utopia

digital world - analog minds

Funk Vector és Origin Live Silver házasság

Sebaj Tóbiás és a barázdabillegedőA Funk Vector futóműről és az Origin Live Silver karról szóló rövid történeti és technikai áttekintés után lássuk végre, hol a kombó helyiértéke.

Sajnos a Funkomon még a régi, menetes Rega karokhoz készült kardeszka volt, az OL viszont már az új, három ponton rögzíthető talapzattal érkezett. Kérdésemre a Funk Firm elmondta, hogy kapható náluk az új rendszerű karoA hangszedő még állítgatás előttkhoz is kardeszka, de meghallván a 35 font+posta bekerülési költséget, inkább úgy döntöttem, hogy a halfnote community-re bízom a kivitelezést. Szerencsére a lecsavarozható kardeszkának köszönhetően nem kellett a gyönyörű sasszit a fúró alá tenni.

A lyuk kifúrásával a kar felkerülhetett a deszkára. Hátra volt még a kar megfelelő magasságba emelése. Menetes kartő híján csak Munkában a mestercsavaralátétekkel tudtuk megoldani a dolgot, de tekintve hogy egyelőre nem tervezem a Goldring hangszedőkről való átállást, megpróbálok majd esztergáltatni egy fix magasságú távtartót, ami esztétikum terén is előrelépés a jelenlegi megoldáshoz képest. Másik lehetséges megoldás a Isokinetic nevű angol cég IsoVert 3P jelű VTA állítója, bár a 80 GBP körüli listaár egyelőre hezitálásra késztet.

A gépet a fura golyólábak taszigálásával sikerült vízszintbe rakni, bár ennek működését nem egészen vágom. Adtak három gumigyűrűt is, amivel elvileg a lábak pozícióját tudom rögzítni, de ezt egyelőre mellőzöm.

Ezután a következett a hangszedő stablonnal történő beállítása. A beállításhoz a Rega Stevenson sablont használtuk, amely a OlajozásVinylEngine weboldalról is elérhető. A tűerő bellításához ugyan rendelkezem egy Shure SFG-2 tűerőmérővel, de sajnos az OL Silver ellensúlya rögzítés előtt nagyon könnyen elmozdult, így sokadszori nekifutásra sikerült csak. Utána jöhetett az antiskating csuszka, amelyet szokás szerint fülre szoktunk belőni.

Nos, három év böjt után ismét üzemképes analóg lánc áll rendelkezésemre. Szeretett Audio Note TT1+Arm2 kombóm hangja megfakulva ugyan, de még él a fülemben. Ehhez képest fogom pozícionálni az új gépet.

Patti Smith: Horses c. lemezével indítottunk. A TT1-et sima, dinamikus és részletező megszólalás jellemezte. Eme kombó is rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, viszont jóval fürgFelkerült a szíj isébb, gyorsabb. Egyfelől a zenék tempója is frissebb, másfelől az attackok és lecsengések sokkal természetesebbek. Továbbá egy nagyon szikár, eszköztelen hangról van szó. Régebbi cikkekben már utaltam rá, hogy egyfajta referenciahangnak tekintem a 47 Labs képviselte hangzásvilágot. Rendszeremet is ennek szellemében építettem eddig. A Funk és az OL Silver teljesen beleillik ebbe a koncepcióba.

Sablonozás 1.Toltunk még a Massive Attack: Protectionjét is, ami kontroll gyanánt CD-n is rendelkezésre áll. Kíváncsiságból ki is próbáltuk, egymáshoz képest mennyire vannak partiban. Már a TT1-nél is az analóg felé billent a mérce, de most még tovább nőtt a különbség. Ez bizony azt vonja maga után, hogy a CAL Tercet mostanában kevés munkaóra elé tekinthet.

Sablonozás 2.A Funk rendelkezik egy-egy potméterrel, amellyel a sebességet lehet szabályozni. Ezek a bekapcsológomb tövében találhatók. Ezt még finomhangoltuk, mert a 45-ös fordulat lényegesen gyorsabb volt a 45-nél. S ha már ott tartottunk, a 33-at is belőttük.

Az első estén toltam még Nick Cave-et, Neubauent, Depeche-t, Yonderboi-t és Squarepushert. Bizony mind hatalmMérlegen a hangszedőasat villantott. A Metallica: Master of Puppets c. LP-je viszont, amelyből szerencsés tulajdonosa vagyok egy első amcsi nyomatnak, teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy mennyivel jobb gépről van szó. Középiskolás koromban valamiért nagyon szerettem ezen album krómkazettás változatát, pedig csak egy minihifim volt. Ez az élmény újra felevenedett, csak sokkal intenzívebben és újra ott ráztam a hajam a fiatal, még nem kiégett és elkurvult rockerek speedmetaljára. Ez a TT1-gyel harmatgyenge volt, én hülye meg azt hittem, a lemezzel van a gond.

Esti menü 1.És némi negatívum. Előző hangkaromban Audio Note kábel volt. Az Origin Live saját karkábele ehhez képest fakóbb, kevesebb hangszínt képes megjeleníteni. Amennyiben ez az együttélésben zavaró szálkaként rögzül, a távolabbi jövöben lehet kénytelen leszek áthúzatni. Persze így se rossz, de ez is mutatja, lehet még min finomítani.

Esti menü 2.A másik, ami most jobban zavar, hogy néha (2-3 lemezoldalanként) "meginog" a gép, vagyis mintha megcsúszna a szíj, belassul egy pár másodpercre, majd hamarosan újra a normál sebességen pörög. Az okát nem tudom, de remélem sikerül rájönni.

