utopia

digital world - analog minds

Rega-klasszikus újrajátszva - az Origin Live Silver hangkar

Az előző részben megismerkedhetünk a Funk Vector gyaluval. Azóta felkerült rá a hangkar is. Mielőtt felidézném az installáció folyamatát és elemezném a végeredményt, eme cikket e hangkarremeknek szentelném.

Az Origin Live angol székhelyű cég. Leginkább Rega RB25x hangkarváltozataikról ismert, bár készítenek komolyabb Rega-alapú karokat, lemezjátszót és kábeleket is.

Beugró szintű OL1 karjukon az alap Rega kar gyengeségeit igyekeznek orvosolni, mint az olcsó műanyag ellensúlytartó csonk és maga az ellensúly. A csengésre hajlamos hangkart a ráégetett festékréteg hivatott csillapítani. Az OL ennek lemarásával, a karcső polírozásával és annak bevágásával segít a problémán. A gyári olcsó rézdrót helyett lehetőség van komolyabb kábellel áthúzatni.

Nálam a cég palettáján egy kategóriával magasabban helyet foglaló Silver jelölésű kar került a Funkra, amely ránézésre szintén az RB25x-et idézi, de valójában már csak a kar alapja érkezik a Regától, a többi az OL saját fejlesztése. A karcső hossza megegyezik a Regáéval, de formája és anyaga is más. Polírozott, az első verzió az alján bevágás hivatott a rezonanciát csökkenteni. Az MK2 verziótól kezdve nincs bevágás, és megváltozott a karcső átmérője (11 mm-ről 10-re) és anyaga.

Az MK1-nél gondok lehettek alacsony engedékenységű hangszedőkkel, tehát ha valaki ilyet szeretne használni (pl. Denon DL-103, 47 Labs Miyabi), lehetőleg az ettől újabb verziókat keresse.

A kartartó bak jóval szélesebb a Regáénál, a tengely pedig teljesen merőleges a karcső tengelyére. A csapágyak is sokkal jobb minőségűek, alacsony surlódásúak. A headshellt külön esztergálják, szintén jobb anyagból. Az ellensúlyt tartó csonk bele van hegesztve a kar végébe, vagyis nem cserélhető. Az ellensúly jóval komolyabb anyagból van. Sajnos nem éltek az ellensúly súlypontjának alacsonyabbra helyezésével, ahogy azt már a Michell TecnoWeightnél láthattuk, de valószínűleg a szélesebb kartartó bak így is sokat segít a kar stabilizálásában. Emellett az ellensúlyt igen nehéz beállítani, mert csavarral kell megszorítani, viszont ezalatt nagyon könnyen elmozdul a beállított pozícióból.

A Silver jelenleg az MK3 szériánál tart. Információim szerint főleg a karcső anyagát érinti a fejlődés, de a változás állítólag nem szignifikáns. Nem túl régen jelent meg egy speciális karbon-hibrid csövű széria (MK3c) a Silver és magasabb kategóriájú karok számára. A régebbi kart az OL-hez elküldve upgrade is vásárolható a régebbi szériákról.

Az Origin Live saját fejlesztésű kábeleit húzza a karjaiba, amely az OL1 esetében alapból réz Litze, a Silvertől kezdve pedig ezüst.

Összességében véve egy remek karról van szó, aki Rega-típusú karban gondolkodik, annak mindenképp érdemes alternatívaként számon tartani.

Megosztás

Karkábel

Minek annyit vesződni vele? Itt egy jó megoldás: http://www.avx.hu/forum/index.php?showtopic=19351 Külön felhívnám a figyelmet a kék színű szigszalagra.

es

"...Emellett az ellensúlyt igen nehéz beállítani, mert csavarral kell megszorítani, viszont ezalatt nagyon könnyen elmozdul a beállított pozícióból..." Hála a Magasságosnak!!! :)))