*
[quote]
Szia!

Nyugodtan idézhetsz!
Tényleg jó lenne egy web, hisz más hasznos dolgokról is lehetne csevegni.
[/quote]

Megosztás

AN AZ "tuning"

Üdvözlet! Nem tudom, hogy kinek és hogyan írjak, de egy AZ-1-es friss tulajdonosaként érdekelne, hogy a készített hangterelő méretben hogyan viszonyul(t) a hangfal méreteihez? Túlnyúlt-e és ha igen mennyire oldalt, ill. felül. Esetleg privátban lehet-e kérni képeket, tanácsokat, tapasztalatokat az anyagot, a méreteteket, elhelyezést illetően? Előre is köszönöm és minden jót! O. Péter tubbulingo@vipmail.hu

ez biza régen volt

és nem látta meg senki,.. kicsit oldalt és felül is túlynúlik. alul nem baj,ha van egyy kis légrés, pl tűske az aljába