Összegezve viszont nagyon örülök a gépnek. Teljesen új szintre emeli a zenehallgatást és az analógot is.

Frissítés: A belassulás dolgot sikerült némi olaj leszívásával orvosolni. Köszönöm em-nek a tippet!

Megosztás

a sebbességingadozás témakörében:

más konstukció, de ajánlom figyelmedbe a második bekezdés második felét: http://www.6moons.com/audioreviews/twa/ravenone.html hátha te is túlolajoztad. em

Valóban a sok olaj...

...volt az oka a belassulásnak. Mégegyszer köszönöm a tippet! A tanulságot hozzáadtam a cikkhez is.

és megint

igazam volt... nehéz ezt megszokni em

Olaj

Köszönöm a tippet! Megpróbálok kicsit leszívni az olajszintből. Azt hiszem jobban járnék, ha ez lenne a gond, mintha a potméterek okoznák az ingadozást.

nézd csak:

http://www.audiogon.com/cgi-bin/cls.pl?ampstran&1274231529&/47-Labs-gain... kalifornia, de elküldi bárhová. ennyiért rögtön megvenném a helyedben, ha annyira 47labs-es vagy. a trafóval meg majd lesz valami. em

Ehhez egy észrevételem van

USA-ban 110 volt van. Hiába van átalakítód, az soha nem lesz olyan, mint ha Kimura a saját kezével eleve 230-voltosra készíti. Ugye a táp az egyik legfontosabb alkatrésze szinte minden 47 Lab terméknek.

tény,

ezért írtam, hogy a trafóval majd lesz valami... úgy értettem, ha el is adod a humpty-t, közelebb vagy a célhoz. feltéve, ha cél a gaincard. ez egy jó vétel, szerintem. em

Talán majd egyszer

Egyelőre nem tervezek továbblépést a Moth-ról, de a távolabbi jövőben természetesen nem zárom ki ennek lehetőségét.

A táp

Igen, valóban a táp a lelke mindennek. Persze elképzelhető, hogy ezeket már univerzális táppal készítik, ami mindkét feszültségszinttel működik (a globalizáció hozadéka), de per pillanat úgysincs hozzá tőkém. Azon kívül az a gyanúm, hogy nekem a 25W kevés, az 50W-os verzió valszeg jobban tudna hajtani. (Csak hogy tovább ideologizáljam a vásárlás elől való kitérést. :) ) Azért köszi a tippet! :)

nem univerzális,

egyébként. az 50 Wattos tejlesítmény meg a nagyobb, +$800 trafó miatt van, az meg úgyis cserés volna. amúgy hallottál már gaincardot? én soha. em

nem tudom, honnan szedtem,

hogy a +25 Watt a nagyobb trafó miatt van, de most, hogy jobban belegondolok, marhaságnak tűnik. mindegy. em

Revoxnak volt, tudtommal.

Bár most, így per pillanat egy cuccot sem tudnék mondani, amit ne hallott volna:-). Állítólag odabasz. Csontos is azt írta az egyik jegyzetében, hogy nagyon rendben van.

gaincard

ja,én egyszer beneveztem egyre, csak nekem a végén a gaincard inspirálta avantgarde model-5 maradt. csak a hangfalhoz készült, távos, több input, stb... de gaincard elég baba erősítő. Egyébként Tamás 100W-os Moth erősítője is igen kafa. Nem biztos,hogy kell azt a rendszert bolygatni. nagyon rikta az a cucc, ami ennyire egyben van. és most elég komoly "egyben van" rendszerekre gondolok. Hallottam szétesettebb, bénább hangot több-10 millióért is

Még nem

Gaincardot ha jól emlékszem még nem, csak Shigarakit, ami szintén nagyon jó volt.

Bocs, hogy igy kulso

Bocs, hogy igy kulso szemlelokent beleokoskodok, a sebesseg belassulashoz-visszagyorsulashoz volna egy tippem. Ugyanez volt nalam egy Audiomeca J1-esen, sokaig a szijra es a motorra gyanakodtam. Valojaban a sebessegszabalyozo potik voltak oxidalodva, nem erintkezett tokeletesen igy neha visszaallt egy pillanatra alapertekre majd ismet visszagyorsitott. A potikat megtisztitva minden rendben. Hatha.

Köszönöm a tippet!

Utána fogok járni, bár nem tudom mennyi lesz egyszerű hozzájuk férni, de valahogy csak sikerül. Az eredményről be fogok számolni ezeken az oldalakon.

Poti

Sok sikert hozza. Gyonyoru egyebkent a gep, gratula hozza!

Köszönöm

...szépen! :)

szerénke

Ez elég szerényre sikerült. Kib*szott jó LP- tekerő lett, így ahogy van. Én a kardróttal se kínlódnék egyelőre. főleg nem, mert utána megint be kell állítani az egészet elölről... akkor felkötöm magam :D

Igazad van

tényleg kib*ott jó gép, csak nem volt pofám leírni. :) A kábellel nyilván nem fogok mostanában szenvedni, hallgatom ahogy van, bár egy 0 km-es 1042-es Goldring tűt (D42) záros határidőn belül szerezni kellene...

Esküszöm,

izgultam, míg olvastam. Gratulálok, jó lett a cikk. Várom már, hogy hallhassam.

cotag

Igen, ezt pedzegettem anno a Technicsekkel kapcsolatban is. Mivel viszonylag egyszerű potikkal szerelik őket, ez mindig fennál.