utopia

digital world - analog minds

A vinyl lemez

Hála Istennek, egyre több itt megjelenő írásnak témája az analóg hanglemez jelentette hangélmény. Ez természetes, hiszen nekünk, a minőségi hangvisszaadás papjainak fontos küldetés az analóg hangvisszaadás népszerűsítése elidegenedő, diszkrét hangmintákból zajfüggönyözött világunkban.

Volt, hogy ismerősömmel az LP időtállóságáról beszélgettünk. A mai generációk számára a vinyl egyre inkább afféle retró szimbólum, és sajnos egyre több öreg DJ tér át digitális forrásra, a fiatalokról nem is beszélve, akik már eleve ilyennel indítanak.

Edison fonográfjaPedig, ha belegondolunk, eme hangtechnika mögött több mint száz éves tudás áll. A mai feketelemezek gyökerei ugyanis a XIX. százat végéig nyúlnak vissza. Akkoriban találták fel a fonográfot, amely eleinte viaszhengerre, később kevésbé törékeny műanyaghengerre rögzítette a zenét. Ez inkább egyfajta magnetofon volt, hiszen a hangfelvételek tömeggyártása nem volt gyakorlat, inkább az egyéni hangrögzítés és visszajátszás volt a cél. A folyamat teljesen mechanikus volt, még a hengert is kurblival kellett forgatni.

A fonográfot a gramofon követte, amely már a maiakra emlékeztető kör alakú lemezeket alkalmazott. Ez a készülék kifejezetten a tömeggyártott hanglemezek visszajátszását szolgálta. Bár a korai készülékek teljesen mechanikusak voltak, később a lemezek forgatásának feladatát elektromotor Gramofonvette át a kurblival felhúzható rugós szerkezetek helyett. Aki hallott már ilyen készüléket, az hihetetlenül tisztának, eszköztelennek hallja a hangját. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a kombó mindössze egy zéró elektromos jelút és egy szélessávú hangsugárzóból állt. (Remélem később egy bővebb cikket is szentelhetünk ezen készülékeknek.)

Most pedig térjünk át a lemezekre! A barázdás lemezek Emile Berliner nevéhez fűződnek, aki 1888-ban találta fel a technikát. Az idők során voltak változások a méret és a fordulatszámot illetően. Az elektronikus rögzítés az 1920-as évektől, az elektroncsövek és mikrofonok feltalálásával vált lehetővé, e téren a Victor társaság volt az úttörő.

Később az alapanyagok fejlődésével megjelentek a mai, ún. mikrobarázdás lemezek egyúttal elkezdődött a formátum kommercializálódása, a háztartásokban való elterjedése. Az ún. RIAA ekvalizációnak köszönhetően jeletős hangminőség növekedés történt. A kezdetben bakelit anyagot felváltotta a PVC, de a "bakelit" elnevezés úgy tűnik végérvényesen ráragadt a fekete korongokra. Mára a legelterjedtebbé a 33⅓-os (népi nyelven 33-as) és 45-ös fordulatszámú lemezek váltak. Az utóbbi ugyan rövidebb műsoridőt, de nagyobb dinamikát tesz lehetővé, elsősorban single-ök nyomásánál használják. A kezdeti monó hangrögzítés mellett megjelent a sztereó. (A mai többcsatornás őrület kérész-életű előfutáraként megpróbálkozak a kvadrofónnal, de nem terjedt el.)

A Discovery csatorna már jó ideje futtatja "Hogyan készül" című ismeretterjesztő sorozatát. E sorozatban helyt kapott egy - kedvenc hanghordozónk gyártási eljárását bemutató - epizód is.

Hogy a vinyl él, mi sem mutatja jobban, hogy ma sokszor fejlettebb, kifinomultabb lemezjátszó futóművek, hangkarok és hangszedők kaphatók, mint pár évtizede, s persze a kábelek területén végbement fejlődésből is rengeteget profitálhat egy analóg lánc.

Loricraft PRC3 lemezmosó gépA témában jártasak nem is gondolnák, hogy ma már remek gépek kaphatók a hanglemezek vákuumos tisztítására, amely nemcsak felületi tisztítást végez, hanem a zsíros kezek tapcsikolása folytán a barázdák közé tapadt szennyeződéseket is - vegyszeres oldás - után kiszippantja. (Ilyen pl. a Moth cég RCM2-es lemezmosója, amely kit formában is megvásárolható, amennyiben a felhasználó vállalja a doboz elkészít(tet)ését.) Emelett a hangszedő tisztántartása is megoldott mára (pl. az Onzow cég Zerodustja segítségével). Ezen kiegészítők használatával egyfelől kvázi teljesen eliminálható az emberek fejében még sztereotípiaként élő sercegés, ráadásul a hanghordozók és a tű élettartama is jelentősen megnyújtható.

Szóval e hangtechnika nemhogy elavultnak nem tekinthető, sőt, nem is tudom, hány olyan példa van az áltagember számára elérhető használati tárgyakra, amelyek mögött ilyen sok tapasztalat halmozódott volna fel. Bízom benne, hogy valamely jövőben felnövő generáció életében újra megbecsült helyére kerülhet az analóg, miután az emberiség kijózanodott megcsömörlött a digitális hanghordozóktól.

Végül álljon itt egy szakdolgozati anyag gyanánt készült film, mely Árendás Anita munkája és amely tiszteletét teszi az analóg hanglemez előtt, és megidézi - elsősorban - a múlt rendszer hangulatát, amikor ezek a csillogó fekete lemezek még szinte minden háztartás részei voltak. Ezúton gratulálok a munkájához!

