utopia

digital world - analog minds

A japán Nagy FAL

KürthyTA tegnapi nap valahol 2003- 2004-ben kezdődött. István(a Csontos*) szokásos év eleji portyájára ment Las Vegasba. Általában csendben járta a kiállítótermeket és mindig talált valami apróságot, amiben fantáziát látott. "Te revox, volt ott egy szélessávú. Valami japán, lapos hangszórós." ........

 

.... kicsivel később ....

Csörög a telefon és látom CsI van a kijelzőn. Veszem föl és hátradőltem, hogy jön  a napi kb 1-1,5órás témázgatás. Röviden annyival nyitott, hogy itt ülök a falnál. Nézek ki fejemből, hogy ok-ok,de ez miért érdekes. Azt mondja, baromi jól szól. Még kevésbé volt érthető, majd kibökte, hogy -ha jól emlékszem- Tokióban ülök a FAL-nál és baromi jól szól. Szóval valamikor ekkor kezdődött minden és kerültek fel a Merlin Audio árlistájára a Furuyama*** szélessávú hangszórók. István látta benne a fantáziát, de már csak a legkisebb, Supreme-S névre keresztelt hangsugárzó kipróbálására futotta az idejéből, ami azóta is Keo barátunk tulajdonában van. Mi is ezzel a hangsugárzóval találkozhattunk és találkoztunk is, ahogy bárki megtehette a két utolsó Budapest High-End Shown. Mindenképp biztatónak tűnt a történet, de itt megfeneklett.

A tegnap persze nem ennyiből állt. Volt egyszer egy Neiro nevű erősítő, ami PSE kapcsolásban 2*7Wattot préslet ki a 2A3-as triódákból. Volt 2A3ennek ezüsttel feltuningolt változata ami Kageki néven is futott, majd a KSL technológia térhódításával újra Neiro rótta a kondoi utcákat, immáron kb 2*10Watt teljesítménnyel, amit az egy anódos triódákból ki lehetett nyerni. Eme KSL technológiásból volt integrált verzió is és már kezdték KSL Ongaku Neiro néven is emlegetni. Közben Kondo utolsó fejlesztői szakaszában nekiesett a Push-Pull kapcsolás tökéjre fejlesztésének, így az éppen futó KSL Neiro rendelhető lett PP kivitelben is. Volt egy rakat Neironk, csak egy valami nem volt még, full ezüst kimenő trafóval szerelt. Ezt egyszer valaki magyarázta nekem -laikusnak- hogy a kapcsolásból eredően az ezüst primer és szekunder tekercs alkalmazása nem megoldható "számszakilag". Megoldották és erről lehetett már olvasni analog komám tollából, amikor maga alá vizelve próbálta papírra vetni, mit is művelt Vele a Souga nevezetű 2A3, full ezüst erősítő. Mielőtt megsértődne, ettől mindenki maga alá vizelne. Az "Ongakuk" igen nagy garmadával volt lehetőségem testközelből megismerkedni, de engem is széles mosolyra sarkallt ez a kis apróság, pedig elég keveset mosolygok. Persze a hiba nem az én készülékemben keresendő. Befogadó vagyok :) Természetesen a Sougát már korábban fülvégre kaptam én is, de a lustaság győzött és nem írtam róla egy kukkot se, pedig van mit. De így legalább le lehet tudni egy kalap alatt két japót.

...

Tamás (a Kürthy) régen szemezget ezzel a Furuyama történettel. Adott a probléma, kell egy jó szélessávú hangsugárzó, aminek nincsenek sávkorlátai, de nem küzd a váltós hangdobozok fázistolásával, illesztési problémájával. Persze mindezek mellet könnyen hajtható és kellően érzékeny. A Furuyama által fejlesztett Flat sugárzók széles tartományban sugároznak és a hagyományos hangszóróktól lényegesen gyorsabbak. Japán szokásokhoz híven, nincs egy valag hangszóró a palettán. Két méretben van szélessávú hangszóró, míg a Heil(a német származású Dr. Oscar Heil után, aki az alkalmazott technológiának az alapjait lefektette) névre keresztelt magassugárzó és a Supertweeter a repertoár.

