utopia

digital world - analog minds

Merlin Audió újratöltve, avagy Kürthy és az Analog

Analog AudioRövid telefonbeszélgetésünk záró akkordja volt, hogy nézzek fel, ha arra járok. Mondom Tamásnak: OK, pénteken megyek.

Tamás barátom, aki a "Kürthy", hosszú évek óta a Merlin Audió emblematikus figurájaként tengette életét ("a bajuszos"). Valahol a '90-es évektől dereng fel, amikor kapcsolatba került a Merlinnel. A történet hamar megérintette és vált fanatikussá. Megszállottságában szerintem észre sem vette, hogy beköltözött a Merlinbe és napjai nagy részét "ott" tölti. Rövidke idő után István (Csontos) jobbkezévé vált , a nap 24 órájából 25-öt a zenének és a Merlinnek szentelt. Demózott, pakolt, koncertekre járt, a levelezést intézte, árlistát gyártott, HES- t szervezett és nincs olyan dolog, amit ne csinált volna. Ő volt az, aki Istvánnal volt az utolsó napokig, tolta a Merlin szekerét.

...

A Merlin Audiót tovább vinni nem kis felelősség. Illetve felmerül a kérdés, egyáltalán lehet-e. Pár évig csend volt a Merlin háza táján, bár mindennemű híreszteléssel ellentétesen soha nem szűnt meg. A háttérben élt, működött, igaz erősen leeresztett árbóccal. Várt és kivárt. És ama bizonyos pénteki látogatásom után azt tudom mondani, volt értelme várni. Kürthy nem tréfál. Az a típus, aki kimegy a világból, hogy felkutassa Budapest legfinomabb kenyerét, megkeresse a legfinomabb kolbászt, amihez szőlőből készült bort iszik, miközben meghallgatja ugyanazt a zeneszámot 4 különböző nyomatról (de a végén mindig az eredeti, monó mellett dönt). Kürthy nem szarozik, csak a legjobb érdekli. Beszélgettünk régebben, hogy is kellene, hogy is lehetne, Kürthy véleménye sose enyhült, miszerint csakis kőkeményen, semmi trotyliskodás. És igaza volt. Be kell vallani, nem hittem ebben, hogy működőképes elmélet (nem elmélet, ez jött Kürthyből), de működik. Kürthy szép lassan erőt gyűjtött, pihent, majd összeszedte a legelvetemültebb gyártókat és egyszer belecsapott a lecsóba. 

Azt gondoljuk, nincs új a hifi Nap alatt. De van. Bizony nagyon sok van. Azt gondoljuk, a hifi alszik és múlik, miközben szélsebesen rohant el az amúgy is lagymatag magyar élete mellett. Kondo, úgy érzem, nem csak életében, halálával is adott valamit. Megszűnt Japánban a kondoi egyeduralom és a földből egyre- másra bújnak elő jobbnál- jobb készülékek, kerülnek elő gyártók a "semmiből". Ezek a gyártók olyat produkálnak (olyan hangot), amit nemhogy mások nem tudnak, első hallás után fel sem fognak. Ennek volt az első előszele még István idejében a 47Lab, ami valójában mostanra érett be. Ennyi idő kellett felfogni, hogy a high-end átalakult. Megjelent egy végletekig letisztult hangzás, ami sokkal kevésbé közérthető (szívbe markoló), mint a hagyományos hangú csöves erősítők világa, de aki egyszer rákap erre a heroinra, nem menekül (ugye minimalist?! ;-)  ). Szóval Kürthy nem szarozott. Kőkemény japán hardcore és válogatott elmegyógyok a kontinensről. Elmentem azon a pénteken, meghallgattam, mese nincs...

 

2010. Budapest - Kürthy Tamás - Analog Audio

 

mactone - csak semmi "csöves hang" :) Kondo, ZYX, FAL, Mactone, Tiglon, 47Laboratory, ALR-Jordan, Loricraft, Artemis Labs(új Schröder kar és lp játszó), Townshend, Frank Schröder, TW Acoustic,
Funk, Nagra és szóljon, akit kihagytam...

 ps: látott és hallott dolgokról nemsoká... van új a nap alatt. nem is kevés...

Megosztás

Biza tanúsíthatom,

hogy erősen addiktív a dolog. Egy teljes 47lab lánc AA Trio+basshorn kombóval a végén meg talán maga az aranylövés. :) Jó hallani, hogy Kürthy Tamás még tolja a témát. Ez úton üdvözöljük!

Nem tudok úgy

elmenni koncertre, hogy ne találkoznék vele. Pedig nem keveset járok. Viszont a többi hifi mágussal valahogy sohasem sikerül összefutni, leszámítva a saját haverjaimat. Ők vajon hova járnak? Demózni?

mindegy

teljesen mindegy,hova járnak. szerintem nem kell ezzel foglalkoznunk. törődjünk a magunk dolgával és bízunk benne, hogy mindenki így tesz :))) Kürthy meg egy külön fogalom, aki nélkül nem nyit ki egyetlen underground kocsma se, illetve ha neki nem jó a Sziget időpont, átszervezik :DDD Érdekesebb infó, hogy van új KSL-SPc raktáron illetve 47Lab 0.4 és 0.65- ös méretben is. Lesz egy új drót(Tiglon), ami kifejezetten jó áron fog futni. Megjelenésre hasonlatos a KSL drótokhoz, de valami újabb perverzió folytán magnéziummal körbetekerték. Még le kell próbálni, de kétlem, hogy rossz lenne. Made in Japan és ha a JPY nem hülyül meg még jobban (2.60körül van :-O ) az alsó érában állna meg a méterára. A rosszabb hír, hogy a Kondo kábelek ára emelkedett és a Yen se kedvez, de akinek kell, valahogy érjen utól és úgy érzem van esélye valami okosságot kitalálni.Legutóbb Tamással egész értlemes KSL SPc méterrárról beszélgettünk.

Nem érzem,

hogy ezzel pejoratív lettem volna. Köztudott, hogy nem járnak sehova. Én sem azért megyek, mert ettől "nagyobbnak" érzem magam, hanem azért, mert érdekel. Mindössze levontam a következtetést. Örülök az új dolgoknak/márkáknak, esetleg kaphatnának nagyobb publicitást is, hogy ne csak azokhoz jussanak el, akik amúgy is tudnak róla. Mellesleg legutóbb pont a fentebb is említett japán márkák ürügyén mutattam Tamásnak azt a forgalmazót, akinél véletlenül Tiglon kábel is kapható. Van ott még - az ezer dolláros Ikeda headshell mellett - szép számmal egyéb cucc is.