Forrás:

Megosztás

gyártás

Sziasztok! Melyik cég vállal vinyl gyártást? Lehetőleg elfogadható árakon. Aki ebben tud segíteni annak előre is köszönöm. :-) Okosságokat ide várom: dandp@citromail.hu Péter

Vinyl ár

Sziasztok! Arra lennék kíváncsi, hogyha a vinyl mögött évszázados technológia áll, és az elmúlt század évtizedeiben a kazetta és a cd térhódításáig csak bakelit volt elérhető, akkor mégis miért olyan drága manapság a gyártása, a vágatása? Underground zenészeknek és kis kiadóknak szinte esélye sincs arra, hogy nagy példányszámban vágasson. Lehet, hogy nem pont ti tudjátok a választ, de eszmecserének is jó lehet.

Underground zenekarnak ...

esélye sincs nagy példányszámban eladni sem CD-t, sem pedig lemezt. A vinyl gyártás árát, mint minden más termékét pedig a darabszám határozza meg. Egyébként vinylt gyártatni már 500 példánnyal is egészen elfogadható áron lehet (12" single fehér tokban kb. 500-600 Ft/db).

Akril tányér

Üdv mindenkinek! Goldring GR2 témában lenne egy kérdésem. Rega akril tányér csereszavatos a gyárival, illetve érdemes cserélni? Előre is kösz. Inno

nem a Goldring tuningra

Nem érdemes! már cserélni. a GR2 úgy jó, ahogy van. Ha valakinek jobb lemezjátszóra lesz szüksége, nem érdemes egy ilyen kategóriára költeni, ugyanis az sose fog kilépni korlátaiból. nyugtasson a dolog,hogy a GR2 még így is sokkal jobban összelőtt lemezjátszó, mint bármilyen tuningolt Rega. hangolgatni lehet és más lesz,mint eddig,de nem jobb,csak más. Ha jobb lemezjátszóra van igény, le kell vadászni egy Townshend Avalont, vagy Rockot. a GR2 karja ezekre azonnal átemelhető hangszedőstől és jól fog szólni.

bocs,ha elkéstem :)))

Szerintem,

érdemes cserélni, elviekben illik a forgatótengelyre, de érdemes rá venni egy leszorítót is. Illetve próbáld ki az achroplatot, az biztosan be fog jönni. http://www.thefunkfirm.co.uk/plat.htm

Kösz a tippet, alkalmasint

Kösz a tippet, alkalmasint beszámolok a tapasztaltakról.

a zerodust-om

hintaszék általi halállal fizetett a trehányságomért, szóval kell egy új. lehet itthon kapni?

re: zerodust

Lehet Japából is, bár az emberkétől pár hónapja még 40 dodóért vettem ingyen szállítással. Ez a második (ez már a szürke verzió) amit vettem tőle, tuti nem átverés. (rontokyo a neve az eladónak, japán ebay, de bárhol rákereshetsz az ebay-en az "onzow zerodust" kulcsszavakra, lesz link hozzá. Amúgy nagyszerű lemezeket is árul, bár néha picit húzós lehet az áruk) Tudom régi a post, de miért ne :-)

Kürthynél

Tamásnál van az analog ódióban. ha kell tuti postázza is. minap pont láttam nál egy kosárral

Na, igen

A közvetlen japán eladókat valóban nem figyeljük. Több okból: nem tudok japánul, mivel nem EU, vám köteles, nagyon messze van, ezért sok a posta, és a yen is elég drága. Illetve az Analog Audio kifejezetten a japán holmikra szakosodott, ha kell valami, Tőle rendeljük. Egyébként szolgálati közleményként említeném, hogy zerodust kapható jelenleg is.  

A hozzászólást pedig bármikor-bármihez szívesen vesszük.

Üdv.,

analog.

re:re: zerodust

Úgy néz ki mégis bekerült a szösszenetem :-) (pedig nem látszott elküldés után) Én se tudok egy kukkot sem japánul, az említett Úriember angol nyelven hirdetett mindig is. A lemezeire pedig főleg amerókaiak, Hong-Kong-ból, Szingapúrból és egyéb országokból szoktak lecsapni. Egy Miles Davis reissue-t vettem tőle még annó, nagyon korrekt volt minden. Tudtommal 100 USD alatt nem kell vámot fizetni tavaly március óta (USA-ból 200 USD alatt), a tapasztalataim is megerősitik ezt, hisz továbbra is USA az egyik vinyl-beszerzési forrásom. Amúgy megnéztem, közvetlenül Japánból az említett Úriembertől 2,18 EUR-val lenne drágább, viszont legutóbbi is 4 nap alatt ért ide onnan nagyon messziről :-) Amúgy egyik alapelvem, hogy mindent a helyéről szerzek be, így talán a legkevesebb az esély, hogy belenyúljak valami himihumi gagyiba......... Szerintem nagyon jó cucc ez a zerodust, bár én kiegészítőnek használom a normál tűttisztítóm mellé.... Köszönöm szépen a barátságos fogadtatást, szorgosan olvasgatom az engem érdeklő postokat. :-) Üdv, percy

Csak egy picit kellett

volna korábban szólni, most jön egy felém. Nem lehet, sajnos, tudtommal itthon kapni. A szokásos beszerezési helyről, az angol e-bayről lőttük. Állítólag ez már az új generációs, szürke dobozos.

fakk.

mindegy, szükség van több apróságra is a témakörben, amiket meg kell rendelnem.

Nem késtél le semmit

Egy görög fickó árulja és még van neki egy rakás. A posta ajánlott küldeményként 2.9 font, ami szerintem nem vészes. Itt Te is tudsz még venni: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330422933184