Tamás belevágott. Rendelt egy Supreme-S KIT-et és ha már van a legkisebb, legyen egy bődületesen nagy is, afféle cégérként, meglépte az ez-idáig létező legnagyobb FAL-at. Érkezésünkkor a kicsi már szólt, míg a pucér "nagyot" bámultuk. Sok meglepetés nem ért, mert Supreme-S már ugye évek óta van a csapatban, bár ennek a doboza mintha hangyafaszával jobban sikerült volna, így még teltebben, még szebben muzsikált. Méltó párja bármely kisebb szobába telepítendő rendszernek. Nagy előnye, hogy mind olcsóbb, mind kicsit többet kérő elektronikákat tisztességesen kiszolgál. Gyenge példaként álljon itt, hogy egy másik ismerősünk egész hosszú ideig Kondo Fuji erősítővel használt ilyen dobozt. A dolgok ezután lettek érdekesek. Első körben elő kellett készíteni a kábelezést. Méretre darabolni, leónozni. Aztán szép lassan előkerültek a hangszórók. Gyors ledarálva, kapott oldalanként 4dab Flat-C drivert, 2-2db Heil ill. supertweetert. Tudni kell a a driverekről, hogy rendelhetőek réz és ezüstcsévével. Esetünkben az ezüstcsévések kerültek beépítésre. Belső kábelezésre a Kondo KSL SPz hangsugárzó kábelekre esett Tamás választása, bár lévén a készlet korlátos volt,ahova nem jutott, egyelőre SPc-vel lett helyettesítve. Az összeszerelés első körben egész egyszerűnek tűnt, de nagyon időigényesre sikeredett. Ennyi hangszórót összekötni,nem elkötni, nem elbaszni nem is olyan egyszerű. Kifejezetten ügyelni kell a soros és párhuzamos kötésekre és ennyi drót esetén a duplán biztonságos szigetelésre. Váltóval ugye nem kellett bíbelődni, de a szupertweeterekhez tartozik egy kis elektronika, ami az érzékenységüket állítja és tartalmazza az alulszűrőt, illetve a Heil driver  egy szem kondival választja le a fölös frekisávot. A "doboz" idehaza készült, szigorú japán instrukciók alapján, amit elképedve néztem, hogy meg tudtak oldani a szakik.

És a legfontosabb, mit hallottunk? ... Gondban vagyok, mert ami nekem egyértelmű, nem biztos, hogy másnak mond valamit. Nekem pl teljesen egyértelmű, kis a Supreme-S mit tud, de lehet van, aki most olvas róla először. Úgy érzem erről is kell tenni említést, mert való igaz, hogy mi meglőttük az ágyúval a verebet, de erős a gyanúm, hogy a "Nagy FAL" kizárólag azon személyek alternatívája lesz, akik Avantgarde Trio környékén gondolkodnak. Hifis közhelyekben nem szeretek bonyolódni, így ama kérdésre is, hogy mi a high-end, csak annyit válaszolok, ami jó. Ez kérem szépen jó. Tökéletes atmoszférával jeleníti meg a muzsikát. Képes átadni a mondanivalót és egyaránt le tud zenélni olcsó Leonard Cohent és vérsúlyos Patty Smith-t illetve Nine Inch Nails-t. A komolyzenét, jó japánhoz illően imádja, de csöppet sem helyezi előtérbe. Teljesen egyenletes produkciót nyújt minden zenei stíluson. Természetesen az elmebetegek gatyalengető vehemenciáját nem itt kell keresni, de elhiteti az emberrel, hogy él a zene és neki szól. Kiegészítettük az árban hozzá jobban passzoló Townshend Supertweeterel és egyértelműen javított a hangján, de nem elképzelhetetlen nélküle az élet. Hozzávetőlegesen azért legyünk képbe miről beszélgetünk. A két kis Flat sugárzó ára kb 900.000 magyar forint. A dobozgyártás fakultatívan vagy két üveg pálinka, vagy a jó ég tudja mibe fáj. Ez asztalos ismerős kérdése. Viszont ezért a pénzért Kondo erősítőket kiszolgálni képes hangsugárzó birtokosai lehetünk(!!!) és ez nem mindennapi lehetőség. Első gondolatom az volt, méltó partnere lesz a kis 47Lab Shigaraki rendszernek, ami az Analaog Audio(lásd Kürthy) bemutatótermében megtekinthető/meghallgatható, alsó közepesen árazott rendszer. Mint említetem, ez a kis hangsugárzó képes Kondo erősítők kiszolgálására, így az új Souga tudását is azonnal megcsillantotta és egyértelműen ugyanazon kvalitásokat mutatta meg, amiket előző meghallgatása alkalmával az Avantgarde tölcsérekkel is produkált. Érdekes a Neirok fejlődése, amint a régi bevált sasszi megváltozott a KSL idején, de most visszatért. Pontosabban az új Neirot mai napig a KSL sasszin  építik. míg a Sougát a régin. Érdekes volt újra hallani a régi Neiro nyugalmát egy tisztább, melegebb, színesebb világban. Egyértelműen a Neiro reinkarnációinak legjobban sikerült darabjával van dolgunk és még ha az árlistán ez a végfok nem is a legmagasabban árazott, mindenképpen méltó alternatívája bármely sokkal drágább Ongakunak. Egyértelműen az ízlések döntenek, illetve a megszokás, ki melyik csövet választja. Személy szerint én szeretem a 2A3-as triódákat, bár ugyanezt elmondhatom a 211-esről is és nem vetem meg a 300B-t sem, így pálcát törni nagyon nehéz lenne. Ami még kimaradt az életemből, az egy Push-Pull Kondo erősítő. Nagyon kíváncsi lennék azok függvényében mit gondolnék a Sougáról(szeretem a 2A3PP megoldást). Egyelőre ennek híján úgy érzem, a legjobb Kondo erősítők egyike és messze a legjobb Neiro.

 Végezetül jöjjön a nagy FAL és Souga házassága. Nem állítom, hogy a monstrum összeszerelése után nem izzadt a seggem, mi fog ebből kisülni. Voltak ellőtt poénok, hogy meg se szólal, vagy xarul fog szólni, ill egyik jómadár azt is megengedte magának, hogy mi van, ha füstöl egyet és kész. Azért eme utóbbitól nem tartottam, mert tényleg kellőképen oda lett figyelve és 6 hangsugárzó csatlakozó terminál bekötésével elpöcsölni vagy három órát már lehet túllépi a kellő elővigyázatosság határát. Minden esetre baromi izgalmas dolog, egy szélessávú kisdoboz ismeretében berendelni ezeket a nem olcsó hangszórókat (Townshend Supertweeteren vekengőknek szólok, hogy a FAL Supertweeter nem 300ezer, hanem 1 mikulás), dobozt gyártatni hozzájuk, ledarabolni egy kisebb vagyonnal felérő KSL drótot, csak úgy, szinte vakon. Tamás bízott az előítéletében és nem csalódtunk. Az első  három másodperc megmutatta, hogy történt valami. Azonnal az ember gerincébe vágott a megszólaló muzsika. Még minden nyers, minden csak úgy összedobált (a végső állapothoz képest), a beállítás csak úgy szemre és "jó lesz itt", mégis azonnal éreztük, hogy egy új birodalom nyílt meg. Sikerült megoldani azt, ami sokáig lehetetlen volt, azaz szélessávú hangvisszaadás, sávhatároltság nélkül. Tamás Avantgarde Duo-i vélhetően mennek a diszkószobába, vagy házimozira, de hogy ide már nem fognak viszakerülni, azt borítékolom. Valahol az Avanatgarde Trio vetélytársa és kifejezetten egyéni preferencia dönt a kettő között. A Trio talán valamivel precízebb, ennek az érzelmi töltete nagyobb. Ama kalsszikus értelemben vett Merlin hang lett csúcsra járatva, amit valamikor az Audio Note elektronikák szólaltattak meg. Beszarás jó!!!

...

 István után szabadon, azt mondom, tegnap ott ültem a FAL előtt... És az állam leesett. Újra leesett, ahogy mostanában egyre másra leesik, mert a high-end tényleg nem állt meg, csak felénk döcög és szól még mindig arról, hogy az emberek keresik az "üstdobos szuszogását" **

 

 * Isván, aki a Csontos. Érdekes, akik azt állítják, hogy ismerték, Csontosnak hívják. Akik valóban barátai voltak, Istvánnak.

** az üstdobos szuszogása vagy a logikával terhelt gondolatok felismerése legfeljebb hifis, de semmiképpen nem zenei/művészeti kategóriák, csupán a befogadás minimális szintjét képviselik, amelyet - egy kedves mosoly kíséretében - meg kell hagyni az "igazság" és a "mindent értés" magabiztos képviselőinek..." (Jokesz Antal alias Antiskating)

***Furuyama Audio Lab

Megosztás

"A high-end az, ami jó"

ennyi.

apró adalék

kezd kirajzolódni, hogy a két doboz gyomrában kb 9méter ezüst KSL fog eltűnni... :)))